Je Karel Schwarzenberg rasista?

1. 2. 2012

Náš pan prezident se zase chutě zakousl do Karla Schwarzenberga (TOP 09), šéfa české diplomacie. Ten se zlobí, že Petr Nečas (ODS) spolu s Brity na summitu v Bruselu nepřistoupil k úmluvě o rozpočtové odpovědnosti. Kníže dokonce řekl, že premiér poškodil Česko. Silná slova. Nato hlava země prohlásila, že naopak Schwarzenberg poškodil naši republiku.

Poškození se však neměl nedopustit tím, že podlézá Bruselu, ale svým komentářem k jednomu výroku Tomia Okamury, tedy muže, který by možná jednou Klause rád vystřídal na Hradě, o řešení romské otázky u nás. Je vidět, že Václav Klaus Karla Schwarzenberga sleduje nesmírně pečlivě, jeho výroky si pilně zaznamenává v paměti.

Citujme prezidenta: "Na otázku, jak se mu líbí slova Tomia Okamury, že by mělo dojít ke konečnému řešení cikánské otázky a k vytvoření zvláštního státu pro tyto občany, pan Schwarzenberg odpověděl: Kdyby našel řešení, tak by to bylo hezký. Pokud pan Okamura ví místo na světě, které by bylo dobrovolně postoupeno, aby to byl životaschopný stát, tak to je zajímavá myšlenka." Klaus pak dodal: "Nedovedu si představit, že by byl jakémukoliv jinému politikovi u nás či v cizině takový výrok prominut. Já ho panu Schwarzenbergovi v žádném případě nepromíjím. Proto se domnívám, že naši republiku poškodil pan Schwarzenberg, nikoliv pan premiér Nečas."

Abychom rozuměli: Klaus vlastně tvrdí, že Schwarzenberg je rasista. A tím nás poškozuje v zahraničí. Zajímavé je, že se pan prezident donedávna stýkal s Ladislavem Bátorou, který byl na kandidátce strany, jež plánovala vystěhování Romů z Česka, ale Klausovi to vůbec nevadilo a neměl pocit, že by to naši zem nějak poškozovalo.

Problém je, že politik, jako ostatně každý člověk, je posuzován v kontextu. Lidé vědí, jaké má kdo názory, jaké postoje,  o co se snaží a celý život snažil. Náš ministr zahraničí je asi takový rasista jako Klaus horlivý zastánce jednotné Evropy. Proti anticikánismu u nás často vystupuje, právě tak jako vystupoval proti nacionalistovi Bátorovi, když působil u ministra Josefa Dobeše (VV).

Jeho výrok lze samozřejmě natočit proti němu. A je pravda, že kdyby totéž řekl Bátora, byl by řev. Jenže u Schwarzenberga průměrně inteligentní člověk, který není hnán touhou mu škodit, ví, že si dělal legraci z Okamury a nijak netouží po vystěhovávání Romů z Česka.

Pravda je, že se kníže chytil do vlastní pasti: rád žertuje, ale žert vyžaduje chápající publikum. A Václav Klaus je směrem k ministru zahraničí krajně přísné, krajně nechápající, krajně nepřátelské publikum.

Snad ještě poznámka. Bylo by pěkné, kdybychom se dozvěděli, jak souvisí žert na adresu pana Okamury s tím, že Česko není členem paktu rozpočtové odpovědnosti.


Martin Fendrych

tyden.cz, 1. 2. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme