Kalousek: Ministerstvo hospodářství by mohlo být důstojným partnerem ministra financí

13. 3. 2015

Ve Sněmovně tiká bomba. Je jí návrh zákona z dílny TOP O9, aby firmy se státní účastí byly převedeny z kompetence ministerstva financí na ministerstvo průmyslu. Konkrétně se jedná například o firmy jako ČEZ, ČEPRO, MERO. 

Pro některé sociální demokraty by to byla šance, jak trochu oslabit pozici Andreje Babiše. Je tento zákon další součástí vašeho tažení proti ministru Babišovi s využitím určitých antibabišovských nálad v ČSSD?

Ale vůbec ne, jedná se o logický krok, o systémové uspořádání kompetencí. To, že současné uspořádání, kdy ministerstvo financí má v gesci řadu podniků se státní účastí a mohlo by znamenat i konflikt zájmů současného ministra financí, je jen taková třešnička na dortu.

Nedivte se podezření, prakticky v každém vašem vystoupení ve Sněmovně najdeme nějakou kritiku či invektivu proti vašemu následovníku na ministerstvu financí.

V tomto případě ale jde o plnění našeho volebního programu, který byl zformulován daleko dříve, než Babiš zasedl na ministerstvu. Mimochodem naše vláda se zabývala myšlenkou sloučit ministerstvo průmyslu, většinu agend resortu dopravy a část agend ministerstev zemědělství a pro místní rozvoj v jedno velké ministerstvo hospodářství. Vláda ale skončila dříve, než se mohly rozběhnout kroky k naplnění tohoto cíle. Vznik nového ministerstva sloučením některých stávajících se nedá udělat novelou zákona, navíc na to nemáme, jako opoziční strana, sílu. Proto jsme navrhli pouze převedení některých funkcí z ministerstva financí na ministerstvo průmyslu. Ministerstvo financí se má starat o rozpočet, není jeho smyslem, aby podporovalo rozvoj a konkurenceschopnost státních firem. Současně státní firmy nejsou ani dojnou krávou, strojem na peníze do rozpočtu, ale mají velký vliv na ekonomiku. To se týká zcela jednoznačně například energetických firem. Proto by se o ně mělo starat ministerstvo, kterého je to posláním. Opakuji, jde o logickou systémovou změnu.

Jak se vlastně ocitly firmy typu ČEZ, ČEPRO pod financemi?

Při privatizaci státních podniků na počátku devadesátých let byl založen Fond národního majetku. Fond byl po několika letech transformován, zrušen byl v roce 2005. Jeho právním nástupcem se stal stát, za který jedná právě ministerstvo financí. Na resort financí tak byly převedeny státní podíly v některých firmách a stávající státní podniky. Z logiky ale právě již zmíněná energetika vždy v minulosti spíše patřila pod gesci ministerstva průmyslu.

Nemůžete popřít (a v tomto smyslu se také jednalo i za Nečasovy vlády při úvahách o vzniku velkého ministerstva hospodářství), že toto super ministerstvo mělo být jakýmsi protipólem, protihráčem ministerstva (a nepřímo i ministra) financí?

Ministr financí má v každé vládě významnou a silnou pozici, protože ovlivňuje toky peněz. Nemá tam moc protihráčů s takovou silou a vlivem a kompetencemi. Ministerstvo hospodářství, které by mělo v kompetenci prosperitu a růst ekonomiky, a tedy i jeho ministr, by svojí vahou mohlo být důstojným partnerem ministra financí.

Podpoříte vládní návrh novely energetického zákona?

Naše pozice je taková, že pokud budou přijaty pozměňující návrhy z hospodářského výboru Sněmovny a naopak nebudou přijaty některé nepřijatelné pozměňující návrhy, jsme připraveni návrh podpořit.

Jiří Vavroň, Martin Procházka

zdroj: Právo, 13. 3. 2015, Titulní strana

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme