Havlovo letiště? Vláda se rozhodne v březnu

12. 1. 2012

Možná jsou ministři tak zahlceni hádkami ve vládní koalici, že nesledují sdělovací prostředky. Jinak by nejspíš premiér Petr Nečas o návrhu přejmenovat pražské letiště po Václavu Havlovi nemluvil poněkud „mimo mísu“.

„Chci prohlásit něco, co možná pro někoho bude překvapivé - jméno pana prezidenta Václava Havla není státním vlastnictvím. Jakékoliv kroky v této oblasti musí být prováděny po dohodě s nejbližšími,“ řekl premiér po jednání kabinetu, který se návrhem - zatím bez výsledku - zabýval.

Je přitom známo, že nejbližší zesnulého prezidenta Václava Havla - manželka Dagmar a jeho bratr Ivan Havel - podepsali petici, aby letiště neslo Havlovo jméno.

O změně názvu může rozhodnout ministr financí, na což si však Miroslav Kalousek sám netroufá. A proto požádal o názor vládu. Ta se bude letištěm zabývat znovu koncem března. Snad se do té doby podívá na petiční archy.

Pražští radní a desetitisíce lidí vyzvali ministerstvo financí, aby přejmenovalo ruzyňské letiště na Letiště Václava Havla, a vláda se návrhem včera poprvé zabývala. Přestože jde o téma, které řeší nyní spousta Čechů, vláda se mu věnovala jen okrajově v neformální diskusi. Premiér Petr Nečas to zdůvodnil tím, že jméno Václava Havla není státním vlastnictvím.

„Nemůžeme s ním zacházet jako s něčím, co nám patří, suverénně to používat a někde uvádět,“ řekl premiér a vysvětlil, že jakékoli kroky v této oblasti musí být prováděny po dohodě s příbuznými zesnulého státníka. „Cokoli jiného by bylo nemravné. Proto si nemyslím, že k tomu teď vláda má zaujímat nějaké kategorické stanovisko,“ dodal přesto, že i Havlova rodina přejmenování pražského aeroportu podporuje. Dagmar Havlová podepsala i petici iniciovanou režisérem a producentem Ferem Feničem. Mezi osmdesáti tisíci signatáři petice nechybí ani podpis exprezidentova bratra Ivana Havla.

Podle ministra obrany Alexandra Vondry by mělo být rozhodnuto do konce března. Ministr financí Miroslav Kalousek postup vlády hájí. Prý se věc nikterak neodsouvá. Téma nebylo na programu jednání, Kalousek o něm otevřel debatu v bodě „různé“.

„Bavili jsme se spíš o tom, jak to bude procesně probíhat. Myslím, že si to svoji diskusi zaslouží. Má-li to být něco trvalého, název na věky, je dohodnutý termín adekvátní,“ poznamenal Kalousek.

Ministerstvo financí je jediným akcionářem státní firmy Letiště Praha a to se na nový název už připravuje. Již před Vánocemi si zaregistrovalo ochrannou známku v anglickém znění „Vaclav Havel Prague International Airport“.

Myšlenka má však i svoje odpůrce. Nelíbí se například Havlovu dlouholetému tajemníkovi Václavu Hanzlovi, který se obává zneužití jména prezidenta pro komerční účely. Namítá také, že Václav Havel nesnášel létání.

(kar,jp)

Mladá fronta DNES, 12. 1. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1