Kalousek: Je na VV, aby prokázaly, že nejsou divizí ABL

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

15. 4. 2011

Politické strany mívají občas své klienty, tady je ale nebezpečí, že si klient vytvořil přímo svou politickou stranu, říká ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na adresu Věcí veřejných. Pokud se takové podezření podaří vyvrátit, může podle něho koalice pokračovat. K tomu ale musejí udělat hlavní krok VV a vzdát se vlivu na ministerstvo vnitra, míní Kalousek.

* HN: Co se v české politice podle vás vlastně děje? Je to „rozvrat“, jak říká prezident?

Je to obrovská krize důvěry v jednotlivých stranách - myslím tím naše koaliční partnery. A to se promítá do krize důvěry veřejnosti v celou vládu. Je tu programové prohlášení vlády, které stojí za to realizovat. Ale je jasné, že takový program může naplňovat jen vláda, která má důvěru veřejnosti. A skandály našich koaličních partnerů ji podlamují naprosto zásadním způsobem.

* HN: Může to být ještě „vláda boje proti korupci“, jak jste sami sebe nazvali?

Fakticky ano. Ale bylo by potřeba o tom přestat halasně mluvit a začít to opravdu dělat.

* HN: Může to být ještě „vláda práva“?

Musí to být vláda práva, jinak by to nemělo smysl.

* HN: A kdy to bude? Tři čtvrtě roku jsme to neviděli.

To se ptáte správně. A já nemám odpověď, kterou bych si mohl být stoprocentně jist. To, o čem v koalici debatujeme, má jediný cíl: aby dvě strany, které jsou zmítány skandály, je rychle a věrohodně ukončily, a aby se vláda konečně přestala zabývat sama sebou a začala vládnout. Nemohu říci, že jsem stoprocentní optimista, ale naděje, že by se to povést mohlo, tu je.

* HN: S touto vládou si spousta jejích voličů spojovala díky její síle velké naděje. Teď po devíti měsících je z ní vláda národního zklamání. Kde se stala chyba?

Možná všichni chtěli věřit tomu, že VV jsou opravdu politickou stranou s jasným programem a vizí. Zdá se, že jejich předvolební rétorika byla do značné míry legendou.

* HN: To je jediný problém?

Když si najdete zpátky v čase mé rozhovory ke koalici, najdete v nich odpovědi na otázky po koaličních rizikách. Říkal jsem v nich, že jakkoliv je osobní vztah KalousekNečas jistě mediálně vděčný, nemůže to ohrozit koaliční spolupráci. Ale že koaličním rizikem jsou vztahy uvnitř stran, v jejich vnitřních bojích. A obávám se, že to platí pro ODS i Věci veřejné.

* HN: Lidé, kteří vás volili, se nyní ptají: O co by bylo horší, kdyby vládl Paroubek? Nám to také není moc jasné.

Bylo by to horší. Výrazně by se zvyšovaly daně a stát by vydával mnohem více peněz, než si může dovolit.

* HN: Vy ale přece daně zvyšujete také.

Když berete celkovou daňovou zátěž, ani omylem.

* HN: Je pravda, že když propukl skandál VV, prosazoval jste, aby VV odešly z vlády?

Šli jsme na první jednání s tím, že pokud je pravda, že existuje pětiletý privatizační plán veřejné moci Vítem Bártou a ABL, tak to nepůjde. Není možné nést riziko, že ve vládě jsou dvě - přese všechny výhrady - standardní strany a k tomu jeden nebezpečný podnikatelský plán. Skončilo to závěrem, že sice jde o autentické záznamy, ale mohou být vhodně zkompilované. A že můžeme ve vládě pokračovat, pokud se podaří odstranit podezření, že se ABL chce infiltrovat do státní správy.

* HN: Proč vás najednou tak překvapují Věci veřejné? Vždyť jste o povaze této strany museli mít jasno daleko dříve.

Jedna věc jsou indicie. Ptali jsme se na ně a oni nám dávali čestné slovo, že to tak není. Od okamžiku, kdy se v novinách objevil autentický důkaz, který nikdo z VV nepopřel, je situace kvalitativně jiná.

* HN: Jak potom ale chcete vládnout dál?

Nejdůležitější je odstranit podezření, že tu dochází k infiltraci státní správy a k jakémusi klientelismu na druhou. I standardní politické strany mívají občas své klienty. Ale tohle je obrácený gard. Je podezření, že byl nejprve klient, který si stvořil svou politickou stranu. To by ohrožovalo samotnou podstatu demokratického vládnutí. Musí být v zájmu Věcí veřejných, aby prokázaly, že to tak není. A to tak, že se nebudou vzpírat personálním návrhům premiéra, zejména těm, které míří k ministerstvu vnitra.

* HN: Takže jde v podstatě jen o vnitro?

Nejen. Ale vnitro je nejcitlivější místo. Kvůli obrovskému množství informací, které jsou logicky nesmírně zajímavé pro všechny bezpečnostní agentury.

* HN: Kdo by měl vnitro řídit?

Já nesestavuji vládu. Za jméno, které ponese na Hrad, bude mít zodpovědnost premiér.

* HN: Jste ochotni s VV pokračovat. Jenže ta strana přece zůstane stejná. Dál ji bude fakticky řídit Vít Bárta.

Ta strana zůstane stejná. A je otázka, jestli chce, nebo nechce prokázat veřejnosti, že podezření, že je jen divizí ABL, není pravdivé, že i když o tom v roce 2008 někdo mluvil, už tomu tak není. Šanci mají. Ale zbavit se toho podezření znamená velmi rázné kroky uvnitř jich samých.

* HN: Jak to mají dokázat? Že nezvolí Bártu předsedou?

Přece nechcete, abych dospělým lidem radil. Oni musejí vědět, jak veřejnost přesvědčit, že jsou strana, a ne divize ABL.

* HN: Tento týden jste se s Bártou sešel, co jste řešili?

Je to pořád ještě člen K9 a kolega ve vládě, vídáme se tak jednou týdně.

* HN: Jenže vy jste byl u něho v bytě.

To bylo po cestě na Úřad vlády. Tam jsme si řekli, zda chceme ještě zkusit hledat nějaká východiska. A řekli jsme si, že ano.

* HN: Říkáte, že vy ani TOP 09 jste k současné atmosféře v české politice ničím nepřispěli. A co vaše mystifikace, že nahráváte schůzky novinářů?

Ale počkejte, taková lest na jednoho šéfredaktora, kterou k mému překvapení zveřejnil…

* HN: Říkáte lež, anebo lest?

Lest. Lest! Abych se dozvěděl, co se na schůzce dělo. To je snad přece něco jiného než si někoho nahrávat nebo nosit obálky vlastním poslancům nebo mít aféru Promopro. Přece mezi to nemůžete dávat kvalitativní rovnítko!

* HN: Minimálně jste inspiroval poslance Kočí a Škárku, ti pak také mystifikovali.

Jestli máte pocit, že by je to beze mě nenapadlo…

* HN: Myslíte, že by byl schůdný návrh Jiřího Paroubka, aby spolu vládli ODS a TOP 09 s tolerancí ČSSD?

To je samozřejmě aritmeticky možné řešení. Ale mně by nedávalo žádný smysl z hlediska naplňování vládního programu. Teoreticky by se o tomhle uspořádání dalo uvažovat jako o přechodném do předčasných voleb.

* HN: Možná by ale díky tomu třeba důchodová reforma přežila více než jedno volební období.

Nevěřím, že by se tohle uskupení dohodlo opravdu na penzijní reformě. Možná by se dohodlo na parametrických změnách průběžného systému. Na druhou stranu my i sociální demokraté víme, že pokud se nám podaří penzijní reformu rozjet, vlak už bude na kolejích - a oni ho z těch kolejí sundávat nebudou.

* HN: Pomáhá řešení krize postup prezidenta?

Během každé krize je důležitá rychlost řešení. To, že se pan prezident rozhodl výkon svých ústavních pravomocí něčím podmínit, samozřejmě znamená, že mrtvý bod se mění v mrtvou úsečku. Na druhou stranu chápu, že prezident tuhle vládu jmenoval a záleží mu na tom, aby věděl, jak bude vypadat stabilita či nestabilita dalšího vývoje. Ale jsem přesvědčen, že ústavní pravomoci, jak jsou popsány v ústavě při odvolávání ministrů, nelze ničím podmiňovat. Snad pan prezident ví, proč nemám v tomto názoru pravdu.

* HN: Je celkem evidentní, komu to pomáhá…

Nechci prezidenta podezírat, že by snad fandil jedné nebo druhé straně. Že jeho kroky umožňují VV udržovat legendu o skupinovém spiknutí, to je nepochybně pravda.

* HN: Říkáte, že pro TOP 09 je nepřijatelná privatizace veřejné moci. Ale copak je to něco nového? Copak tu Aleš Řebíček v Topolánkově vládě neprivatizoval ministerstvo dopravy? Copak Omnipol neměl otevřené dveře na ministerstvu obrany?

Nemám jediný hmatatelný důkaz, že se pan ministr Řebíček dopustil privatizace ministerstva dopravy.

* HN: Jen hodnota firmy Viamont, kterou před vstupem do vlády údajně prodal, během jeho působení na ministerstvu významně vzrostla.

To mohou být velmi zvláštní indicie, uznávám. Také finančně analytický útvar podával policii některé podněty, které se týkaly pana Řebíčka. Zajímavé je, že mě tenkrát nikdo neobviňoval z účelového spiknutí. Nicméně, neexistuje žádný hmatatelný důkaz. Co se týče Omnipolu, asi byste byli překvapeni, kdybyste zjistili objem zakázek přidělovaných ministerstvem obrany jednotlivým firmám. Někdy to vypadá, jako byste znali jenom Omnipol, a to proto, že je spojován se mnou. A jde o tisíckrát vyvrácená nařčení, kvůli kterým jsem už v minulosti odstupoval. To, co udělali pánové Drobil, Bárta nebo Vondra, mám už v minulosti několikrát za sebou. A upřímně a zcela bez ironie jim přeji, aby se jim také podařilo očistit se.

Petr Honzejk, Jindřich Šídlo

Hospodářské noviny, 15. 4. 2011, Rubrika: Rozhovor, str. 9

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme