Kalousek: Nechci dávat starým estébáckým praktikám nálepku „nové pořádky“

18. 6. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátor:

Opoziční reakci přidáváme právě teď. Hostem studia ČT 24 je Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09. Vítejte.

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

Dobrý den, děkuji za pozvání.

Moderátor:

Pane předsedo, vy jste také slyšel vyjádření pana Bělobrádka, pana vicepremiéra, že je nepřijatelné, aby takovéto metody byly používány v politickém boji. S tím se ztotožňujete?

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

Tady nelze než souhlasit. Nicméně pan předseda Bělobrádek by si měl uvědomit, že za to nese svoji odpovědnost. On i pan předseda Sobotka souhlasili s tím, že ve vládě usedne člověk bez čistého lustračního osvědčení. Bylo to proti zákonu i proti zákonům obyčejné lidské slušnosti. Jestli člověk bez lustračního osvědčení teď osvědčuje svůj styl práce i výcvik, kterého se mu dostalo, tomu se těžko může někdo divit. Odpovědnost za to nese jak pan premiér, tak předseda Bělobrádek.

Moderátor:

Připomeňme to, že soud na Slovensku pana Babiše očistil. A jak souvisí to, že před rokem a půl usedl Andrej Babiš do vlády s tím, co se děje o několik měsíců později?

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

To rozhodnutí je nepravomocné, rozhodovat bude odvolací soud. Já myslím, že dnes už je úplně jedno, jak ten odvolací soud rozhodne, protože ten styl práce i ten výcvik ověřila politická praxe. Pan místopředseda vlády se zachoval jako čistý estébák. Ten problém zákona o pojišťovnictví, ke kterému pan poslanec Šincl podával pozměňovací návrh, je poměrně sofistikovaný odborný problém. Ale jestli místo odborných argumentů používáme vydírací složky, a ty vydírací složky jsou svědecky prokázány, no tak takhle pracovali a pracují jenom estébáci. Takhle normální politik nepracuje. Ten pracuje argumenty k tomu danému problému, nikoliv k člověku, který mu oponuje.

Moderátor:

Andrej Babiš ovšem říká, že mělo dojít k jednání mezi čtyřma očima mezi poslancem Šinclem a ním. A proto se pouze v reakci na kritiku od poslance Šincla připravil na toto jednání tak, že si projel archiv médií. Je to pro vás relevantní?

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

Asi nemá smysl, abychom se o to přeli my dva. Znovu opakuji: tady je na stole věcný problém, ke kterému pan poslanec Šincl dal věcný pozměňující návrh. A přichází ministr Babiš a přináší kompromitující materiály na poslance Šincla, které s tím věcným problémem zákona o pojišťovnictví vůbec nijak nesouvisí.

Moderátor:

Ano, jde o to nakolik jste schopen posoudit, nakolik je řekněme menší provinění, když předseda Babiš přinese složku z médií, a nakolik by to platilo v případě, pokud je pravda, co tvrdí poslanec Šincl, že by v té složce byly i materiály, které v médiích nebyly?

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

Je to estébácká metoda v každém případě. Že má pan ministr Babiš vedle politické divize Agrofertu, kterým je poslanecký klub ANO v Poslanecké sněmovně, že má také svoji vlastní tajnou polici jako divizi Agrofertu, je veřejné tajemství. Jenom si vezmete kolik bývalých elitních policistů je dnes v jeho službách, co ti asi dělají? No ti shánějí kompromitující materiály na jeho oponenty. To je prostě pravda.

Moderátor:

No tak pravda. Pravděpodobně by to bylo potřeba nějak dokázat, protože Andrej Babiš tvrdí, že to dostal od svého tiskového poradce.

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

Vy jste novinář. Tak si zjistěte, kolik bývalých elitních policistů dnes u něj pracuje. Co tam asi dělají? Pěstují řepku? Ne. Shánějí kompromitující materiály.

Moderátor:

A co budete dělat vy z vaší pozice opozičního lídra teď s tímto problémem? Necháte to na řešení vlády nebo plánujete třeba další mimořádnou schůzi?

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

Víte, teď podle mého názoru je na tahu premiér. On nasadil poměrně vysokou laťku na chování svých ministrů. Ministr Chládek řekl své kolegyni, že je lahodná a letěl druhý den poté, co to bylo zveřejněno. Takže teď je na místě se dívat, jak předseda vlády Sobotka ponese svoji odpovědnost předsedy vlády a nějakého pocitu stejného metru pro všechny. Koneckonců on nese plnou spoluzodpovědnost. On navrhl pana ministra Babiše, byť si byl vědom absence lustračního osvědčení, tak ho navrhl s tímto těžkým podezřením prezidentu republiky ke jmenování členem vlády. A teď když vidí, že absence toho lustračního osvědčení měla svůj důvod, protože pan ministr Babiš se prostě chová jako estébák v rámci své politické praxe, tak teď budeme čekat, co udělá pan premiér. Pokud pan premiér nebude konat nic, tak nastoupí demokratická opozice, to je její povinnost.

Moderátor:

Budete coby demokratická opozice nastupovat už během dneška? Během jednání ať už řádného nebo mimořádného poslanecké sněmovny?

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

Tak těžko o tom dnes nemluvit. Ale k nějakému zásadnímu kroku se zatím nechystáme, protože si myslím, že ta odpovědnost teď leží na bedrech pana premiéra. Za předpokladu, že pan premiér učiní několik bezzubých gest anebo neudělá nic, bude to muset udělat demokratická opozice. Ale já pořád chci věřit, že pan premiér, byť s ním ve většině věcí nesouhlasím, je demokratický politik. A bude bránit demokratickou politickou scénu před estébáckými metodami.

Moderátor:

Říká Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

Děkuji za pozvání. 

zdroj: ČT 24, 18. 6. 2015

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme