Heger: Kauzu CASA jsme měli řešit razantně

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

Dosud velmi zdrženlivý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se poprvé pustil do kritiky vedení své strany. Za porážku ve volbách podle něj nemůžou jen nepopulární reformy, ale i korupční kauzy, k nimž se strana nedokázala postavit čelem.

16. 10. 2012

Jste zodpovědný za největší část reforem, které vláda dosud prosadila. Jsou slabé výsledky v senátních a krajských volbách daní za reformy, jak tvrdí předsedové ODS i TOP 09?

Možná se o reformách víc mluvilo, než se opravdu dělaly. Jenom si vezměte, kolik bylo strašení, že budeme dělat medicínu pro bohaté a chudé. Zdaleka to tak není. Naopak nám teď zase někteří vytýkají, že neděláme reformy. Ten virtuální obraz je hodně zrádný, ale může ovlivnit naštvanost. Je to stejné jako s korupcí. Stoprocentně také nikdo neví, kolik zakázek je zkorumpovaných. Je tady ale pár korupčních kauz a k nim je potřeba se postavit čelem.

Staví se k nim vláda čelem?

Jak ke kterým. Pan premiér tedy začal velmi rychle vyměňovat ministry, to šlo ráz na ráz. To je nová éra, kterou jsme dosud nezažili. Důvěru lidí ve vládu určitě nezvýšila kauza paní Parkanové při nákupu letadel CASA.

Jak na ni měla TOP 09 reagovat?

Nechci nikomu radit. Ale skvělým případem, jak se v takové chvíli dá z kauzy vyjít, byl případ Davida Ratha. Když se to objevilo venku, tak do pár hodin se pan předseda Sobotka od Ratha distancoval a jeho chování razantně odsoudil. U veřejnosti mu to strašně pomohlo. Když se začnou kauzy natahovat a začne se o nich donekonečna mluvit, snižuje to důvěru. Nemá se říkat, že se něco neoprávněně vyšetřuje. Že to vyšetřování je nesprávné. To prostě nepatří k seriózním postupům. Nemá se říkat, že policisté a žalobci jednají špatně. To všechno jitří atmosféru a vyvolává naštvanost.

Jak moc přispělo chování vašeho prvního místopředsedy Kalouska v případu Parkanová k pádu důvěry lidí v TOP 09?

On byl té kauze blízko. Byl přesvědčený, že se prostě nic nestalo. Že paní Parkanová za nic nemůže. Je možné, že to tak je. Ale asi není úplně šťastné to dlouze a opakovaně komentovat. Ty věci mají být svěřeny do rukou nezávislé justice. Když se zpochybní vyšetřování ve chvíli, kdy to padne na mou stranu, tak je to najednou špatně. Předtím byla kauza Rath, kde všichni tleskali, protože se to zrovna dotýkalo jiné strany. Možná to měli sociální demokraté lehčí, když pana Ratha přímo chytli za ruku.

Náměstka vašeho kolegy Drábka, podle toho, co víme, také policisté skoro chytli za ruku. ATOP 09 týden lavírovala...

Je to určitý posun od voleb v roce 2010, kdy novináři provokovali politiky nabídkou úplatku za prosazování zákona. Já si dobře pamatuji, že se týkalo jednoho dříve lidoveckého poslance, toho času člena TOP 09 (Ladislav Šustr – pozn. red), a tam reagoval první místopředseda strany velmi razantně. Možná ještě rychleji, než se pohyboval jeho stín. Bývalý lidovec rychle skončil. Teď už to všechno bylo trochu pomalejší.

Vy sám jste podal trestní oznámení na IZIP, které popudilo poslance ODS ve správní radě...

Od policie ani státního zástupce nemáme žádné informace, že by to odložila nebo někoho obvinila.

Tvrdíte, že se ve VZP odehrávaly další divné obchody. Podali jste na ně trestní oznámení?

Zatím jsme našli spíš prohřešky proti slušnému chování než něco, co by bylo na trestní oznámení. Spíš máme problém se vztahy ve VZP. Bylo tradicí, že ministerstvo zdravotnictví mělo ve správní radě dost svých lidí. Vždycky mělo předsedu správní rady. Současný předseda správní rady Marek Šnajdr, jeden z té šestice rebelujících poslanců ODS, proti nám ale teď neustále vystupuje. A premiér Nečas brzdí jmenování dalších zástupců do správní rady.

Lenka Zlámalová

Lidové noviny, 16. 10. 2012, rubrika: Česko po volbách, str. 4