Heger: Diag Human vyhrála jednu bitvu, ale ne válku

8. 6. 2011

Arbitráž s firmou Diag Human o více než desetimiliardové odškodné kvůli údajnému zmařenému obchodu s krevní plazmou neskončila, Česko to prokáže ve svých odvoláních. Těmito argumenty dnes reagoval ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) na nepravomocné nálezy vídeňského a pařížského rozhodčího soudu. „Firma vyhrála jednu bitvu, ale ne válku. Spor muže pro Českou republiku skončit pozitivně,“ konstatoval Heger.

Podle advokáta Tomáše Sokola, kterého si ministerstvo najalo, jednaly jak rakouský, tak francouzský soud v dobré víře, že arbitráž je už skončená. „V první fázi přijímají vše, co jim některá ze stran sporu předloží. A pokud se někdo zeptá, proč soudy takto rozhodly, tak proto, že to berou tak, že Diag Human předložila pravé a poctivé materiály. Nepředpokládají, že by k nim došel někdo s rozhodnutím, které zcela jasně není pravomocné,“ vysvětlil Sokol.

Podle právního zástupce firmy Jana Kalvody postupovaly oba soudy na základě newyorské úmluvy o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů. Kalvoda tvrdí, že se řídily nálezem z roku 2008, podle něhož má Česko Diag Human odškodnit. Kalvoda považuje toto rozhodnutí za konečné

Ministerstvo však trvá na tom, že v roce 2008 sice spor s firmou vrcholil, ale zcela jistě neskončil. „Diag Human tehdy zažalovala stát za výroky jednoho exministra zdravotnictví, které byly považovány svým způsobem za nactiutrhačské s tím, že způsobily firmě problémy,“ připoměl Heger. Ačkoliv rozhodčí tribunál uznal Diag Human odškodnění, stát podal proti nálezu odpor. A právě proto dosud není podle ministra spor uzavřen.

„Doporučuji seznámit se zákonem o rozhodčím řízení, kdy vlastně začíná a kdy končí,“ vzkázal Kalvodovi Sokol. Dodal, že firma měla s žádostí o exekuce počkat do výsledku odvolacího řízení, protože rozhodnutí z roku 2008 není podle Sokola pravomocné.

Rezort zdravotnictví spolu s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových nyní připravuje odvolání proti zahraničním verdiktům, ve kterých předloží důkaz, že odpor ze strany Česka v roce 2008 byl správný.

Rakouský soud nechal na základě svého nepravomocného rozhodnutí zabavit tři umělecká díla zapůjčená Českem na výstavu ve Vídni. Skončila v depozitním skladu soudu, kde zůstanou do konečného verdiktu. Ve Francii nenárokovala Diag Human konkrétní věci, rozhodnutí směřuje obecně proti českému majetku. Stát zatím nemá informace o tom, že by se mu Paříž chystala něco zabavit.

Bývalý majitel firmy Josef Šťáva v úterý uvedl, že Diag Human zažaloval Česko také ve Spojených státech, Velké Británii a dalších zemích Evropské unie. Heger k tomu uvedl, že stát je na další nároky firmy připraven. Postupovat bude stejně - tedy prokazovat, že arbitráž stále běží.

e15.cz, 8. 6. 2011

Osobnosti: Leoš Heger