Kalousek: Koktejl proti černé ekonomice

15. 9. 2011

Odčerpávání výnosů z trestné činnosti by mohlo přinést miliardy do státního rozpočtu. Experti ministerstva v této souvislosti znovu oživují také otázku daňové amnestie. S tou si naposledy prohrával předchozí ministr Eduard Janota.

Dodaňovat nově nalezený majetek lze už dnes, a to maximálně deset let nazpět. Ale to nestačí.

„Veřejné rozpočty získají jen 15 procent z takového příjmu plus případné příslušenství,“ vysvětluje Jakub Haas, mluvčí MF.

Experti z ministerstva také zvažují zavedení majetkových přiznání pro určitou skupinu lidí - například od určité výše majetku, nebo pokud by to člověku nařídil soud. Přiklánějí se k druhé možnosti.

Majetková přiznání pro bohaté patří k nápadům levice a i sami odborníci poukazují, že nejdou dohromady s vládním programem. Jako varianta však zůstávají.

„Analýza nepředjímá politická rozhodnutí, je to přehled možností v této oblasti,“ uvedl Radovan Zídek z ministerstva financí, jeden z autorů analýzy. Vzhledem k tomu, že analýza je poměrně čerstvá, ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) zatím nebyl připraven jednotlivé možnosti komentovat.

V odhalování daňových podvodů a podezřelých přesunů peněz by nově policii měli vydatně pomáhat daňoví a celní experti.

„Ne vždy mají policisté brilantní znalosti z účetnictví a podobně,“ upozorňuje Martin Linhart, ředitel odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra, který má na starosti výnosy z trestné činnosti. „Uvítali bychom především zřízení společných vyšetřovacích týmů u více správních úřadů,“ potvrzuje Jaroslava Musilová z Generálního finančního ředitelství.

Analýza se odvíjí od Strategie boje proti korupci a spolupracovalo na ní i vnitro. Pod ministerstvem financí by měl vzniknout specializovaný útvar - Finanční stráž ČR. V ní mají působit specialisté, kteří se vyznají jak ve finančních machinacích, tak v nových technologiích. Mají být nasazeni na závažné daňové úniky a získávat důkazy pro policii.

Materiál přichází s revolučním opatřením, které by usnadnilo zabavování majetku z trestných činů: pokud je velká pravděpodobnost, že majetek dotyčného pochází ze zločinu, tak dokazování, že byl pořízen z legálních příjmů, bude na majiteli, nikoliv na policii.

Obávat by se měli jen ti, kteří se namočili do trestné činnosti. „Půjde o zločince, kteří byli pravomocně odsouzeni a v rámci trestního řízení se nepodařilo prokázat, odkud majetek pochází,“ vysvětluje Linhart.

O obrácení důkazního by s největší pravděpodobností podle mluvčího Haase rozhodoval soud.

Úsilí ministerstev by mohli pocítit všichni. Finanční úřady mají spolupracovat s policií a podezřelé klienty hlásit. Policie by měla znovu získat přístup do daňového řízení. Ten letos ztratila, protože nový daňový řád nařídil finančním úředníkům mlčenlivost.

 

FAKTA

Nápady, jak zatočit se špinavými penězi:

Prolomení daňové mlčenlivosti vůči specializovaným policejním složkám.

Zřizování společných vyšetřovacích týmů zahrnujících dle potřeb aktuálního případu

Generální finanční ředitelství, Generální ředitelství cel či Finančně analytický útvar.

Zřízení stálé pracovní skupiny zahrnující příslušníky Policie ČR a správce daně s působností na definované druhy nebo případy zvláště rozsáhlé nebo závažné finanční kriminality.

Vybudování Finanční stráže ČR organizované pod ministerstvem financí, jejímž úkolem bude vyšetřování závažných daňových úniků.

Rozšíření možnosti podávání trestních oznámení ze strany správce daně i při podezření na úvěrové podvody.

Regulace plateb v hotovosti Odčerpání majetku neznámého původu formou zvláštního zdanění.

Obrácení důkazního břemene v rámci civilního řízení v případě, že bude zjevný nesoulad mezi majetkem ve vlastnictví osoby, proti které bylo vedeno řízení, a jejími zjistitelnými příjmy a současně důvodné podezření, že majetek pochází z trestné činnosti.

Majetková přiznání pro specifikovanou skupinu osob nebo na základě výzvy soudu. Zavedení daňové amnestie, regulace plateb v hotovosti.

Pramen: Analýza možností odčerpávat majetek pocházející z nelegitimních zdrojů mimotrestními prostředky, MF ČR

Jitka Vlková

15. 9. 2011, Mladá fronta DNES, Ekonomika

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme