Kalousek: Andrej Babiš mlží, daně vzrostou

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zkritizoval chystaná daňová opatření ministra financí Andreje Babiše (ANO), který navrhl například zrušení daňových slev pro živnostníky uplatňující výdajové paušály.

21. 5. 2014

Kalousek upozornil, že daňová zátěž vzroste za dva roky o 40 miliard, v důvodové zprávě k chystané novele ale vláda podle něj tato čísla zatajuje. „Pokud tato novela bude přijata, tak během dvou let stoupne v přímých odvodech oproti platnému právnímu stavu daňová zátěž zhruba o 40 miliard. A nejvíce biti budou živnostníci,“ komentoval v úterý Kalousek návrh daňových změn z dílny ministerstva financí. To navrhuje například zrušit daňovou slevu pro živnostníky, která činí 24 840 korun za rok. Naopak je pro, aby živnostníci mohli uplatňovat slevu na dítě a vyživovanou manželku.

Různé informace

„V oblasti přímých odvodů se bude jednat o nejvýznamnější zvýšení daní v historii od roku 1993. To je prostě objektivní fakt,“ upozornil Kalousek, podle kterého navíc vláda zatajuje veřejnosti některé údaje. Zatímco v Konvergenčním programu, který vláda odeslala nedávno do Bruselu, prý tato čísla otevřeně přiznává, v důvodové zprávě určené poslancům už o nich nepíše ani slovo. „Do Bruselu to vláda otevřeně přiznává. V důvodové zprávě, kterou předkládá ministerstvo financí české veřejnosti, mlží a nepravdivě tvrdí, že se o žádné zvýšení daní nejedná. To jsou dvě různé informace na dvě různá místa. Možná by si mělo ministerstvo financí ujasnit, co platí,“ uvedl Kalousek.

Proti lidovci i ODS

Zrušení slevy na daních pro živnostníky se nelíbí ani lidovcům. Jejich šéf Pavel Bělobrádek je označil za „nesystémový a nespravedlivý krok“ a chce se o něm bavit ve středu na koaliční radě. „Živnostníci jsou skupinou obyvatel, kteří si zaslouží podporu,“ prohlásil.

Podobně to vidí také ODS. Její předseda Petr Fiala připomněl loňský výrok současného ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který přirovnal živnostníky k parazitům a musel se pak za tento svůj výrok omlouvat. Podle Fialy se zřejmě nejednalo o přeřeknutí. „Vláda skutečně jedná podle tohoto svého postoje,“ uvedl Fiala. „Vláda spíše zastupuje velké podniky, nikoli malé a drobné firmy, které jsou základem hospodářství. Z tohoto důvodu by vláda měla do tripartity přizvat i zástupce živnostníků, aby znala i názory drobných podnikatelů a nepředkládala plány na jejich likvidaci,“ zdůrazňuje Fiala. Tím by se předešlo tomu, aby levicová vláda přicházela s opatřeními na jejich likvidaci,“ dodal.

Naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve zrušení slevy nevidí problém. „Nepokládám daňové změny týkající se živnostníků za tak dramatické, aby vyvolaly nějaký zásah do jejich životní úrovně,“ nechal se slyšet už minulý týden.

Předsednictvo TOP 09 současně v úterý podpořilo novelu horního zákona. Ta jasně a jednoduše zakáže technologie, které nebude možné používat při těžbě takzvaného „břidlicového plynu“ nebo při podzemním „zplynování uhlí“. „Novela nechce zabránit dalšímu zkoumání geologického podloží. Jejím cílem je vzhledem k hrozícím rizikům dopadu na životní prostředí pouze zakázat technologie, při jejichž použití se nedá jednoznačně vyloučit kontaminace podzemních vod,“ řekl poslanec TOP 09 Michal Kučera. 

Václav Lang, Jiří Vavroň

Právo, 21. 5. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme