Hudeček: Potíže ve straně nemám

Rozhovor s pražským primátorem Tomášem Hudečkem

Po neúspěchu na víkendovém sněmu TOP 09 zažil pražský primátor Tomáš Hudeček nepříjemné chvilky i na svém zastupitelském klubu. Dostal ve vlastní straně podporu jen od 13 členů z 26. Neobává se o své pozice?

16. 12. 2013

LN Na sněmu to pro vás byl výprask, na zastupitelském klubu se pak ukázalo, že nemáte ani nadpoloviční podporu ve svém klubu. Není to kritická situace?

Na sněmu to byl protipražský a protistředočeský postup a já do něj zrovna „dobře“ zapadl. Následná volba pražského člena do předsednictva ukázala, že to nikoho moc netěší, a v jednu chvíli mu tam všichni naházeli všechny hlasy. A pak už se zase jelo ve stylu, že to už Praze stačilo, a nikdo od nás neprošel ani do výkonného výboru, ani do revizní či kontrolní komise. Šlo o společný postup nepříliš úspěšných a početných regionů.

LN A ten klub?

Na klubu je dlouhodobá diskuse o tom, co je třeba dělat, ty diskuse jsou bouřlivé, ale klub vždy uměl zavřít za těmito diskusemi dveře a postupovat jako jeden muž. Stav je velmi podobný tomu, kdy jsem byl volen primátorem (Hudeček tehdy dostal 14 hlasů - pozn. red.). Ta situace je stále stejná. 

LN To vás to neznervózňuje?

 Kdyby mě tohle znervózňovalo, tak bych politiku ani nemohl dělat.

LN Když se člověk ptá nespokojenců uvnitř vašeho klubu na jejich důvody, často hovoří o nějakých komunikačních problémech. Že se nedozvídají o vašich rozhodnutích předem, že nejsou prodiskutována.

Když to řeknu zjednodušeně, apely na komunikační problém jsou vždycky zástupným problémem. Vždycky jsem politiku dělal slušně, někdo si to může vykládat jako slabost, spoustě lidí se to může nelíbit. Ale takto to dělat budu. V rámci času, který je (i když je pravda, že ho není mnoho), se snažím veškeré kroky komunikovat. Neuvědomuji si tohle manko.

LN I ze stranické centrály lze například zaslechnout, že nemáte úplně ideální vztahy s Miroslavem Kalouskem.

Nikdy jsem neměl problematický vztah ani s Miroslavem Kalouskem, ani s Karlem Schwarzenbergem. To někdo jen dmýchá, ode mě to nikdy nepocházelo.

LN Hovoří se i o velkém vlivu bývalého manažera PPF Evžena Harta na vaše rozhodování, což mají někteří kolegové nést nelibě. Jaká je jeho pozice?

V oblasti mediální komunikace s nímněkteré kroky diskutuji. Naposledy jsme se viděli při volbách.

LN Dělá pro magistrát bývalý Kalouskův kolega z ministerstva financí Radek Šnábl?

 Své kroky v rámci případného postupu a rad právníků při samotné arbitráži jsem také konzultoval s tímto odborníkem na arbitráže, který Česku vyhrál řádově desítky miliard korun. Je to tak.

14.12.2013, Lidové noviny, strana 4, rubrika Domov

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme