Kalousek: Kdyby prezident myslel návrhy vážně, jednal by

22. 9. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s předsedouTOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátorka ČT24

Jak vnímají proslov a názory prezidenta Miloše Zemana čeští politici. Kritika OSN na půdě OSN. Je organizace spojených národů málo akceschopná?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Rozhodovací potenciál OSN je samozřejmě limitován tím, jakým způsobem a kolik zemí se musí dohodnout na nějakém rozhodnutí. Z tohoto pohledu se také dívám na projev pana prezidenta. Kdyby své návrhy myslel skutečně vážně, tak by před jeho projevem musela být série intenzivních diplomatických jednání. V nich by si pro návrhy o aktivizaci některých institucí OSN sháněl podporu. Nic takového se nestalo. Zdá se tedy, že to byl projev, který nikoho neuráží. Je potřeba vzít s povděkem, že pan prezident nezpochybnil zahraniční politiku České republiky. Spíše to ale bylo takové plácnutí do vody.

Moderátorka ČT24

Mluvil například o tom, že podle něj by pomohla rezoluce OSN proti terorismu, na které se organizace už 12 let nemůže dohodnout. K čemu by byla dobrá?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Rezoluce by byla v tomto pojetí jasným signálem, že OSN je připravená postupovat jednotně. Znovu ale opakuji, rozhodovací potenciál OSN je jaký je. To je stará nemoc a víme to všichni. Pokud by měl tedy pan prezident opravdu v úmyslu prosazovat některé svoje myšlenky, tak jako zkušený politik dobře ví, že se to nedá udělat jedním projevem, ale sérií opravdu intenzivních diplomatických jednání. Takhle ten projev druhý den všichni zapomenou. Zapomenou na něj jako na projev pana prezidenta Zemana, který zněl hned po vystoupení zástupce Mikronésie, což také svědčí něco o našem zahraničním vlivu a významu.

Moderátorka ČT24

Přeci jen, jeho výzva, že by se OSN měla zapojit víc, a to i vojensky. Mluvil o aktivaci článku 47 Charty OSN. To nemůže mít nějakou odezvu?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Obávám se, že nikoliv. Jak to pan prezident pojal, tak to žádnou odezvu mít nebude, protože žádnou jinou diplomatickou iniciativu než ten projev neudělal. Projevů byla celá řada, nejprve šli významní státníci, pak ten význam klesal. Znovu opakuji, pan prezident Zeman vystoupil hned po zástupci Mikronésie, což je poměrně značný úpadek současného vlivu a významu naší politiky. Při tomto vlivu a významu nebude mít jeden osamělý projev pana prezidenta vůbec žádný dopad. Je potřeba s povděkem kvitovat, že nedošlo k žádné ostudě. To je asi ta nejlepší zpráva z prezidentova projevu v OSN.

Moderátorka ČT24

Jak sledované jsou vůbec projevy státníků před Valným shromážděním OSN?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Každá země především sleduje projev svého reprezentanta, protože tam prezentuje nebo měl by prezentovat názory své země. Do určité míry bych si přál, aby vzhledem k tomu, že jsme země ve střední Evropě a tisíc kilometrů na východ od nás čelí Ukrajina ruské agresi, se můj reprezentant na půdě OSN proti téhle agresi neustále ohrazoval. Vzhledem ke známým názorům pana prezidenta na situaci je možná dobře, že o tom vůbec nemluvil a zvolil si jako téma mezinárodní terorismus.

Moderátorka ČT24

Říkal jste, že každá země poslouchá zejména svého státníka. Má to pak nějaký smysl, když se dá říct, že všichni vystupují s tím, že musíme spolupracovat, musíme spolu mluvit? I toto místo je místem, odkud se posílají vzkazy především domů?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Vaši otázku jsem chápal, jak to poslouchá veřejnost. Předpokládám, že projev prezidenta Zemana poslouchala především česká veřejnost. Opravdu si nemyslím, že na něj byla zvědavá třeba německá nebo americká veřejnost.

Moderátorka ČT24

Dobře, co řekněme další státníci, politici?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Vystoupení významnějších státníků pochopitelně poslouchá světová veřejnost mnohem pozorněji než vystoupení pana prezidenta Zemana.

Moderátorka ČT24

Prezident Zeman varoval i před radikalizací obyvatelstva. Jakou roli v tom hrají i samotní politici?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Poměrně významnou. Co se týče radikalizace a posilování extrémistických nálad a xenofobních nálad hrají domácí politici jako ,,opinion makeři“ pro okruh svých voličů a příznivců poměrně významnou roli. Také si myslím, že pan prezident Zeman se dopustil poměrně záslužné sebekritiky. Domnívám se, že určité radikalizující se nálady pan prezident podněcuje v České republice velmi intenzivně.

Moderátorka ČT24

Je šance, že se ta situace, že se ta situace zlepší. Teď se neptám konkrétně na pana prezidenta, ale ptám se obecně zvlášť s blížícími se volbami a kampaněmi?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

S blížícími se volbami se to jen těžko zlepší. V každých volbách najdete nějaké populisty. Nejstarší politický trik populistů je lidi nejprve k smrti vyděsit a pak je ujistit, že mám jednoduché řešení na jejich ochranu. Je to faul a není to fér. Děje se to ale ve všech zemích a v České republice velmi. Někdo spočítal, že v tuhle chvíli je v České republice 8,61 kandidáta protiislámských a protiuprchlických organizací na jednoho uprchlíka, takže na to mají volby samozřejmě svůj vliv.

zdroj: ČT24, 21. 9. 2016

Štítky
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme