Kalousek chce zrušit daň z dividend

19. 8. 2011

Ministerstvo financí (MF) v rámci daňové reformy navrhuje zrušení daně z dividend. V rozhovoru pro server Patria.cz to ve čtvrtek uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

„V dodatku koaliční smlouvy se dohodlo, že vláda v rámci daňové reformy zruší daň z dividend. Ministerstvo financí původně navrhovalo jít cestou slevy na dani ve výši vyplacené dividendy, nicméně akceptovalo požadavek zaměstnavatelů v rámci sociálního dialogu na zrušení daně z dividend,“ uvedl ministr. Zrušení daně z dividend navrhovaly i koaliční Věci veřejné.

Obě varianty mají podle Kalouska obdobný dopad na veřejné rozpočty. Ministr zároveň bez bližších podrobností uvedl, že v návaznosti na tuto změnu se bude diskutovat o dalších možných změnách.

K případným změnám u výdajových paušálů pro podnikatele a další osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) ministr uvedl, že výdajové paušály jsou v Česku téměř největší v Evropě a přestaly plnit svůj původní účel. „V tuto chvíli chci otevřít diskusi, zda bychom se neměli zamyslet nad skutečností, že výběr daně od OSVČ je po sedmi měsících roku záporný, tj. že je nyní dotují ostatní poplatníci,“ uvedl.

MF v rámci reformy dále mimo jiné navrhuje zrušení superhrubé mzdy se sazbou 15 %. Nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a měla by činit 19 %. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění nebudou realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 %.

Měly by také být zrušeny daňové výjimky včetně zvýhodnění stravenek, režijních jízdenek či odstupného. Nahrazeny by byly daňovým paušálem. Dále by měly být zvýšeny platby pojistného na zdravotní pojištění u zaměstnanců o 2 % a sníženy sazby pojistného na sociální a zdravotní zabezpečení u podnikatelů. MF také plánuje vznik jednotného inkasního místa pro výběr daní a pojištění. Daňovou reformou by se příští středu měla zabývat vláda.

ČTK

Právo, 19. 8. 2011, Rubrika: Trhy a ekonomika, str. 21

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme