Kalousek: Advokát Fagan nemá na miliardy od Varů nárok

31. 10. 2011

Ministerstvo financí jednoznačně odmítlo nároky amerického advokáta Edwarda Fagana, který chce po Karlových Varech proplatit dluhopisy v hodnotě asi 10 miliard korun. Ty byly vydané v roce 1924.

"Závazky z dluhopisů jsou promlčeny již několik desítek let," uvedl v pondělí úřad ministraMiroslava Kalouska. Stanovisko ministerstva se opírá o právní analýzu a rešerši historických dokumentů, včetně těch ze Spojených států.

"Z analýzy vyplývá, že někdejší Československá socialistická republika se se závazky vyplývajícími z těchto dluhopisů vypořádala, a to odděleně v rámci tzv. tuzemského a zahraničního bloku," uvedl mluvčí resortu financí Ondřej Jakob. Vypořádání bylo již v 80. letech stvrzeno mezinárodní smlouvou.

Nejde o první pokus Fagana uplatňovat nároky z dluhopisů vydaných evropskými emitenty před druhou světovou válkou. V už proběhnuvších soudních sporech ve státu New York, ve kterých Fagan vystupoval nejprve jako právní zástupce a později jako žalovaná strana, byly tyto nároky zamítnuty mimo jiné právě kvůli uplynutí promlčecích lhůt, dodal Jakob. Fagan chce přesto v pondělí své požadavky předat karlovarskému primátorovi Petru Kulhánkovi. S vedením města už se chtěl setkat dříve, to ovšem schůzku zrušilo.

Primátor pak prý právníkovi v mailu vysvětlil důvody. "Je to Faganovo právo, aby se snažil mi něco doručit, mám ale hodně nabitý program. Nebudu ho kvůli němu rušit ani měnit, to by nebylo správné. Nebudu se ale před ním ani nijak schovávat," uvedl v neděli Kulhánek. Žádné nové informace od něj Fagan údajně čekat nemůže. Setkání je podle primátora zbytečné. "Mohu ho přivítat v Karlových Varech a znovu mu zopakovat kontakt na ministerstvo financí," poznamenal primátor. Záležitost se podle něj od roku 1946 města netýká a řešení případu je v kompetenci ministerstva financí.

aktualne.cz, 31. 10. 2011, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme