Kalousek: Celníci dělají v boji s kriminalitou cizinců maximum

24. 11. 2011

Na razantním útoku proti kriminalitě cizinců by se podle mínění šéfa sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Františka Bublana měl podílet i resort ministra financí Miroslava Kalouska. Ten je přesvědčen, že "jeho" celní správa dělá maximum. Ministr Miroslav Kalousek to řekl pro on-line deník TÝDEN.CZ.

Závažná trestná činnost cizozemců, například v rámci vietnamské enklávy kolem pražské tržnice Sapa, děsí již nejenom občany, ale i státní správu. Vyplynulo to ze závěrů jednání branně-bezpečnostního výboru sněmovny, jehož se kromě poslanců zúčastnili zástupci ministerstva vnitra, pražský primátor Bohuslav Svoboda, policejní prezident Petr Lessy a šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Lang. Shodli se na tom, že aktivity cizinců - pohybující se za hranou českých zákonů - jsou "hrozbou pro ČR".

Policie vytvořila nový tým, který by měl důsledněji odhalovat a řešit nejenom daňové a finanční nezákonnosti, ale zejména bující drogovou problematiku. Podle Lessyho informací je pražská Sapa centrem produkce, prodeje a distribuce drog stejně jako zdrojem komponentů a celých přístrojů na jejich výrobu.

Bublan je přesvědčen, že by se boj ze závažnými zločiny zefektivnil užší spoluprací s celní správou. "Celní správa funguje důsledně a řádně podle platných právních norem," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ ministr Kalousek a dodal: "U zákonů sociální demokracie se mi líbí, že nechtějí přizpůsobit pravidla rozumnému fungování, a pak někomu nadávají za to, že v rámci těch špatných pravidel špatně funguje. Jsem si jist, že celní správa v rámci těch pravidel, která jí dali zákonodárci, dělá maximum."

Na financích se rozhodně nedomnívají, že by zmíněnou problematiku zanedbávali. "Ministerstvo financí se aktivně zapojuje do boje s veškerou kriminalitou ve své působnosti, to znamená finanční a celní správa zejména v oblasti daňových úniků a Finanční analytický útvar MF zejména v oblasti praní špinavých peněz," podotkl Radek Ležatka z tiskového odboru Kalouskova resortu. "Považujeme jakoukoliv kriminalitu za hrozbu pro stát, nejen kriminalitu cizinců," konstatoval.

Bublanův sněmovní výbor se otázkami kolem zločinnosti cizích státních příslušníků hodlá zabývat opět začátkem příštího roku. "Na jednání jsme zúčastněným zástupcům státní správy dali tři měsíce na to, aby zpracovali podrobnou zprávu a předložili nám ji," uvedl pro on-line deník TÝDEN.CZ František Bublan. Na další jednání, jehož termín nebyl zatím přesně stanoven, si chtějí pozvat i ministra Kalouska. Ten o přání výboru, aby jej přišel potěšit návštěvou, podle svých slov neví. "Pokud bude pan ministr pozván, jistě svůj názor před poslanci představí," konstatoval jeho podřízený Radek Ležatka.

ajo

tyden.cz, 24. 11. 2011, Rubrka: Domácí

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme