Kalousek: Babiš nevybírá daně efektivně a EET nepomůže

9. 4. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP  09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátorka

Jak vidí své dva roky a dva měsíce ve funkci ministr financí Andrej Babiš poslouchal předseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek. Hezký den. Co na to říká jeho předchůdce a jeho největší kritik?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Je hezké, jak se někdo umí pochválit za docela smutný příběh. Tím smutným příběhem je, že v době růstu vláda, tedy její ministr financí, zhoršil strukturální saldo rozpočtu. Strukturální saldo je totiž ten jediný ukazatel, který ukazuje opravdovou vůli vlády šetřit.

Moderátorka

Tedy řekneme bez vlivu vývoje ekonomiky vnější, abychom to vysvětlili.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ano, samozřejmě. To se výrazně zhoršilo. Za ty dva roky pan ministr výrazně zhoršil strukturální saldo od výchozího bodu, kdy ho přebral. Státní dluh se nesnížil díky úsporám. Státní dluh se snížil díky tomu, že pan ministr rozpustil rezervy, což nevím, jestli je úplně dobře a užívá, což je dobře, dobrodiní projektu státní pokladna, který po mně zdědil. To jsem samozřejmě rád.

Moderátorka

Nemýlím-li se, Vy jste říkal, že je fajn využívat peníze, které nejsou v dané chvíli využity efektivně právě z oněch rezerv. Třeba na efektivnější hospodaření s dluhem.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

V okamžiku, kdy vám někdo platí za to, že si půjčujete, tak se nerozpouští rezervy.  To samo o sobě prostě nedává žádný smysl. Jestliže dnes finanční domy platí bonitnímu státu, a my jsme bonitní stát, za to, že jím smějí půjčit, tak rozpouštět rezervy je ztráta peněz, nikoliv zisk. Myslím, že na to nemusí být někdo velký ekonom, aby si tohle uvědomil.

Moderátorka

Ministr Andrej Babiš zmiňoval schodky. Vy už jste teď mluvil o tom, že ty strukturální jsou trochu jiné. On ale mluvil o tom, že řídí ministerstvo jako firmu, že vydělává velké peníze. Zmiňoval schodky. Tedy nemýlím-li se, mínusy. Dohromady asi 200 miliard korun.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

On mluvil o schodcích. Já se chci zeptat, když plánuje i v roce 2019, kdy už doufám nebude ministr financí, deficit při předpokládaném růstu, kdy proboha chtějí tito socialisté dosáhnout vyrovnaných rozpočtů? My jsme mířili na vyrovnané rozpočty v roce 2017 i v době recese. Jestliže předpokládáme růst a pevně doufám, že tady bude, tak plánovat na další tři roky schodky je jenom opravdu socialistická politika a nevěřím, že by takto pan ministr řídil svou firmu.

Moderátorka

Přece ale nedaří se panu ministrovi zvyšovat výběry daní? Můžou něco přinést ty zásadní zákony, o kterých mluví, že je prosadil?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Když se podíváte na rychlost růstu HDP a růstu spotřeby, tak tempo výběru daní zaostává.  On samozřejmě vybírá více, protože vybírá z větší základny. Ale kdyby vybíral stejně efektivně, jako vybírali jsme my, tak by z tohoto množství musel vybrat víc.

Moderátorka

Ale jeho zásadní změny začínají vlastně platit, či začnou platit. Tady se dostáváme i k elektronické evidenci tržeb, proti které jste tedy podali ústavní stížnost.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Elektronická evidence tržeb přece nepřispěje k vyššímu výběru daní, to chorvatský model jednoznačně ukazuje, tam přispěl spíš k nižšímu.

Moderátorka

A kontrolní hlášení, které tedy již platí. U toho už budeme moct již brzy vidět.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Kontrolní hlášení platí. Výrazně zvýšilo administrativní náročnost státu i daňových poplatníků. Zatím nic nenaznačuje tomu, že by zvýšilo efektivitu výběru daní. Ale počkejme si. Zatím ho máme jen dva měsíce.

Moderátorka

Vy často mluvíte o tom, že to uškodí podnikatelům. Jak teď asi působí na podnikatele vaše ústavní stížnost, tedy opoziční ústavní stížnost, proti prosazení nebo proti způsobu prosazení elektronické evidence tržeb? Co si teď mají podnikatelé myslet? Jak to vidíte? Jak se to bude vyvíjet dál, s čím mají počítat?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

My jsme byli vždy proti elektronické evidenci tržeb. Jsme dále. Vláda podle našeho názoru porušila zákon a najednou každý podnikatel, ale i každý zaměstnanec, každý důchodce, občan v této zemi, by si měl přát, aby vláda dodržovala zákony. Jestliže se zjistí, že vláda porušila zákon, tak to přece není vina toho, kdo dal to podání, ale vina toho kdo ten zákon porušil. Jestliže si je vláda jistá, že zákon neporušila, tak si je jistá.

Moderátorka

Pane Kalousku, pojďme ještě na další věc, která zazněla na tiskové konferenci. Zazněl tam plán ministerstva. Zhruba v roce 2020 změnit daňovou legislativu, že za prvé by byla zrušena ona superhrubá mzda, ale také by byl zaveden samovyměření daně. Zároveň v tom návrhu by mělo být i zrušení různých daňových výjimek a tedy zpřehlednění a zjednodušení systému. Což nemýlím-li se je něco co jste Vy sám prosazoval. Tak dostane tentokrát od Vás kladné hodnocení?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Víte, to je něco co jsem neprosazoval, ale prosadil. To bylo uzákoněno a ten zákon byl platný.

Moderátorka

Musel to být v té době docela osekáno, nemýlím-li se, protože řada z těch výjimek neprošla.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ten zákon byl platný a měl vstoupit v účinnost v roce 2015. Rozhodně už tam nebyla superhrubá mzda, bylo tam zjednodušení nákladů, byla tam spousta věci. Vláda měla v zákoně zrušenou superhrubou mzdu. Jestliže někdo zrušil zákon, který nepočítal se superhrubou mzdou a říká: my to zrušíme až v roce 2020… jak mu mám za to tleskat?

Moderátorka

Ono je tam možná samovyměření daně. Tak kdybyste na to přidal komentář?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Já proti samovyměření daně vůbec nic nemám. Pochopitelně, že ďábel je ukryt v detailu. Někdo to musí napsat a můžeme diskutovat nad nějakou předlohou.  Znovu opakuji.  Tady už platila výrazně zjednodušená daňová legislativa, kterou pan ministr Babiš zrušil. On říká, kdy snad zruší superhrubou mzdu a sjednotí základy, ale on je měl sjednocené a měl zrušenou superhrubou mzdu. A protože to prosadila naše vláda, tak to prostě zrušil. Teď neví, co s tím. Tak říká, že možná někdy v roce 2020. Ale ono to platilo a mělo to být účinné od 1. 1. 2015.

Moderátorka

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09 a dřívější ministr financí a jeho pohled na minulé dva roky Andreje Babiše ve funkci.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ta legislativa platila a každý si to může přečíst. 

zdroj: ČT24, 8. 4. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme