Heger: Stokoruna za den v nemocnici je pro koalici minimum

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

3. 5. 2011

Ministr zdravotnictví Leoš Heger je v posledních dnech doslova v jednom kole. Ve sněmovně čelí kritice z řad opozice, že chce rozdělit zdravotnictví pro bohaté a chudé. V koalici se o něm zase mluví jako o jednom z ministrů, který by se mohl stát obětí červnové rekontrukce vlády. Heger se ale nebojí. "Na funkci nijak nelpím. Šel jsem do ní proto, že jsem měl zájem udělat nějakou rozumnou změnu ve zdravotnickém systému. A jestli se to nebude dařit, nemá cenu, abych tady byl," tvrdí nekonfliktní Heger.

Čekal jste, že se kvůli takzvané malé zdravotnické novele, která povoluje připlácení, strhne ve sněmovně takový poprask? ČSSD kvůli ní dokonce ohlásila i obstrukce.
Už z tripartity jsme měli signály, že to je zákon, který budí velké vášně. A při projednávání ve sněmovně dokonce zazněly hlasy, že medicína musí být naprosto uniformní a že nikdo nemá na nadstandard nárok. To jsou věci, které jsou ideologicky zabarvené. A je pochopitelné, že s tím návrhem levice nesouhlasí. Osobně jsem se ale snažil, aby ten zákon byl napsán velmi opatrně, abychom nedávali opozici zbytečné argumenty, že chceme medicínu pro chudé a bohaté. Jsem přesvědčený, že evropská kultura je založena na solidaritě, ale přece jenom ta absolutní rovnost jako v Táboře, kde se do kádě házelo veškeré jmění, tady pěstovat dlouhodobě nelze.

Jednou dalších z výtek je, že novela sice povoluje připlácení, ale už neříká, na co se bude smět připlácet. Otevírá se prostor k bezbřehému placení. Jak to chcete řešit?
Standardem bude to, co je v sazebníku. My bychom z toho některé věci rádi vyjmuli, ale budeme s tím zacházet velmi opatrně. Bude se to týkat pouze věcí, kde je možné připlatit si za nějaký lepší materiál, který není nezbytně nutný k tomu, aby léčba fungovala. Připlácení za cokoliv složitějšího bude muset být dáno přímo do přílohy zákona, tak jak to mají například stomatologové.

Znamená to, že k zákonu vzniknou nějaké doprovodné číselníky?
K tomu zákonu je běžně vydáván seznam výkonů s bodovými hodnotami, kde jsou různé atributy, za jakých podmínek se daný výkon dělá a jaký je k němu materiál. Akorát tam chybí ceny. A my bychom tam rádi tu cenu materiálu dali, aby bylo jasné vodítko, co vlastně pojišťovny platí z veřejného zdravotního pojistného. A cokoliv bude nad to, by si měl mít pacient možnost připlatit. Opravdu nic víc neplánujeme. Jen potřebujeme mít prostor ty nadstandardní výkony hledat.

Jak se bude kontrolovat, aby například jedna nemocnice nevybírala za lepší materiál tisícovku a druhá deset tisíc korun?
V zákoně je napsáno, že ceny, které se budou za nadstandard platit, budou regulované. Budou na ně cenové výměry a bude to kontrolovat ministerstvo zdravotnictví. A je tam i celá řada dalších omezení: Každé zdravotnické zařízení, které chce nabízet nadstandardy, musí nabízet i odpovídající standardní výkony, nesmí tlačit pacienta do nadstandardu, musí mít vše jasně zveřejněno ve formě nějakého ceníku a nechat si od pacienta podepsat, že byl seznámen se standardním výkonem a přeje si nadstandardní. V neposlední řadě je tam také douška, že zdravotnické zařízení nesmí upřednostňovat pacienty s nadstandardem. Jinak jsou tam i milionové pokuty a hrozilo by i rozvázání smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

Mluvil jste o příloze zákona, ve které budou jasně dány seznamy a ceny výkonů. Doposud se ale tyto přílohy každý rok měnily. Jak zajistíte, že tady bude vždy existovat nějaký minimální standard, na který nikdy nikdo nebude moci sáhnout?
Ke každému výkonu, který je nadstandardní, musí být výkon, který je základní a má stejný medicínský efekt. Takže v tom je ta záruka. Myslím, že ta věc je docela srozumitelná a velmi jednoduchá. A to haló ve sněmovně jen ukazuje, že se jedná o jakýsi ideologický zlom, že to naše absolutně rovnostářské zdravotnictví by se mělo změnit na takové, kde si lidé, kteří o to budou mít zájem, budou moci připlácet. Jinak normální lidé, kterým nestojí za to si připlácet oční čočku, nebo se nechat operovat na operačním robotu - když to nepřináší prakticky žádné výhody pro pacienta -, to budou využívat velmi málo.

Není to haló způsobené tím, že chystané změny špatně vysvětlujete?
Tak to se říká vždycky, když se u něčeho objeví politický spor. Já to samozřejmě nedokážu posoudit, to musí udělat veřejnost.

Celá novela se ale smrskla do stovky za den v nemocnici. Nebyla chyba, že jste začal - stejně jako exministr Julínek - poplatky?
Stokorunu jsme tam dali kvůli tlaku od koalice, protože je natvrdo napsaná jako minimum v programovém prohlášení vlády. Debatoval jsem i o tom, jestli by ten poplatek neměl být zastropován nebo mít nějaký sociální limit. Pak ale převládl názor, že to je jakási kompenzace hotelových nákladů. A že lidé, kteří dlouhodobě leží hospitalizováni, za což se bude platit ta stokoruna, by měli spíš směřovat do sociální sféry, kde o ně bude dobře postaráno. I když v současné době je i spoluúčast klientů například v domovech důchodců velká, podstatně vyšší, než stokorunový poplatek za hospitalizaci.

Na červen chystá premiér Petr Nečas další rekonstrukci vlády. Jak vnímáte svoji pozici? Nebojíte se, že budete muset kabinet opustit?
Rozhodně se nebojím. Jestli se mnou nebude pan premiér spokojený, tak samozřejmě má možnost navrhovat odvolání ministrů. I když v koaliční smlouvě je napsáno, že každá koaliční strana si zodpovídá za své ministry. Ale nechci to rozpitvávat, na funkci nijak nelpím. Šel jsem do ní proto, že jsem měl zájem udělat nějakou rozumnou změnu ve zdravotnickém systému. A jestli se to nebude dařit, nemá cenu, abych tady byl. Můžu se živit nějakým užitečnějším a klidnějším způsobem.

Máte nějaký signál, že vás chce premiér odvolat?
Ne. Jen mi to pan premiér vzkázal přes Mladou frontu Dnes a pak už jsme o tom nikdy nemluvili. (smích) Takže v klidu počkám do června, co se bude dít.

A co v TOP 09? Cítíte alespoň tam podporu?
Myslím, že za TOP 09 cítí všichni ministři velmi dobrou podporu. Panuje tam totiž jednota, že by se do ministerských řad nemělo sahat. Ale jistě není pochyb o tom, že by měl premiér do ministrů mluvit. I když není nadřízeným ministrů, ale první mezi rovnými. A já jsem připraven si poslechnout, co bude říkat. A vzít to jako muž, ať to bude tak či tak. (smích)

Lucie Vadlejchová, Veronika Rodriguez

tyden.cz, 3. 5. 2011, Rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme