Kalousek: Chceme zabránit rozšiřování seznamu nesvobody

5. 10. 2016

Andrej Babiš vyrábí buřty a je mu úplně jedno, kdo ty buřty kupuje. Hlavně když jich kupuje hodně. My nabízíme buřty určitého typu. Jen ti, kdo věří těmto buřtům, mohou být našimi voliči, říká lídr TOP 09 Miroslav Kalousek. Doufá, že se strana dostane do všech krajských zastupitelstev. 

Co bude hlavním tématem krajských a senátních voleb? 

Těžko můžu odhadnout, co bude důležité pro voliče, priority jednotlivých regionů se liší. Ale můžu říci, co je důležité pro nás. V krajských volbách chceme požádat voliče, aby nám pomohli definitivně se vypořádat s vlivovými skupinami, které vznikly kolem krajů v dobách opoziční smlouvy a udržely si svůj vliv na všechny další politické reprezentace. A je klíčové, aby nám voliči v Senátu pomohli vytvořit většinu, která zablokuje rozšiřování jednotlivých bodů seznamu nesvobody, kterých je neuvěřitelné množství a tvoří občana závislého na státní moci a omezují jeho svobodu. 

Na seznamu nesvobody stavíte svou kampaň. Můžete přiblížit, o co se jedná? 

Hájíme lidi, kteří chtějí být svobodní a mít stát jen jako nezbytný servis ve věcech, na něž sami nestačí. Například v oblasti obrany, vzdělávání nebo budování infrastruktury. A nepřejí si, aby je stát omezoval. Koalice lidovců, ČSSD a ANO ale za tři roky dokázala připravit desítky zákonných i podzákonných norem, kterými omezila svobodu každého z nás a prolomila dosud neprolomitelná tabu – třeba domovní svobodu. Také zavedla desítky fízlovacích registrů a učinila občana desetkrát víc závislého na státní vrchnosti. Tohle je naše velké téma, tohle chceme zastavit a zrušit. 

Je to ale téma, s kterým můžete uspět? Protože stavíte třeba na kritice elektronické evidence tržeb, kterou ale občané v průzkumech hodnotí vesměs pozitivně. 

Nelze vyhovět všem lidem, proto nabízíme svůj program těm, kdo chtějí být svobodní. Jsme jasně ideově vymezená strana, která chápe politiku úplně jinak než Andrej Babiš (ministr financí a jeden z propagátorů EET – pozn. red.). On vyrábí buřty a jemu úplně jedno, kdo ty buřty kupuje. Hlavně když jich kupuje hodně. My nabízíme buřty určitého typu. A říkáme: jen ti, kdo věří těmto buřtům, mohou být našimi voliči. Protože pokud si přejete větší buzeraci, větší závislost na státu, my vám to neumíme nabídnout. Tyto volby budou samozřejmě i testem toho, kolik lidí ve společnosti takhle uvažuje. Pokud si většina nepřeje být svobodná, dává přednost „hrncům egyptským“ před odchodem za svobodou, pak ten úspěch nemůže být velký. Ale to nás nezbavuje odpovědnosti svobodu bránit. 

Budou tedy volby i testem, jestli má TOP 09 šanci na naší politické scéně přežít? 

Počkejte, přežít? Já vám nerozumím. TOP 09 je jasně definovaný, úspěšný subjekt na politické scéně. Byl spoluvítězem evropských voleb, uspěl už ve dvou volbách do Poslanecké sněmovny... 

Ptám se záměrně provokativně. Hovořím o tom, že v minulých krajských volbách jste se nedostali do všech zastupitelstev, v přidružených senátních volbách jste nezískali jediné křeslo v horní komoře a celostátní preference TOP 09 se v současnosti pohybují v rozmezí 6 až 8 procent. Má strana sílu tenhle trend zvrátit? 

Záleží na tom, o jakém mluvíme trendu. TOP 09 jako relativně mladá strana je slabší v komunálních a regionálních volbách, zároveň je ale velmi úspěšná ve volbách celostátních. Poslední celostátní volby byly do Evropského parlamentu a tam jsme byli jen pár desetin za vítězným ANO a máme stejný počet mandátů. Jsme jedním z favoritů celostátních voleb, to prostě zůstává. Ale máte pravdu, že jsme v posledních krajských volbách neobsadili všechna krajská zastupitelstva. Pro nadcházející volby je proto naším cílem být přítomni ve všech. Pevně věřím, že se nám to podaří. Vkaždém případě bude výsledek těchto voleb dobrým startem do voleb poslaneckých. A jsme si jisti, že v nich uspějeme. Protože svobodomyslných voličů na celostátní úrovni není zase úplně málo. 

S kým jste ochotni tvořit krajské koalice a s kým naopak ne? 

Vyloučeni jsou komunisté a extremisté. A podle volebních výsledků uděláme všechno, abychom nebyli v koalici s ANO, protože ho nepokládáme za účastníka svobodné soutěže politických stran, ale za sílu, která tu svobodnou soutěž chce zničit. Na druhou stranu v krajských koalicích to nevidím tak striktně jako ve vládě. Co se týče vládní účasti, tam je naprosto vyloučené, aby TOP 09 kdy spolupracovala s ANO. My bráníme liberální demokracii, kterou chce hnutí ANO do značné míry zničit a udělat z ní korporativní autokratické zřízení. V krajích, kde hlavním úkolem není celostátní normotvorba, takhle striktní být nechci. Ale často opakuji svůj osobní názor, že bych si velmi nepřál, abychom byli účastni v jakékoli koalici s hejtmanem, který bude z politické divize Agrofertu. 

Jaký cíl jste si vytyčili pro senátní volby? 

V minulých senátních volbách jsme měli čtyři skvělé kandidáty ve druhém kole, ani jeden v něm neuspěl. Teď věřím, že tu smůlu vyvážíme a ti, kdo se probojují do druhého kola, a určitě jich nebude úplně málo, zase o pár desítek hlasů na té cílové pásce budou první. 

Kdo z nedávných předsedů ODS vám byl bližší: Mirek Topolánek, nebo Petr Nečas? 

Lidsky bezpochyby Topolánek. S ním bylo možné říci si i nepříjemné věci otevřeně. S Petrem Nečasem to v zásadě nešlo. Nikdy jsem si to nebral osobně, protože jsem věděl od jeho ministrů z ODS, že i oni měli zásadní problém zjistit, co vlastně jejich premiér chce. (směje se) Domnívám se, že zatímco Topolánek byl skutečný lídr, se všemi přednostmi a chybami, Petr Nečas faktickým lídrem nebyl. 

Byl jste členem jejich vlád, obě skončily neslavně a po jejich působení se pravice ve vnímání občanů propadla. Cítíte za to spoluzodpovědnost? 

Cítím spoluzodpovědnost. A nejen za to. I s dobou, kdy jsem působil jako vysoký státní úředník, jsem v politice 27 let. A za celé to období cítím velkou odpovědnost, za všechny ty chyby, které se staly. A cítím velkou hrdost na to, co se za ty roky podařilo. Demokracie je chybující. Nemýlí se jenom diktátoři. A přicházejí-li diktátoři, kteří říkají, že těch 27 let zpátky bylo všechno špatně a teď to musíme totálně změnit a všude dosadit jenom nechybující generální ředitele firem, cítím obrovskou výzvu sám pro sebe i pro stranu, které mám tu čest předsedat, podobným diktátorům zabránit tenhle názor realizovat. Protože z historie víme, jak to vždycky dopadlo. 

Tomáš Tománek, redaktor, Lidové noviny

zdroj: Lidové noviny, 5. 10. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme