Kalousek: Česko čeká chudý rok

31. 10. 2011

Ministr financí Miroslav Kalousek očekává, že nadcházející rok 2012 bude patřit k těm hubeným. Růst ekonomiky zpomalí podle aktuální předpovědi jeho ministerstva na pouhé jedno procento. Kalousek se však obává, že skutečnost může být ještě horší. Podrobnosti zveřejní ministerstvo dnes.

„Chystáme několik scénářů včetně katastrofického,“ řekl ministr včera v ČT. Katastrofický scénář počítá i s nástupem ekonomické recese. Podle Kalouska další vývoj záleží na tom, jak se eurozóna vyrovná s problémy v bankovním sektoru.

Předpověď pro příští rok počítá s tím, že v Evropě bude menší poptávka po českém zboží. Nebude tedy přibývat práce pro české zaměstnance. „Je jasné, že když výhled na příští rok nevypadá optimisticky, zastaví se zlepšování na pracovním trhu,“ soudí ekonom Luděk Niedermayer z poradenské firmy Deloitte ČR. Propouštění zatím firmy neoznamují.

Kvůli horšímu vývoji ekonomiky bude muset vláda předělat rozpočet. Bude muset šetřit více, než původně plánovala, a bude hledat nové příjmy. Na lidi by tak mohlo dopadnout další zvýšení daní - hovoří se například o DPH.

Výrazně zhoršený vývoj ekonomiky v Česku by mohl přibrzdit start důchodové reformy. Připustil to ministr financí Miroslav Kalousek včera v České televizi. Nová makroekonomická prognóza předpovídá růst ekonomiky jedno procento a varuje před dalším zhoršováním.

Ministr odmítá, že by se na reformě, kterou nedávno vrátil opozicí ovládaný Senát zpátky do Poslanecké sněmovny, cokoliv měnilo. „Jediné, o čem bych byl ochoten diskutovat, je datum účinnosti. V případě velmi prudkého nárazu (recese) - zda k 1. 1. 2013, nebo 2014,“ uvedl Kalousek.

Náklady na důchodovou reformu, jejímž základním prvkem je spoření do penzijních fondů, představují podle odhadů vlády až 20 miliard korun ročně. Ty má vynahradit vyšší DPH sjednocená na 17,5 procenta (od roku 2013). I přesto by takový výpadek příjmů v případě ekonomického oslabení a slabého výběru daní nemusel rozpočet zvládnout.

Není to poprvé, co Kalousek připustil odložení klíčových vládních projektů - v minulých týdnech uvedl, že o rok, tedy na 2014, by se mohla zpozdit i novela daní z příjmů a zavedení jednoho inkasního místa.

Zda k odložení reforem a k dalším změnám v daních a ve výdajích státu dojde, rozhodne začátek příštího roku. Už teď se Kalousek chystá přijít s opravou dosud neschváleného zákona o státním rozpočtu 2012. Ten ještě počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procenta. „Kdybychom si nyní byli jisti jednoprocentním růstem, stálo by za to rozpočet předělat už teď. Je ale výrazné riziko, že lednová prognóza ukáže ještě horší výsledky,“ uvedl ministr.

Podnikatele ekonomické ochlazení nepřekvapuje. „Odhadovaný nárůst jedno procento se nám zdá být optimistický, dobře to dopadne, když skončíme na nule,“ soudí Jiří Belinger, místopředseda Asociace malých a středních podniků. Sdružení podle něj žádné signály o možném propouštění kvůli nedostatku zakázek nemá. K propouštění docházelo v uplynulých třech letech, podniky se z poslední krize ještě nestačily vzpamatovat.

(jvl)

Mladá fronta DNES, 31. 10. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme