Kalousek: Nejdůležitější bylo říci nám i světu, že Vojtěch Filip v Moskvě nemluví za ČR

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

6. 11. 2014

Toto je pouze zkrácená verze, celý pořad si můžete pustit ZDE.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Předseda komunistů Vojtěch Filip odletěl do Ruska za místopředsedou ruské dumy. Člověkem, který je na seznamu nežádoucích osob kvůli jeho podílu na anexi Krymu. Většina Sněmovny s touto výpravou nesouhlasí. Část politiků nesouhlasí také s vulgárním slovníkem prezidenta ve veřejném prostoru. Jenže do jaké míry se na hrubější podobě politické rétoriky podílejí i jeho kritici? Zeptáme se předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska v dnešním Interview. Dobrý podvečer.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Dobrý podvečer, děkuji za pozvání.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Předseda komunistů odletěl do Moskvy na pozvání místopředsedy ruské státní dumy Sergeje Železniaka. Jenom tak pro formu se zeptám, poslaneckému klubu TOP 09 někdy nějaká taková podobná pozvánka přišla?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Poslaneckému klubu chodí často pozvánky našich partnerů z CDU, nebo z Österreichische Volkspartei. Většinou ty cesty realizujeme na bázi stranického styku, nikoliv poslaneckého. A pokud máme zájem na tom, abychom mohli reprezentovat Poslaneckou sněmovnu, tak si to necháme schválit organizačním výborem sněmovny, což je orgán, který je k tomu příslušný. Bohužel se stalo, že se pan místopředseda Filip nějak dohodl s panem předsedou Hamáčkem a ten mu to podepsal sám ve své kompetenci. To samozřejmě je jeho právo, ale my jsme si uměli představit, jak moc by toto uměla zneužít profesionální ruská propaganda. A pokládali jsme za velmi důležité, aby ještě dnes věděla nejenom česká, ale i zahraniční veřejnost, že pokud Vojtěch Filip jedná s poslanci Státní dumy a se Sergejem Železniakem, tak nemá mandát Poslanecké sněmovny a nesmí a nemůže mluvit za Českou republiku. Mluví Vojtěch Filip, předseda komunistů.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Kdybychom se drželi toho, co jste říkal, zda všechny takové cesty například vašeho předsedy v tom režimu, pakliže tam vystupuje jako poslanec, schvaluje organizační výbor, tak dovedete říci, jestli to tak je?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Ano, pokud někdy pan předseda Schwarzenberg zastupoval Poslaneckou sněmovnu jako předseda zahraničního výboru, což je příslušný a prestižní orgán, tak to bylo na základě toho, že to schválil organizační výbor sněmovny. A pak tam Sněmovnu skutečně zastupoval. A činil tak s vědomím, že mluví za nás za všechny. My jsme s tím byli také všichni srozuměni. Je to také dáno tím, že takové cesty nejsou nikdy jednoúčelové. Jinými slovy vždycky je tam nějaká delegace, vždycky je tam někdo z té opačné strany spektra. Dnes byl pan předseda Poslanecké sněmovny Hamáček v Srbsku a v Albánii a měl s sebou několik kolegů z Poslanecké sněmovny napříč politickým spektrem, aby bylo zřejmé, že tam mluví za nás za všechny. O to samé se pokoušel pan předseda Filip, vést delegaci, která by byla napříč politickým spektrem. Všechny poslanecké kluby mu řekli, že mu nedají své zástupce. Tak si to pak dohodl s panem předsedou Hamáčkem. A chtěl mluvit za nás za všechny, i když o tom nikdo nevěděl, jenom pan předseda Hamáček. Tak bylo potřeba říct, že s tím prostě nesouhlasíme, a že tam za nás za všechny nemluví. Což se také stalo.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Budete chtít po předsedovi Poslanecké sněmovny vysvětlení, proč mu takový souhlas udělil?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
A tak možná na organizačním výboru. Ale víte, ty námitky, které teď padají (kdo za to může, nebo kdo to zaplatí), to je marginální...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Já se na to ptám samozřejmě v souvislosti s tím, že předseda Poslanecké sněmovny jaksi i tímto dává najevo, jaký má vztah například k zástupcům ruské dumy, kteří jsou na seznamu nežádoucích. On říká: oni sem létat nesmějí, nemají, to neznamená, že naopak to být nemůže. Říká to v rozhovoru pro Lidové noviny.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Z našeho pohledu pan předseda Poslanecké sněmovny tvrdě selhal tím, že podepsal něco, co i podle prohlášení člena vlády, pana ministra Stropnického, je v přímé kontradikci se zahraniční politikou České republiky. Takže se ho na to samozřejmě budeme ptát. Ale to, co bylo v tuhle chvíli nejdůležitější, bylo říci nám i světu, že Vojtěch Filip dnes v Moskvě nemluví za Českou republiku. Protože kdybychom ponechali nějakou pochybnost, zda dnes Vojtěch Filip mluví za Českou republiku, tak bychom dopustili další zhanobující úder české zahraniční politice a jejím prioritám. Po těch všech škodách, které způsobil pan prezident svým prohlášením na Rhodu a v Číně, tak teď ještě Vojtěch Filip. To by byla opravdu již silná káva. Proto jsem tak vděčný Poslanecké sněmovně, že se jasně distancovala a řekla: "Ne, Vojtěch Filip za nás nemluví".

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Rozumím, pane předsedo. Spolustraník Vojtěcha Filipa Alexander Černý byl také překvapen z toho, jak ta cesta vznikla. Poslechněme si ho.

Alexander ČERNÝ, poslanec /KSČM/
Ta cesta je prostě nestandardní. Zahraniční cesty se v Poslanecké sněmovně organizují jinak. A to, že někde je problém, to my vůbec nezastíráme. Nám se taky nelíbí, že to nešlo oficiální cestou přes schválení organizačním výborem, ale prostě pravomoc předsedy sněmovny je taková, a on svou pravomoc prostě využil.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Překvapuje vás taková vnitřní sebereflexe v klubu KSČM?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Poslanci KSČM bez ohledu na to, že mají úplně jiný pohled na svět, než já, jsou procesní profesionálové. A oni si dobře uvědomují ten problém, který tady vznikl. Dobře ví, že ta otázka tady byla pět týdnů na stole. Že se diskutovala v zahraničním výboru, že Vojtěch Filip za podpory pana předsedy Hamáčka usiloval o to, aby vznikla oficiální delegace Poslanecké sněmovny. A když zjistil, že je to neprůchodné, že mu to většina členů organizačního výboru, tedy nástupců jednotlivých politických frakcí, nikdy neodsouhlasí, tak to prostě s panem předsedou Hamáčkem stáhli. Přestalo se o tom jednat, jako kdyby to vzdali, a pak potichu, abychom to nevěděli, to Hamáček Filipovi podepsal, aby prostě do té Moskvy mohl jet. A přitom tam mohl jet jako oficiální představitel Poslanecké sněmovny, protože byl pověřen předsedou Poslanecké sněmovny. A Poslanecká sněmovna mu ty náklady platí. Jestliže dnes pan předseda Hamáček říká: "On tam mluví sám za sebe jako místopředseda Poslanecké sněmovny", tak jenom v té větě je slyšet ten strašlivý rozpor.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Protože to podle vás nejde oddělit, jeho funkce a jeho soukromá osoba?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
To samozřejmě od sebe nejde oddělit. Tím spíše, je-li pověřen předsedou Poslanecké sněmovny a pokud náklady nese Poslanecká sněmovna. A to zdůrazňuji, že vůbec nejde o ty náklady. Ty já Vojtěchu Filipovi rád zaplatím ze svého, i kdybych si měl půjčit. Ale jestliže nějaká organizace někomu platí náklady na jeho cestu, tak mu je platí proto, že ji tam zastupuje, že tam koná v její prospěch. V tom je ten symbol. A my jsme z toho byli velmi vyděšeni, protože to podle našeho názoru může totálně zničit prestiž České republiky jako věrohodného partnera v rámci Evropské unie. Proto jsme pokládali za tak strašně důležité, abychom řekli jako Poslanecká sněmovna: "Ne, my nesouhlasíme s tím, že tam jede. A když už tam je, tak tam nemluví za nás". A to se stalo.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Rozumím. A pakliže, pane předsedo, obešel ten standardní proces, je možné ho za to nějako postihnout?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Já myslím, že on využil své pravomoci. Podle mého názoru ji samozřejmě zneužil, protože tu pravomoc, co on má, se využívá v situaci, kdy je to pod časovým tlakem. Tady to pod žádným časovým tlakem nebylo, o tom se jednalo pět týdnů... Já myslím, že má dost velkou ostudu z toho, že jako předseda Poslanecké sněmovny podepsal  cestu, o kterou Poslanecká sněmovna, které on předsedá, řekla, že s ní nesouhlasí.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
K tomu, co jste naznačoval, abychom se posunuli dál. Týdeník Economist napsal, že se Česká republika stala jedním z nejslabších článků v úsilí Evropy potrestat Rusko za jeho aktivity na Ukrajině. Nemluví o všech, ale mluví o České republice. Vnímáte to stejně?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Nás to strašně trápí. A to je to, co od nás poslední dobou velmi často zaznívá. Samozřejmě výroky prezidenta republiky jsou nesmírným neštěstím. Politice vlády nikdo nerozumí, co se týče politiky vůči ruské agresi na východních hranicích Ukrajiny. Navíc tento poslední exces... Jestli nás někdo vnímá jako nejslabší partnery, já bych to řekli i jinak: jako země, která je nejvíc zasažená pátou kolonou ruské propagandy, prostě rozhlédneme-li se kolem sebe, tak tu pátou kolonu vidíme mezi velmi významnými i nejvyššími státními představiteli. TOP 09 se snaží ze všech sil bojovat s tím, aby Česká republika byla věrohodným partnerem svých západních spojenců. Pak jsou tady prostě zástupci Putinovy páté kolony, který se snaží o opak. Je to zápas.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Ano, výroční zpráva BIS za loňský rok uvádí, že se v Česku množí aktivity ruské a čínské moci, že využívají otevřeného a utajeného vlivu v médiích a v politice. Nahrává jim český přístup? A vy byste byl ochoten a schopen vyjmenovat politiky či vlivné osoby, které by takovému tlaku mohli podléhat?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Já bych si přál, aby to uměla investigativní žurnalistika, která poslední dobou rezignuje na svoji úlohu. To se týká veškeré problematiky. Já si všímám, že například vaše televize, když vedeme diskuzi o státním rozpočtu, tak dokáže říct: "Kalousek tvrdí, že pět je víc než tři. Babiš tvrdí, že tři je víc než pět a zítra bude oblačno". Ale jak je to doopravdy, to už vaše televize neříká. Takže já bych si opravdu přál, kdyby to uměla.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Promiňte, pane předsedo, ale Česká televize má své investigativní pořady, například Reportéry České televize. Pak bychom se museli bavit asi o všech médiích a porovnávat všechna média a všechny zprávy.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Ano, v tomto porovnání ještě Česká televize patří ke špičce. Omlouvám se vám. Nicméně přál bych si, kdyby toto skutečně patřilo investigativní žurnalistice. Nicméně každý, kdo se kolem sebe umí dívat, tak vidí dva typy lidí, kteří tomuto trendu v České společnosti nahrávají. To jsou vědomí podporovatelé Putinova zájmu v České republice...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Vy říkáte, že víte, ale asi nemůžete říci, kdo to tedy je? Nebo nechcete?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Tak určitě mezi ně patří například Vojtěch Filip. A po dnešním dnu pravděpodobně i Jan Hamáček. Jinak by se nic takového nemohlo stát. Já pevně doufám, že u Jana Hamáčka to byl úlet. U Vojtěcha Filipa o tom nelze pochybovat. Zrovna tak jako o tom nelze pochybovat u pana prezidenta republiky, když se tedy ptáte konkrétně. A potom je to celá řada lidí.  A teď já nevím, jak to říct velmi elegantně, promiňte, je tady fronta lidí, kterým se říká užiteční idioti. To znamená ti, kteří jsou přesvědčeni, že to myslí dobře. A ve skutečnosti slouží tomu imperiálnímu účelu soupeře. Těch je tady bohužel mnoho. A najdeme je téměř ve všech poslaneckých klubech Poslanecké sněmovny           

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Ještě bych se ráda dostala k jednotlivým bodům jednání sněmovny, případně vlády v ekonomické oblasti. Poslanci pustili do třetího čtení novelu zákona o DPH, která má podle těch, kteří to schválili, pomoci v boji proti daňovým únikům. Týká se to například toho, že by posílat výkazy ze svých daňových dokladů finančním úřadům. Co si o tom myslíte?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Ty výkazy jsou povinné jednou za čtvrt roku. Má to svůj smysl zejména statisticky. Já jsem několikrát kladl zdvořilý dotaz panu ministru financí, jakým mechanismem a v jakém objemu se zlepší efektivita výběru daní, když to nebude jednou za čtvrt roku, ale jednou měsíčně? Což zejména pro malé podnikatele znamená poměrně významnou administrativní zátěž... Já jsem také prosadil celou řadu velmi nepopulárních opatření proti daňovým únikům a efektivita výběru daní se zvýšila. Takže já bych to rád podpořil, kdyby mně pan ministr uměl říct, v čem to bude lepší, když to bude jednou měsíčně, než jednou za kvartál. On to evidentně nevěděl. On, upřímně řečeno, si nebyl ani moc jistý tím, co vlastně předkládá.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
A vy byste uměl říct, v čem to bude horší?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Já jsem stále přesvědčen, že pro státní rozpočet to žádný přínos mít nebude. A bude to znamenat značnou zátěž pro podnikatele. A protože jsem nechtěl být prvoplánový, tak jsem chtěl vědět od pana ministra, jakým způsobem tím, že to bude jednou měsíčně, proč si myslí, že pak ten výběr daní bude lepší? O kolik a jakým mechanismem? On na to neuměl odpovědět, takže jediné, co víme, je, že zatížíme podnikatele daleko větší zátěží. A ministr financí, který to prosazuje, netuší, v jakém objemu a vlastně jakým mechanismem vybereme víc. Pouze  ví, že to bude přísnější, a myslí si, že to bude lepší. Ale to je velmi naivní. Upřímně řečeno, pan ministr bohužel v těch bodech, které v této oblasti předkládá, umí říkat politická hesla, ale myslím si, že si vůbec neuvědomuje, jakým mechanismem ta správa daní probíhá.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Novela rozšiřuje přenesení daňové povinnosti, to je něco, o čem jste možná také chtěl mluvit, když jste mluvil o tom, co jste zaváděl vy. Výběr DPH u dodavatelů, ale i odběratelů. Tady se shodnete s vládou? Alespoň v něčem 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Ale to jsou různé modely. Já jsem se tři roky snažil na půdě Evropské unie získat výjimku , že zejména u pohonných hmot by ta konečná daňová povinnost u DPH byla u  konečného dodavatele. Což by určitě eliminovalo daňové úniky v řádu mnoha miliard. Teď se o to snaží pan ministr Babiš. Já mu držím palce. To, co mně mrzí, je, že říká, že jsem pro to nic nedělal. Já jsem se o to tři roky marně snažil. Myslím si, že on dopadne stejně, protože znám naprosto rigidní a neměnné stanovisko Francie. A bez souhlasu Francie nám to nikdo nikdy nedovolí. Až se to panu ministru Babišovi taky nepovede, tak já mu nebudu vyčítat, že pro to nic neudělal. Já jsem pro to udělal, co jsem mohl, nepovedlo se mi to. Fandím mu, že on se teď snaží. Kdyby se mu to povedlo, tak mu zatleskám, protože by to určitě znamenalo velký přínos, nicméně on k tomu přistupuje tak: "Já to teď dělám a ty přede mnou to nedělali". No, on teď nedělá nic jiného, než my, a pravděpodobně se stejným výsledkem

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Vláda také tento týden schválila Kurzarbeit a podporu firem, které by se mohly dostat do potíží. Samozřejmě se to týká spíše podpory jejich zaměstnanců. Ministr financí Andrej Babiš byl proti a prosadil, že vláda bude jednotlivé žádosti posuzovat zvlášť. Řekněte mi, jestli tady má ministr financí také vaši podporu?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Já myslím, že ministr financí ten, podle mého názoru,  nešťastný návrh dovedl do úplné odpornosti, prominete-li mi ten výraz. Kurzarbeit 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Jestli můžu krátce, v čem ta odpornost spočívá? A tím budeme muset skončit, pane předsedo.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Že prostě se někdo zamyslí a řekne: "Frantovi ano, Lojzíkovi ne". To je obrovské korupční prostředí, ve kterém si pan ministr Babiš tak libuje, protože koneckonců díky tomu, že v sobě kumuluje všechny pozice, které v sobě kumuluje, tak není v Evropě korupčnější prostředí, než v České republice -  díky panu ministru Babišovi. A teď bude-li ještě rozhodovat o tom, kdo bude mít nárok na Kurzarbeit, a kdo ne, tak se to jenom zvýší.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
Rozumím. Říká předseda poslaneckého klubu TOP 09, který byl hostem dnešního Interview. Děkuju za to a na shledanou.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Já děkuji za pozvání.

Zuzana Tvarůžková

ČT24, 5. 11. 2014, pořad: Interview ČT24

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme