Kalousek: Holešovská výzva jde proti demokracii

19. 3. 2012

Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že protivládní demonstrace z minulého týdne nebyly směřovány vůči vládě, ale především vůči demokratickému systému.

Holešovská výzva, která protesty organizovala, podle jeho včerejších slov v ČT směřuje k rozvratu demokratických institucí a sní o novém, spravedlivém řádu.

„O novém, spravedlivém řádu kdysi mluvil i jakýsi malíř pokojů v Německu,“ řekl ministr s nepřímým odkazem na Adolfa Hitlera. „Samozřejmě to beru velmi vážně. Pokud jsme sledovali výstupy Holešovské výzvy včetně jejích mluvčích, tak to nebyly protesty proti vládě a vládním krokům, to byly protesty proti demokratickému systému,“ uvedl Kalousek. Podle něj je třeba odlišit tyto protesty od legitimních protestů proti postupu vlády.

Kalousek se tak vyjádřil poté, co spoluorganizátor Holešovské výzvy Slávek Popelka v pátečním vysílání pořadu Hyde park ČT řekl, že jejich cílem je nejen demise vlády a prezidenta, ale i zrušení politických stran a výměna soudců.

Podle Kalouska ve všech demokratických zemích existuje část lidí, která se nesmířila s demokratickým řádem, sní o uspořádání lepších zítřků a „nějakého nového, spravedlivého řádu“.

Kalouskův soupeř v duelu, první místopředseda ČSSD a šéf Asociace krajů Michal Hašek, vidí za protesty znechucení lidí, které se podle něj zvýšilo za posledních šest let pravicových vlád.

„Zrušit strany, vyměnit soudce“

„Jsem přesvědčen o tom, že lidem dochází trpělivost a dochází jim dech,“ řekl Hašek. Podle něj vláda krizovou zátěž rozkládá nerovnoměrně, a zejména na nízko a středně příjmové skupiny. Na základě iniciativy Holešovská výzvy (HV) protestovalo v pátek v ulicích českých a moravských měst tisíce lidí.

Miroslav Kalousek: „Samozřejmě to beru velmi vážně. Pokud jsme sledovali výstupy Holešovské výzvy včetně jejích mluvčích, tak to nebyly protesty proti vládě a vládním krokům, to byly protesty proti demokratickému systému.

Organizátoři požadovali demisi vlády a abdikaci prezidenta, nastolení vlády odborníků a zavedení nového zákona o referendu, které by usnadnilo lidem podílet se na vládnutí. Kromě jiného žádali okamžité zastavení církevních restitucí a klíčových vládních reforem.

Mluvčí HV Popelka včera Právu řekl, že demokracii jako systém svrhnout nechtějí, „protože tady žádná ve skutečnosti není“. Podle něj je třeba demokratický systém posílit, a to přímou účastí lidí. Politiky nazval „zemskými škůdci“, kteří pracujícím lidem znemožňují důstojný život.

Popelka zdůraznil, že změn chtějí dosáhnout bez agrese a násilí, ale dodal, že lidé už mají všeho dost. „Toto je poslední příležitost, jak to řešit po dobrém. Pokud neodejdou dobrovolně, pak hrozí výbuch násilí,“ vzkázal Popelka politikům.

„O novém, spravedlivém řádu kdysi mluvil i jakýsi malíř pokojů v Německu,“ řekl ministr financí s nepřímým odkazem na Adolfa Hitlera.

V pátek v ČT mluvčí hovořil o tom, že lidé už si nepřejí, aby nadále v zemi fungoval zastupitelský způsob demokracie, protože politici jsou zkorumpovaní a selhali.

Prvním krokem k nastolení „skutečné demokracie“ by mělo být podle něj zrušení politických stran. Posléze také připustil, že i soudy a policie jsou zkorumpované, takže i jejich představitelé by se měli vyměnit.

Nakonec ale připustil, že pozitivní program zatím pro něj není tématem dne. „Mě příliš v této chvíli nějak nepálí, jakým způsobem se budou věci v této zemi řešit. To, co chci řešit, v této chvíli je odstranit vládu, odstranit prezidenta, dosáhnout jmenování nepolitické vlády odborníků a dosáhnout prosazení obecně proveditelného referenda,“ uvedl Popelka.

Holešovská výzva se v sobotu distancovala od demonstrace, kterou svolala iniciativa Skutečná demokracie (SKDE), jejímž členem je kontroverzní pražský taxikář Zdeněk Ponert.

Podle Holešovské výzvy SKDE porušila pravidla hnutí a navíc při jedné z pražských demonstrací vyvolala násilný incident před budovou ČT. Podle vedení Holešovské výzvy se SKDE k hnutí přihlásila na konci ledna při konferenci v pražském Hloubětíně. HV ji už ale za součást Holešovské výzvy nepovažuje.

Jiří Mach

Právo, 19. 3. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme