Gazdík: Vítám Bátorův odchod z ministerstva

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

14. 10. 2011

No, a teď k dalšímu zajímavému odchodu ze scény. Kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora oznámil, že složí funkci poradce ministra a postupně opustí ministerstvo. O jeho odchod dlouho usilovala strana TOP 09, no, a u telefonu by teď měl být šéf jejich poslanců Petr Gazdík. Dobrý večer.

Hezký dobrý večer vám i posluchačům.

Tak jak vy tedy hodnotíte odchod Ladislava Bátory, na což jste dlouho upozorňovali?

My samozřejmě tento odchod vítáme. Pro nás dnes vlastně pravda vyplula na povrch, to co dříve všichni kromě ministerstva školství věděli, a to je to, že pan Bátora se chce věnovat politice a politickému aktivismu, což je pro úředníka státní správy zvláště na ministerstvu školství celkem nepřípustné, zvláště když jde o souvislost s extremistickými silami, tak to se dnes prokázalo a jediný, kdo to netušil, byl bohužel ministr školství Josef Dobeš a my jsme rádi, že dnes jaksi pan Bátora oznámil, že odchází.

Vy jste řekl, že se prokázalo dnes, co se dnes prokázalo podle vás?

Prokázalo se dnes, že pan Bátora si svoji funkci subalterního státního úředníka pletl s politickým aktivismem. On dnes jasným způsobem řekl, že už, že není schopen dodržet to mlčení, které Josefu Dobešovi slíbil, že chce být slyšet a že se chce věnovat politické kariéře.

Kam tedy podle vás zamíří ve své politické kariéře?

To já skutečně netuším a upřímně řečeno, je mně to jedno. Pro mě, pro nás byl ten zásadní problém v tom, že politické síly spojené s extremismem by neměly být účastny ve státní správě, to je pro nás zásadní věc, vůči které jsme se také zásadním způsobem vymezili.

Některým politikům včetně TOP 09 tedy z této strany například vadí to, že Bátora uspořádal na závěr svého působení na ministerstvu tiskovou konferenci, není tato kritika už přehnaná a jak jinak se měl veřejně vyjádřit, když to tak činil i před tím?

Já bych tady to nekritizoval, to je samozřejmě jeho věc, jakým způsobem, jakým způsobem se veřejně vyjádří a je věc novinářů, jestli to tak tisková konference pro něj je anebo není zajímavá. Na druhou stranu je to ukázka toho, že pan Bátora rozhodně není politickým amatérem a činil tak i ve funkci subalterního státního úředníka.

Martin Dorazín

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 14. 10. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme