Kalousek: Kdo jsem já, abych radil premiérovi, co dělat s Bátorou?

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

20. 8. 2011

V kuloárech se spekuluje, jestli vám v kauze Bátora jde skutečně pouze o úředníka ministerstva školství, nesledujete ještě další cíle?

Ale proboha, nesledujeme žádné cíle. My se vůbec divíme, že o tom musíme vést nějakou diskusi. Kdyby se takhle choval jakýkoli ředitel mého odboru, tak letí v tu minutu. Jestli se pan ministr Dobeš zachová jako ministr, a nikoliv jako aktivista pohrobků Národní strany (rasistické strany, jejíž volební kandidátku v roce 2006 Ladislav Bátora vedl – pozn. red.), tak je po problému amy jdeme na vládu.

Jak bude vypadat zasedání vlády příští středu, pokud se ministr Dobeš nehne ze své pozice?

Nebudu spekulovat o tom, co se stane, pokud... Stále pevně doufám, že se pan ministr Dobeš zachová jako ministr a že žádný problém nebude existovat. A že se nějakým způsobem rozhodne pan premiér, protože on má odpovědnost za státní administrativu úplně stejnou jako my. Vlastně možná největší, když je premiér.

Myslíte, že jedním z kroků premiéra Petra Nečase by mělo být například ultimátum ministru Dobešovi – buď vyhodíte svého úředníka Bátoru, nebo odvolám já vás?

Kdo jsem já, abych říkal svému premiérovi, co má dělat? On má svoji odpovědnost, on má svoje pravomoci, on jistě chápe, že tohle je neúnosná situace. Já mu nebudu vzkazovat, co, kdy a jak by měl dělat. Na to nemám právo.

Tak oklikou: Co vy byste dělal jako premiér, kdybyste byl dnes v roli Petra Nečase?

Když bych vám řekl, co bych dělal jako premiér, tak udělám přesně to samé, co vám říkám, že nemůžu udělat.

Co říkáte na to, že tajemník prezidenta Ladislav Jakl dal rozhovor do knihy, jejímž spoluautorem je aktivní neonacista?

Pan Jakl není volený funkcionář, je to úředník kanceláře, která nespadá do vládní administrativy. Nevidím důvod, proč bych měl reagovat na nějakého úředníka.

Na Bátoru reagujete.

Ten dělá ostudu vládě. Jestli pan Jakl dělá, nebo nedělá ostudu panu prezidentovi, to si pan prezident musí zvážit sám.

Ondřej Šťastný

Mladá fronta DNES, 20. 8. 2011, Rubrika: Z domova, str. 2

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme