Kalousek: Ideální je jedna sazba DPH

9. 1. 2015

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek odpovídá na dotazy čtenářů blesk.cz.

Dobrý den, mám dotaz k zavedení 3 sazeb DPH. Nebylo by lepší zavést pouze jednu sazbu DPH (třeba 16 - 17 %)? Zcela určitě by to bylo jednodušší, zdražení bych se moc neobávala (díky tomu, že zboží je dost, konkurence velká - vítězí ten, kdo se přizpůsobí, hlavně cenou). Dále bych se chtěla zeptat, jak je možné, že některé firmy, společnosti fungují (mnoho let), a přesto státu neplatí žádné daně, protože jsou dlouhodobě ztrátové. Podnikání je přeci činnost zaměřená na dosažení zisku. Pak společnost může více investovat, rozvíjet se apod. Ale 10 či 15 let ztrátová společnost? Nikdy žádný zisk? Funguje za pomoci půjček? Hmm, ale od koho? Od bank asi ne. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, zdravím čtenáře Blesku a přeji všem všechno nejlepší do roku 2015. Ano, máte pravdu, třetí sazba skutečně otevírá prostor daňovým únikům. Ideální je jedna sazba. Málo se zdůrazňuje, že naše opatření DPH byla pouze přechodná a že jsme prosadili zákon, který zaváděl jednu sazbu 17,5 procenta. To by znamenalo celkově nižší daňovou zátěž pro všechny občany o zhruba 16 mld. Kč ročně. Tento zákon však vláda zrušila a místo této daňové úlevy raději zvýšila výdaje o desítky miliard a přijímá tisíce nových státních úředníků.

Průměrná cena benzinu je teď kvůli propadu kolem 31 korun, světové ceny ropy jsou na historickém minimu, i tak ale na svojí benzince v Praze pořád vidím cenu 38 korun. Co můžete vy, politici, udělat, aby se benzinky přestaly obohacovat takhle šíleně na účet zákazníků a přestaly si účtovat tak nehorázné marže?

Máme nejhustší síť benzinových stanic v Evropě a hlavní nástroj tedy mají v ruce zákazníci, že u drahých pump nebudou tankovat. Doufám, že nikdy nebudeme určovat ceny benzinu úředně.

Je podle Vás pan Sobotka dobrý premiér? Jmenujte jednu jeho silnou a jednu slabou stránku.

Ať ho hodnotí jeho voliči, já jsem ho nevolil. Jeho silnou stránkou je určitě schopnost dosáhnout dohody, jeho slabou stránkou je velmi limitovaná statečnost

Jak s odstupem času hodnotíte intervenci České národní banky? Přineslo nám oslabení koruny vůbec něco pozitivního? 

Jsem stále přesvědčen, že tento krok byl pro ekonomiku prospěšný. Zabránil deflaci a podpořil hospodářský růst. Problém bude nalézt vhodný okamžik, kdy intervenci ukončit.

Četl jsem, že je v plánu dát potraviny do 10% sazby DPH. Jak moc je to reálné a fakt pak všechno zlevni?

Je to podle mého názoru stejně reálné jako všechny ostatní sliby pana ministra Babiše. Například že bude šetřit nebo lépe vybírat daně. Zatím se v reálu děje pravý opak.

Je podle vás správné, aby osoby samostatně výdělečně činné měly vyšší odvody? Budou ještě růst? 

Ne, není to správné. Měly od 1. 1. 2015 klesnout nejenom OSVČ ale i zaměstnancům. To však vláda zrušila. Viz výše.

Podle mě by bylo nejlepší, kdyby si politici s různými reformami a daňovými změnami dali na chvíli pokoj. Souhlasíte, že by to naší ekonomice prospělo?

Určitě by prospěla delší daňová stabilita. Podle mého názoru je ale nezbytné snížit odvody, které zdražují cenu práce. Byl by to mnohem účinnější nástroj boje s nezaměstnaností než dotace na pracovní místo.

Co říkáte na žaloby vysloužilců z řad vojáků a policie, kteří jsou, jako jediný ve státech NATO okrádáni Kalouskovou 15% daní z renty kterou si za službu státu zaslouží?

Na žaloby má každý právo. Ke konsolidaci veřejných rozpočtů přispěly všechny skupiny obyvatelstva. Nevidím důvod, proč by z těchto skupin měli být vyřazeni bývalí policisté a vojáci.

Zajímá mě Váš názor na islamizaci v Česku, nebo chcete, abychom dopadli jako ve Francii? Jaké první kroky navrhnete?

Prosím, abychom nepropadali populistickým výkřikům a nezačali stavět nepřekročitelné hráze mezi národy a kulturami. To je přesně to, o co teroristům jde. Určitě bude nutné zvýšit aktivitu zpravodajských služeb v této oblasti.

Souhlasíte s prezidentem Zemanem, který by koncipoval zákon o prokazování původu majetku tak, že by v případě nejasností dotyčným hrozil nejen finanční postih, ale rovnou zabavení pochybného majetku? Kolik let nazpět by se měl původ majetku prokazovat?

Ne, nesouhlasím. Stanovení pravidel zpět (retroaktivita) je vždycky nefér. A vedla by k daleko větším nespravedlnostem. Zabavit majetek získaný trestnou činností je možné už teď. Co to je "pochybný" majetek? Větší majetek, než máte Vy?

Dotaz ohledně DPH u knih: Dobrý den, nechápu, proč u knih má být nejnižší hodnota DPH a u e-knih bude DPH na základní sazbě. Proč nedojde k sjednocení a čtenáři e-knih jsou tímto nařízením znevýhodňováni.

Odvolávám se na svou dřívější odpověď, kdy ideální je jedna sazba DPH.

Proč vláda podporuje populismus? Proč se musela zavádět 3. sazba DPH 10%, když přesunutí knih a léků do 15% sazby by zlevnily i tak dost. Naopak přesunutí zboží pro dětičky do 10% sazby přece nic neřeší. To je úspora v hodnotách desetníků až korun. To jsou jednoduché počty. Naopak to opět zatíží nás malé živnostníky, protože je nutné opět aktualizovat účetnictví a to už zase desetníky nejsou. A už vůbec nemluví o roce 2016. Na to se fakt všichni těšíme. Brzo Vám ubude malá konkurence, můžete být spokojený. Malí obchodníci zavřou krám a všichni budou chodit do řetězců!

Pokud se Vám zdá, že vláda podporuje populismus, pak pochopte, prosím, že nemůže jinak, neboť je to vláda populistická. O DPH jsem se již vyjádřil, elektronická evidence tržeb podle mého názoru kromě větších povinností pro prodejce i zákazníky žádný efekt nepřinese.

Dobrý den, jako budoucího studenta medicíny by mne zajímalo, jestli vláda nebo opozice chystají návrh na změnu způsobu atestací mladých doktorů. Cesta k atestaci bývá velmi dlouhá a navíc finanční ohodnocení je velmi malé. Známý získal atestaci v Německu a nástupní plat měl 70000 Kč a po návratu do Čech měl jako zkušený doktor polovinu. Doufám, že se pokusíte o změnu, němčina mi totiž moc nejde.

Omlouvám se, že nevím, co přesně plánuje pan ministr Němeček. Pan ministr Heger měl připravenou komplexní změnu celoživotního vzdělávání lékařů, která měla celý proces významně zjednodušit. Pádem vlády však padla i jeho koncepce.

Kdy konečně zatočíte s radikálními islamisty v Česku? Nebo je podle vás normální, aby jejich představitelé v televizi obhajovali kamenování žen? Je to pakáž.

Kdokoli veřejně obhajuje násilí, páchá zlo. Radikální projevy islámu jsem v České republice zatím nezaznamenal. Nicméně znovu opakuji, že pokládám za nutné zvýšenou aktivitu zpravodajských služeb v této oblasti.

Dobrý den, oba jste výborní ministři. Mám dotaz, myslíte, že by Vám to klapalo v jedné politické straně?

Neklapalo. TOP 09 je demokratická strana a čelí autokratickým tendencím a oligarchům východního typu, což je přesně to, co představuje pan ministr Babiš a jeho hnutí.

Pokud byste byl v pozici prezidenta republiky, jak byste reagoval na současnou situaci okolo hradního kancléře? Vyvodil byste personální důsledky?

Pokud bych v té pozici byl, nikdy bych si pana Mynáře nevybral za spolupracovníka. Takže bych nemusel řešit ani dilema, na které se ptáte.

Jak se díváte na kauzu pana Mynáře? Podle mě je to jedna úplatkářská banda napojená na Janouška. Jak dlouho se na to máme my poctivý občané dívat. Co s tím uděláte?

Je to určitě hodně podezřelé. Z hlediska svobody veřejné diskuse je mi však mnohem podezřelejší, že média se intenzivně věnují podezřelým cca 5 milionům u nemovitosti hradního kancléře a nechává je zcela chladnými padesátimilionová dotace z veřejných prostředků do Čapího hnízda ministra financí Babiše. To, že se neměří stejným metrem, pokládám za mnohem větší riziko, než to, o čem se teď píše.

Je Česko připravené na válku s ISIS a mezinárodním terorismem? Máme strach o naše děti. Muslimové si tady kupují pozemky, staví školy a mešity. Podívejte se do Jablonce a jinde. Jaké opatření chystá vláda, je zde opravdu bezpečno?

Prosím opět o to, abychom nepaušalizovali. Pokud řekneme, že všichni muslimové jsou zlí, byl útok v Paříži úspěšný. O to teroristům přesně jde: vyhrotit situaci a postavit nás nesmiřitelně proti sobě. Ve všech kulturách najdete lidi slušné, zlé, fanatiky i lidi uvážlivé. Mohu jen opakovat, že bychom měli trvat na tom, aby ti, kteří k nám přicházejí, přijímali zásady naší společnosti a abychom v té věci vytvořili větší prostor pro bezpečnostní a zpravodajské služby.

Dobrý den pane Babiši, můžete mi prosím jednoduše vysvětlit, k čemu je dobré porodné na 2. dítě? Proč se porodné nezruší celkově, a nezavedou se odpočty z daní. To by jistě slušní pracující lidé ocenili.

Jakkoliv oslovujete pana ministra Babiše, mám povinnost odpovědět také. Odpověď je jednoduchá. Populistická vláda, která zvyšuje výdaje a strukturální deficit, ho zvyšuje také proto, aby se snažila určité skupiny voličů takzvaně "uplatit" sociálními dávkami. V tomto případě je to nejenom neefektivní výdaj, ale je to také nefér, protože vláda si ty peníze půjčuje od těch dětí, které se narodily, aby je dala jejich rodičům, a říká tomu "podpora rodin s dětmi". To nám ty děti jednou pěkně poděkují.

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat nejdříve p. Kalouska. Myslíte, že Vaše utahování opasků od revoluce bylo v takové míře rozumné. Chápu, že bylo třeba šetřit, ale to jste měli především napřed u sebe a pak až od invalidních lidí, důchodců a matek bez otců.

Děkuji za pochopení, že šetření bylo nutné. Dovolím si ale podotknout, že jsme u sebe začali. Snížili jsme platy ústavních činitelů a státních zaměstnanců o 10 procent a nechali je zmražené po čtyři roky. Byl jsem to já, kdo pak prosadil zdanění poslaneckých náhrad, a tak snížil poslanecké platy až o 20 tisíc.

Dobrý den. Líbí se mi, že oba chcete snižovat dluh státního rozpočtu. Mám tento dotaz: Státní úředník má plat mezi 25000 a 30000 Kč za měsíc (což je stejně jako např. strojvedoucí - dilema je kdo má větší zodpovědnost). Co se mi však nelíbí, je, že je mezi úředníky mnoho pracujících důchodců, kteří dostávají v podstatě od státu platy dva (tedy měsíčně 40 - 50 000 Kč) a ještě zabírají místa mladým, kteří po vystudování nemohou najít práci a pobírají podporu. Zabýval se někdo tímto problémem, a pokud ano kolik takových úředníků máme a kolik by státní kasa ušetřila, kdyby odešli do důchodu? Pokud ne budete se touto otázkou zabývat?

Dovolím si nesouhlasit s tím, co oba dva chceme. Stav veřejných rozpočtů se mezi lety 2009 až 2013 každoročně zlepšoval, v roce 2014 došlo ke zhoršení a další zhoršení je naplánováno na rok 2015 (zpráva ministerstva financí k návrhu zákona o státním rozpočtu). Nemyslím si, že na trhu práce by měl být někdo zvýhodněn jenom z toho důvodu, že dosáhl důchodového věku. Uznávám ale, že je mnoho demokratických států, kdy u státních zaměstnanců je povinný odchod do důchodu zákonem stanovený.

Myslíte, že dokážete změnit způsob dotací? Stávající praxe, kdy je rozhodnuto, že nějakému subjektu bude přidělena dotace, peníze dojdou v listopadu a během prosince jsou utraceny za hovadiny, jen aby nemusely být vráceny, protože utratit je smysluplně už není čas je plýtvání prostředky státního rozpočtu. Proč jednou přidělené prostředky nezůstanou přidělené, samozřejmě kromě peněžních prostředků, které podléhají vypořádání nebo jsou účelově určené?

Není úplně jasné, jaké dotace tady máte na mysli. U investičních dotací Vámi zmiňované riziko nehrozí, protože jsou určeny účelově. U přidělených prostředků pro jednotlivé kapitoly umožňují rozpočtová pravidla mechanismus jejich převodu do dalšího roku. 

Ráda bych se zeptala obou pánů, proč jsme vytvořili Vietnamcům v naší zemi daňový ráj. V naprosté většině nejsou plátci DPH. Když vydělávají tak málo, z čeho jsou tady živi? V dnešní době je plátcem DPH kdekterá trafika, obchodníci ze třetích zemí většinou opanují nejlukrativnější prostory ve městech a dnes už mají monopol na zásobování obyvatel textilem, obuví?

Limit, nad který je subjekt povinným plátcem DPH, je 1 milion korun ročně. Platí to pro každého bez ohledu na národnost a barvu pleti. Nedomnívám se, že Vámi popisovaný problém se týká pouze Vietnamců. Řešením je důslednější boj s daňovými úniky, v minulých letech se mnohé podařilo a doufám, že stávající vláda bude pokračovat ve skutečně efektivních krocích a ne pouze v populistických projektech typu registrační pokladny či elektronická evidence tržeb.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme