Kalousek: Čapí hnízdo je problém celé vlády

14. 3. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátorka

Už tu zaznělo, že bude mimořádná schůze o Čapím hnízdu. Co na ní budete chtít hlavně slyšet?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Myslím si, že je klíčové, aby předseda vlády řekl, zda je únosné, aby garantem poctivosti dotací za Českou republiku byl člověk, který se zjevně dopustil nepoctivého chování. Chápu, že běží vyšetřování, které řekne, zda to byl, nebo nebyl trestný čin. Zda se ta dotace má, nebo nemá vracet. Ale to není podstatné. Podstatné je, že tady došlo k účelové operaci, aby si mohl velký podnikatel přivlastnit 50 miliónů korun z peněz, které patřily malým a středním podnikatelům. Může to být tisíckrát legální, ale je to nepoctivé chování. Navíc nepoctivé chování, kolem kterého pan ministr neustále lže a lže až tak, že se zesměšňuje. My už vlastně ani žádné vysvětlení od pana Babiše slyšet nechceme, protože nám ho poskytl a bylo to k smíchu. Takže důležité je, aby předseda vlády, který Poslaneckou sněmovnu žádá o důvěru pro svou vládu, řekl, zda je chování člena jeho vlády únosné, či není. To si myslím, že Poslanecká sněmovna slyšet musí.

Moderátorka

A když předseda vlády řekne, že to únosné je?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Když předseda vlády řekne, že to únosné je, tak vezmeme na vědomí, že je to vláda systémové korupce. Jako menšina s tím budeme moct těžko něco udělat, ale je důležité, aby to slyšela i veřejnost. Aby veřejnost slyšela, že pro předsedu vlády je únosné, aby za Českou republiku garantoval poctivost dotací člověk, který se chová, promiňte, velmi vyčůraně, nepoctivě a přivlastňuje si peníze jiných. Protože o tom dnes není sporu. Spor je o tom, zda to byl, nebo nebyl trestný čin. Ale že se pan ministr choval nepoctivě, vyčůraně, přivlastnil si peníze jiných a ještě o tom lže, mlží a zapírá, to je dnes křišťálově čisté. Je to úplně jasné.

Moderátorka

Nebylo by, podle Vás, přeci jenom na místě počkat na nějaké výsledky vyšetřování?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Znovu opakuji. Vyšetřování může říct, zda toto jednání bylo, či nebylo trestným činem. Do toho Poslanecké sněmovně nic není. Ale zda toto jednání, ke kterému nepochybně došlo, je, nebo není slučitelné s chováním člena vlády, na to můžeme znát odpověď od pana premiéra už dnes.

Moderátorka

A jak by se k tomu, podle Vás, koaliční partneři měli postavit bez ohledu na výsledky vyšetřování?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Koaliční partneři ať se k tomu postaví, jak uznají za vhodné. Pokud se postaví za pana ministra Babiše, tak za tento způsob chování a jednání přebírají zodpovědnost.

Moderátorka

A mělo by, podle Vás, následovat odvolání Andreje Babiše z pozice vicepremiéra, ministra financí? Jeho odchod z vlády?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Neumím si představit, že by v jakékoliv vládě, která v minulých dvaceti letech předcházela, byl garantem České republiky za poctivost čerpání dotací člověk, který se v dotacích sám pro sebe chová nepoctivě. Časy se ale mění. Chápu, že dneska to pan premiér a koaliční partneři vidí jinak. Ale vláda se zpovídá Poslanecké sněmovně jako celku, proto nám jde o to,  aby za to přebrala zodpovědnost celá vláda. Buď za to celá vláda nebude chtít vzít zodpovědnost, pak si to bude muset nějak s jedním svým členem vyřídit, anebo ho přikryje a řekne, že je to naprosto v pořádku. Pak za to ale přebírá zodpovědnost, a to je fér. Poslanecká sněmovna nemůže řešit jednoho člena vlády, protože vláda se Poslanecké sněmovně zpovídá jako celek.

Moderátorka

Budete v té souvislosti třeba vyvolat hlasování o nedůvěře vládě?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Hlasování o nedůvěře vládě má smysl vyvolávat, když je evidentní, že to má šanci na úspěch a není to jen plácnutí do vody. A když je známá nějaká druhá konstruktivní varianta. Takže si spíš myslím, že ne. Zatím to všichni prezentují jako problém pana Babiše, ale není to problém pana Babiše. Je to problém české vlády, protože on je prvním místopředsedou české vlády. Celá vláda musí říct: Je to naprosto v pořádku, my za svým prvním místopředsedou stojíme. Nebo řekne: Není to v pořádku, my si to vyřešíme. Myslím si, že Poslanecká sněmovna i veřejnost má právo na tuto informaci.

Moderátorka

Když říkáte, my si to vyřešíme, jaké by podle vás mělo být důstojné řešení té situace?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Nejsem předseda vlády. Kdybych byl předseda vlády, tak vím, co bych dělal. Ale nejsem předseda vlády.

Moderátorka

A co byste dělal, kdybyste byl předseda vlády?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Kdybych byl předseda vlády, tak by se nikdy nemohlo stát, že bych majitele Agrofertu jmenoval ministrem financí. To prostě nejde. Už jen tento krok je obrovský konflikt zájmů. Před ním je mediální nasvícení Čapího hnízda spíš liknavost investigativních novinářů. Těch kousnutí do společného rozpočtu a do Agrofertu je daleko víc.

Moderátorka

Přesto, když zůstaneme u této kauzy a jejího řešení. Jaký postup by, podle Vás, Bohuslav Sobotka měl zvolit, pokud dojde k závěru, jak jste naznačoval, že to pro něj nebude únosné, aby Andrej Babiš setrval ve funkci?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Proč bych měl radit předsedovi vlády? Vláda se zpovídá Poslanecké sněmovně. Poslanecká sněmovna, podle mého přesvědčení, má právo slyšet od vlády, jestli je toto jednání únosné, nebo není. Podle té odpovědi se budeme rozhodovat dál. My jsme to zatím neslyšeli od vlády, proto chceme mimořádnou schůzi. Chceme, aby nám vláda řekla, jestli to je, nebo není únosné. Ať už tím, že bude hlasovat proti programu schůze nebo jinak. Aby to řekla nejenom nám, ale také veřejnosti, protože orgány činné v trestním řízení i OLAF mohou ještě dva roky vyšetřovat, zda byl, nebo nebyl spáchán trestný čin. Do toho se Poslanecká sněmovna nemůže plést, to je věc těchto orgánů. Ale to, že si tady jeden oligarcha přivlastnil padesát milionů, které patřily malým podnikatelům, a udělal kvůli tomu účelovou operaci, je přece zjevné. Tenhle člověk říkal, že musíme skoncovat s anonymitou těch, kteří dostávají dotace. To vyhlašoval v roce 2014 i 2013 a byl za to zvolen. Sliboval, že skoncuje s anonymitou příjemců dotací a teď říká, že toho investora sice zná, ale že ho neprozradí, protože má právo na anonymitu. Vám se to nezdá divné? No tak ať řekne předseda vlády, jestli to právo na anonymitu tady je, nebo není. Jestli tohle chování je, nebo není poctivé. Pan předseda vlády má možnost a plné právo postavit se za svého vicepremiéra, ale pak za něj taky převezme odpovědnost.

Moderátorka

Jaký bude další postup ze strany TOP 09 nebo obecně pravicové opozice po této mimořádné schůzi? Jaké scénáře jsou ve hře?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Další postup je logický. Budeme se ze všech sil, které máme z voleb, dál snažit bránit oligarchovi ve vládě, aby drancoval veřejné rozpočty pro svůj soukromý prospěch, protože to dělá. On v zásadě nic jiného nedělá. Vidíme to na Čapím hnízdě, protože z Čapího hnízda se stala mediální kauza, ale to neznamená, že k tomu nedochází i v jiných případech a v daleko větších objemech.

zdroj: ČT24, 14. 3. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme