Kalousek: Musíme naplnit programové prohlášení této vlády

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

20. 4. 2011

Jak hodnotíte řešení krize?

Byly jen dvě možnosti. Buď tu vládu v pondělí ukončit, nebo udělat tuto možnost. Naděje, že je šance naplnit programové prohlášení, za tu dohodu stojí.

 

Lidé z vašeho okolí před pár dny mluvili jako o lepší variantě o menšinové vládě ODS a TOP 09, ke které by se dostatečný počet poslanců z VV, nebo strana celá, v obavě před předčasnými volbami stejně přidali. Proč jste to nakonec vyhodnotili opačně?

Nebylo by to reálné. V takovém případě by bylo poctivější říct, že vláda končí. Ano, byla to varianta, ale v žádné jiné konfiguraci než této nebyla naděje na naplnění programového prohlášení.

 

Někteří účastníci pondělní K12 včetně premiéra Nečase tvrdí, že TOP 09 podržela ve funkci ministra školství Dobeše. Výsledkem dohody VV a TOP 09 má být i Šmerda na ministerstvu dopravy a společně jste prý na vnitro tlačili pana Mlsnu…

Co se týče pana Šmerdy, je to výlučně návrh VV, my do toho nemluvili. Z nestranických kandidátů na vnitro jsme nevetovali nikoho. Asi šest jich předložil pan premiér, dva VV. My byli ochotni akceptovat jakékoliv z těch jmen. Nakonec zvítězila premiérova nominace.

 

Dobeše ale podle premiéra podržel výrazně váš stranický šéf Schwarzenberg, který věc řešil mezi čtyřma očima s Nečasem. Proč?

Byl to rozhovor mezi nimi, nemohu nijak komentovat rozhovor mého předsedy s premiérem. Vím, že pan předseda Schwarzenberg se snažil dosáhnout dohody, protože jsme si byli vědomi toho, že to je jediná možnost, jak krizi ukončit.

 

Jak dlouho může klid v koalici vydržet?

Včerejší kompromis má smysl, jen když vláda začne naplňovat programové prohlášení. Skandály našich koaličních partnerů jsou samozřejmě frustrující a politické náklady neseme i my. Pokud by ale vláda nebyla schopna naplňovat programové prohlášení, nemělo by to smysl. Chcete-li ale předpověď budoucnosti, jsem politik, nikoliv věštírna delfská.

Petr Kolář

Lidové noviny, 20. 4. 2011, Rubrika: Konec vládní krize?, str. 3

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme