Kalousek chce odpustit vyplaveným platbu daně z příjmu

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce pro letošní rok odpustit všem živnostníkům a firmám, které postihly záplavy, částečně nebo úplně placení daně z příjmu.

7. 6. 2013

Na detailech záměru nyní pracuje ministerstvo financí, které podrobnosti hodlá zveřejnit v úterý dopoledne na tiskové konferenci.

„Zákon mi umožňuje odpustit daň a já této zákonné možnosti využiju a všem povodněmi postiženým podnikatelům ji odpustím. Samozřejmě musíme pracovat na parametrech. Je rozdíl, pokud byla nějaká provozovna zaplavena zcela a někomu jen kousek skladu, řekl včera Kalousek.

Ministr zpochybnil předchozí informace mluvčího vlády Jana Hrubeše, který včera dopoledne oznámil: „V rámci vládní pomoci podnikatelům, které zasáhla povodeň, se odkládá povinnost zaplatit do 15. června doplatky na daň z příjmu za rok 2012 a rovněž se pak od 30. června do odvolání ruší povinnost platit zálohy na rok 2013 bez nutnosti sankcí a penále.“

„To, co říká pan vládní mluvčí, je plk. Nemohu za jeho kompetenci. Není v mé pravomoci ani v pravomoci vlády provést to, co tvrdí, tedy odložit povinnost nebo zrušit povinnost platit zálohy na daň. Nic takového dělat nemohu,“ reagoval v ČT Kalousek.

Postiženým může být ulehčeno i v jiných daňových otázkách. Česká finanční správa například už ve středu oznámila, že v případě nutnosti prodlouží postiženým povodní lhůtu k podání daňového přiznání a může posečkat s výběrem daně z příjmu. Firmy i fyzické osoby postižené povodněmi budou osvobozeny od správních poplatků souvisejících s daňovým řízením.

Finanční správa oznámila, že obce mohou vyhláškou zcela nebo částečně osvobodit postižené záplavami od placení daně z nemovitosti, a to až na pět let.

Jindřich Ginter

Právo, 7. 6. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme