Gregora: Přežití koalice odhadnout nedokážu

8. 6. 2011

Dětským lékař a poslanec Martin Gregora z TOP 09 je členem zdravotního výboru sněmovny i dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). I proto je pro něj nejdůležitější zdravotní reforma.

Stejná operace vyjde v jednotlivých nemocnicích v Česku různě  draze. Smlouvy, které by financování nemocnic objasnily, ale  VZP zveřejnit nechce. Papírů jsou stohy a nejsou prý zajímavé, tvrdí ředitel největší zdravotní pojišťovny v České republice Pavel Horák. Otazníků kolem fungování VZP je řada. Poslanec TOP 09 Martin Gregora tvrdí, že chce s ostatními kolegy ve zdravotním výboru usilovat o změnu přerozdělení prostředků z fondu prevence VZP tak, aby lidé mohli více využít podpory pojišťoven na doporučené, nepovinné očkování. Systém elektronických zdravotnických knížek (IZIP) považuje za dobrou myšlenku, ale za příliš náklady a obtížně realizovatelný. Zda dětský lékař a politik ze Strakonic nakonec své nápady uskuteční, bude záviset na spolupráci tří koaličních stran - ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Jejich společné vládnutí má ale stále větší trhliny. VV hrozí už druhý měsíc odchodem z Nečasova kabinetu a i mezi politiky TOP 09 se ozývají hlasy, že by se lépe vládlo bez nich.

ONLINE CHAT:

Jana Hilská

Dobrý den, jak jste se aklimatizoval v poslaneckých lavicích? Není to pro doktora trochu šok dostat se mezi politická zvířata? Osobně mi nevadí platit u doktora nějaký třicetikorunový paušál, ale vadí mi všeobecné rozhazování peněz ve zdravotnictví.

Martin Gregora

Dobrý den, na začátku jsem si asi nedokázal až tolik představit, co vše mandát obnáší, ale myslím, že jsem se aklimatizoval dobře. Stejně jako všude jsou i v  politice dobří a špatní lidé, ne všichni jsou "zvířata".

Pavel z Olomouce

Dobrý den,
vláda do švestek nevydrží a mafiánům často s bolševickou a estébáckou minulostí dávám rok, maximálně dva. Pak je spláchne tsunami nasraných lidí. Nutno dodat, že oprávněně. Co uděláte proto, aby se tak nestalo? Budete třeba iniciovat odvolání jednoho z největších porevolučních zlodějů pana Kalouska z vlády a vedení Vaší strany?

Martin Gregora

Milý pane Pavle z Olomouce, až budou ty švestky zralé, napijeme se spolu slivovice.

ttm

Dobrý den. Po tom, co předvádějí vaši koaliční partneři z VV, těšíte se ještě do práce ve sněmovně? Jakou šanci na přežití podle Vás má tahle vládní koalice?

Martin Gregora

Dobrý den, ve Sněmovně jsou zrovna na pořadu dne reformy, za které TOP 09 bojuje od svého vzniku, proto je určitě důvod, proč se do práce těšit. Přežití současné koalice si netroufám odhadovat, ale přál bych si ho.

Daniel z Ostravy

Včera,tedy dne 7.6.2011, jsem se díval na zpravodajský pořad "Události,komentáře".Mám k Vám dotaz a prosím o upřímnou odpověď bez nic neříkajících frází.Myslíte si,že člověk s  vyjařovacími a argumentačními schopnostmi,jaké včera v tomto pořadu předvedl pan John,může zastávat funkci ministra vlády ČR?Nebo se jako občané máme smířit s tím,že důležitější je vlastnictví toho správného stranického průkazu.

Martin Gregora

Pana Johna nominovaly VV, proto mi nepřísluší hodnotit jeho kvality a politické dovednosti.

Jan Finster

Čtu, že byste chtěl, aby pojišťovny dávaly peníze na nepovinný očkování. To jste se zase spřáhnul s  nějakými výrobci vakcín, aby jim šlo víc penízků, že jo?

Martin Gregora

Ne, jde mi o to, aby pročkovanost dětské populace byla dostatečná a tím bylo zajištěno zdraví dětí a jejich ochrana před závažnými chorobami. Mám zkušenost, že očkování, která musí rodiče platit nebo doplácet se aplikují velmi málo.

Marek

Dobrý den. Mohu se zeptat, co bude TOP09 dělat s armádou nezaměstnaných 60letých lidí po důchodové reformě? Předpokládám, že nežijete mimo realitu a jste si vědom toho, že dnes jsou lidé nad 50 let prakticky nezaměstnatelní a to mají cca 15 let do důchodu.
Při nedávné stávce lékařů bylo prohlašováno, že dojde k zefektivnění zdravotnictví a nebude se zvyšovat zdravotní pojištění (a že rozpočet pro zdravotnictví dostačuje). To už není pravda, je navrženo zvýšení zdravotního pojištění (rozpočet zdravotnictví se bude tedy navyšovat). A já se ptám kde je ta efektivita? Myslíte si, že v současné situaci, když skončí vláda, a budou případné předčasné volby, že je strana TOP09 (díky připravovaným NEreformám) ještě volitelná?

Martin Gregora

Domnívám se, že strana TOP09 si své voliče udrží. V situaci, kdy stárne populace a objem peněz na důchody je limitován, musí se hledat cesta jak problematiku starobního důchodu vyřešit. Máte - li jiná řešení, sem s nimi.

ttm

Znáte situaci zdravotnictví. Jaký je váš recept na jeho reformu? Dokáže to naformulovat ve třech bodech?

Martin Gregora

Strana TOP 09 a koalice zvolila cestu individuální odpovědnosti za své zdraví. S tím souvisí možnost legálně si připlatit za komfortnější péči. To ale neznamená rozdělení medicíny na tu pro chudé a bohaté, protože každému musí být péče poskytnuta. Ta základní musí vést také k vyléčení a ta musí být bez doplatku.

Jindřich Smetana

Dobrý den pane doktore. Co Vás baví víc - medicína nebo politika? A v kterém odvětví se děje více křiváren? Díky za odpověď
Jindřich

Martin Gregora

Dobrý den, víc mě baví medicína, protože to je řemeslo, jehož výsledky dovedou člověka naplnit uspokojením. Politika je věc složitější. Nicméně jsem rád, že mám možnost ovlivnit současné děni v politice a zejména změny, které ve zdravotnictví nastanou a nastávají. Křivárny bohužel patří k životu. Nejen společnosti, ale i menších celků.

t

Dobry den pane doktore. Jak vnimate vysledky jednani spravni rady VZP ve svetle vasich praktickych zkusenosti, konkretne mam na mysli IZIP, AKORD, hospodarsky vysledek vzp za rok 2010 a jeho skladbu, snizeni poctu luzek o 5700, trend poklesu pojistencu. Dekuji za odpoved.

Martin Gregora

Dobrý den, elektronická zdravotní knížka byla dobrá myšlenka, jejíž realizace se ale zadrhla a utopila se tam spousta prostředků. Uvidíme, jaká bude její budoucnost. Podobně je to s programem AKORD. elektronizace ve zdravotnictví je správná cesta, ale revize započatých kroků je z mého pohledu potřebná. Restrukturalizace lůžkového fondu je rovněž záležitost potřebná a nutná. Ale bude ji třeba provést uvážlivě. nejen prostým zrušením akutních lůžek, ale i zvýšením počtu lůžek následné péče. S tím ale v zásadě pan ministr počítá.

nom
Rad bych se vas zeptal co si myslite o poplatcich za polozku na receptu. Me osobne to prijde, jako nalevani penez lekarnam. Neni lepsi misto do lekaren ty poplatky vrazit nemocnicim, ci lekarum, kteri ty leky doporucili ?

Martin Gregora

Souhlasím, že je to diskutabilní věc, ale v Evropě, resp. ve světě to funguje obdobně.

maruška

Je vidět, že jste se naučil diplomatickému jazyku českých politiků - dobří a špatní lidé jsou všude, nepřísluší mi hodnotit Radka Johna apod. Máte taky vlastní názor nebo jste se stal jen Kalouskovým papouškem?

Martin Gregora

Ne, mám vlastní názor, ale také vím, jak se některá vyjádření mohou zneužít na úkor upřímnosti člověka. Až se spolu potkáme, rád si s Vámi povykládám.

Pavel z Olomouce

Děkuji za odpověď pane doktore, je vidět, že jste ze stejného těsta jako většina politiků, kteří odpovídají jen na dotazy, které se jim líbí. Soudím, že i v ostatních věcech jste stejný. Ač jsem vás při posledních volbách volil, tak díky nejen vaší aroganci můj hlas už nedostanete. Jsem rád, že jste ukázal svou pravou tvář. Laskavě si uvědomte, že jste tu vy pro nás, ale chováte se jako bychom tu byli proto abychom platili vaše lumpárny. Mimochodem, už jste panu Kalouskovi zaplatil složenku za lumpárny politiků napříč politickým spektrem?

Martin Gregora

Také děkuji za Váš názor.

Barbora Planková

Dobrý den, kterou z chystaných reforem považujete za nejdůležitější? Které by stály za to schválit i přes ústupky Věcem veřejným? Ráda bych slyšela, že i přes ten kolotoč se v naší vládě vládne.

Děkuji
Barbora Planková

Martin Gregora

Vzhledem k  mé odbornosti i k tomu, čím se v rámci svého mandátu zabývám, považuji za nejdůležitjší, aby se podařily změny ve zdravotnictví. Některé budou méně příjemné a samozřejmě každý zákon má svá slabá místa. Ta se záhy rozkryjí a naším úkolem je změny dále kultivovat tak, aby byly správné a sociálně únosné. Neprovedení nutných změn by postupně vedlo k zhoršení zdravotní péče a také k zhoršení její dostupnosti. Jsou v zásadě jen dvě možné cesty, jedna je poněkud rovnostářský přístup, ta druhá je cesta individuální odpovědnosti. Možná, že před dvaceti lety by bývalo bylo dobré jít tou první cestou. V  současné době to podle mého názoru prakticky možné není.

Bludný Holanďan

Jestli jsem to dobře pochopil, tak žádná zdravotnická reforma nebude. Do Sněmovny návrh nejde a Nečas Hegra brzy odvolá. Peníze by ve zdravotnictví byly, jenom kdyby se nevyhzaovaly oknem. Kdy jste byl naposledy na nějaké konferenci, kterou platila farmaceutická firma?

Martin Gregora

Někdy mám pocit, že společnost v celé Evropě se chová tak, že peníze vyhazuje oknem a čeká, až je vítr nafouká zpátky. Souhlasím, že ve financování zdravotnictví u  nás (ale i v celé Evropě) problémy jsou, ale oproti některým jiným odvětvím ne tak velké. Rozhodně ale je co zlepšovat. Komerční podpora konferencí je záležitost celosvětová a zdaleka se netýká jenom zdravotnictví.

iHNED.cz, 8. 6. 2011

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme