Gazdík: ČSSD a ODS jsou v rozkladu

Online chat s lídrem ve Zlínském kraji Petrem Gazdíkem

21. 10. 2013

Jarda: Dobrý den, otázek mám mnoho, ale jednu takovou prostou.
Proč nekandidují kandidáti (nejen vaší strany) za kraj v kterém mají bydliště?

Přeji pěkný začátek týdne všem čtenářům Aktuálně.cz!
Odpověď na Vaši otázku je asi prostá - protože to zákon umožňuje. Osobně to ale nepovažuji za nejlepší. Poslanec, který nežije v kraji jej určitě vnímá jinak, než ten který tam bydlí. To už je ale na vás voličích, abyste to třeba zohlednili při svém výběru.

Michal B: Zdravím Vás, jste jeden z mála politiků co se zdá pořád normální a ve Sněmovně nezblbnul. Co děláte proti odtržení od reality a parlamentnímu skleníku?

DĚKUJI. Žiju na malé obci, kde se všichni známe, jako neplacený a neuvolněný místostarosta řeším problémy obce a občanů a chodím do hospody :). Také mám za sebou asi 1200 starostů a místostarostů hnutí STAN, kteří jsou úžasnou zpětnou vazbou.

Michal: TOP09 musí vyhrát, je to jediná strana, která může republiku posunout dál. Přeji hodně štěstí.

Moc děkuji. Mám podobné přání. Jsme konzervativní a stabilní a je jasné, že naše země stabilitu potřebuje. ČSSD a ODS jsou v rozkladu a po zkušenosti s VV nevěřím na spasitele, kteří nás hned zachrání.

Miroslav: Dobrý den, jaká jste vlastně strana? Tvrdíte že pravicová, ale vládne vám soudruh Kalousek ( bolševik a levičák z NF). Pokud vám levicová ODS se svými estébáky odejde do opozice, půjdete vládnout s KSČM, jak už to jednou s. Kalousek chtěl při sestavování vlády lampasáka Topolánka?

TOP09 je konzervativní pravicová strana. STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ jsou středopravicové hnutí. S KSČM rozhodně vládnout nepůjdeme. Komunismus je zločinná ideologie a KSČM je pokračovatelkou KSČ.

Ostravak ostravski: Pane Gazdíku,vaše touha po moci mi spíše intuitivně napovídá že se spolčíte,ostatně jako vždy s kýmkoliv! Takže jste pro mne nevolitelní,nečitelní.Ještě že tady nemáme NSDAP,tam by jste šli dle mého po volbách škemrat taky...............

Mýlíte se. Touhou po moci rozhodně netrpím. Vím moc dobře, že moc znamená také odpovědnost.

Martin: Vystupování pana Kalouska znamená, že počítáte s přebýváním v opozici už předem? Nebo STAN vypoví koaliční smlouvu?

STAN nemá s TOP09 ŽÁDNOU "koaliční smlouvu". Máme jen smlouvu o spolupráci a kandidujeme na kandidátce TOP 09. Jako koalice jsme kandidovali v krajských volbách.

Křesťan: Pan Kalousek prohlásil, že nikdy neuzavřete koalici s "estébáckým agentem" Babišem. Odpřísáhnete to jako křesťan na Bibli ?

Proč mám přísahat na Bibli kvůli výroku někoho jiného? Když už jsme u toho: Bible, konkrétně List Jakubův, říká: "Především nepřísahejte, bratří moji, ani při nebi ani při zemi ani při ničem jiném. Vaše 'ano‘ ať je vždy 'ano‘ a 'ne‘ ať je 'ne‘, abyste nepropadli soudu.

Novotný: Jaký máte názor, že především pravice nebo její sympatizanti, používají agresivitu proti odpůrcům. Fyzické násilí, házení vajíček, facky (zrovna pan Kalousek), vulgarity viz pan Černý se vztyčeným prstem proti hradu...nechtělo by to obecně více slušnosti a respektování jiného nátoru?

Nemyslím si, že agresivita a vulgarity jsou doménou pravice. Stačí když si vzpomenu na exkolegu Ratha ve Sněmovně a další levicové politiky… Více slušnosti a respektování jiného názoru to opravdu chce. Nejlepší cestou ovšem je, když začneme každý u sebe. Já se o to snažím. Prosím zkuste to i Vy a už jsme dva (a znám takových jestě hodně, ať už jsou z pravé nebo levé části politického spektra).

Valka: Dobrý den,pracuji v rezortu MPSV. Zažil jsem zde TOP 09 a musím přiznat, že za dlouhá léta jsem nezažil takovou neúctu k zákonům a bezostyšné lhaní " Proto pro naše děti udělám vše proto,aby se TOP 09 již nedostala k moci. STAN se mi nezdá tak špatná, není chyba pro STAN spolupracovat s TOP 09 ?

Určitě to není chyba. Váš pohled na působení TOP09 na resortu MPSV nesdílím, myslím, že ministryně Müllerová se v rámci svého působení pokusila napravit škody, které na pověsti TOP 09 napáchaly kroky pana Šišky. Co se týče spolupráce s TOP 09, STAN díky ní dosáhl některých svých cílů, o kterých by jinak nemohl ani snít – novela rozpočtového určení daní, zdanění hazardu a nasměrování odvodů z něj do rozpočtů obcí, regulace hazardu obcemi, zrušení doživotní imunity poslanců…

tc: kdy se oběsíš šmejde

Tu radost Vám skutečně nehodlám udělat. Doufám ale, že se Vám tímto výlevem ulevilo… Jinak totiž nebyl k ničemu.

Roman: Dobrý den, nemáte alespoň malý pocit studu za angažmá pan Drábka na ministerstvu? Necítíte potřebu se za tento nevydařený pokus na občanech ČR omluvit a zaručit se,že se to nebude opakovat????

Angažmá pana Drábka na MPSV je pro TOP 09 zátěží, nicméně vyvodil ze svého pochybení politickou odpovědnost a odešel. Zda se dopustil něčeho nezákonného, to může rozhodnout pouze soud, politickou odpovědnost (za pana Šišku) ale určitě nese. Co se týče pokusů, o kterých píšete: princip sKarty je podle mě v pořádku, bylo by chybou kvůli chybám při jejím zavádění úplně opustit ideu elektronizace a zjednodušení systému vyplácení dávek. Měla být ovšem od počátku dobrovolná.

Kuba356: Top 09 je dle mého názoru jediná strana, která může skoncovat se zadlužováním ČR. Myslíte si, že je to v rámci evropské a světové ekonomiky možné? Neustoupíte, v tom smyslu, že to vlastně nemá cenu?

Myslím, že už minulé volební období ukázalo, že to možné je. Podařilo se nám zadlužování státu zastavit, věřím, že je možné ho začít také snižovat.

Jirka: Koukám gazdíku že na tebe stojej lidi frontu - nepřipadáš si blbě?

Pardon, reaguji pouze na slušné a věcné dotazy...

Uplnej vypatlanec: Doufam ze takovejm typkum jako jste vy ted odzvoni, ale kdo vi, tenhle narod neni uplne ve forme. Vubec nechapu, jak si vas mohli v Lozi zvolit 2x. Jak si vas mohli zvolit 2x za sebou ?

Zeptejte se jich, já opravdu nevím. Nějaké důvody jistě měli, jsou to lidé, kteří mě znají od narození, kteří mě znají velice dobře. Na rozdíl od vás…

adam: nechci Vám klást otázku , doufám , že zahučíte do propadliště politického hnoje , jen tam máte místo vedle chemika a lesníka

Děkuji za vzkaz, doufám, že se Vám ulevilo a prožijete tento den o něco spokojeněji.

Milan: Můžete popsat, zda bylo všechno při Vaší práci jako vedoucí skautů v Suché Lozi čisté? Nejsou některé řeči zavádějící, špinící a nebo jsou pravdivé. Není žádný nepodplacený svědek.B.M Uherský Brod.

Nerozumím otázce. Když jsem vedl Skauty v Suché Lozi, možná jsme někdy měli nějaký špinavý ešus, nikdo není dokonalý… Důležitější než špinavý ešus je ale čisté svědomí.

Ondra: Pane Gazdíku, jak vysvětlíte v Praze, která Vám dodává hlasy, že jste provedli reformu rozpočtového určení daní na úkor velkých měst ? Přitom na vesnicích je podpora TOP 09 malá. Neuvědomujete si, že velká města dotují služby i své okolí. Za tohle Vám hlas, jako Pražan, už z principu dát nemoh

Tak to se řídíte heslem „bližší košile, než kabát“, nikoliv principem „co je správné, i když se mě to nepříjemně dotkne“. Praha byla z hlediska příjmu ze sdílených daní dlouhodobě nadhodnocená. Naše reforma rozpočtového určení daní (RUD) vycházela i ze srovnání se situací v zahraničí. Vídeň, Helsinky a Berlín také „dotují služby i své okolí“, ale neberou kvůli tomu na jednoho občana 6,5krát více peněz, než malé obce. I po reformě RUD dostávají velká města na jednoho občana více peněz, jen se nám ten rozdíl podařilo přiblížit poměrům obvyklým v Evropě.

Petr: Můžete vyjmenovat strany s kterými hnutí STAN do volební koalice nepůjde (i za cenu rozpadu volební koalice s TOPkou?

STAN v těchto volbách nekandiduje, podporujeme kandidátku TOP09 a někteří naši členové na těchto kandidátkách také kandidují. Tak jako v minulém volebním období, kdy byl klub TOP09 jednotný, neočekávám, že by se měl nyní z nějakého důvodu štěpit na STAN a TOP09, nevidím k tomu důvod.

Občan: Pane Gazdíku, proč jste takový vlezlý idiot, který podsouvá různá maloměšťácká klišé naší veřejnosti ? Vám opravdu nevadí, že Vás drtivá většina veřejnosti vnímá jako šaška a idiota plnícího zadání úplně někoho jiného ? Za normálních okolností by mne Vás bylo líto, ale s blbcem nelze mít slitování.

 Pane Občane, proč jste takový srab a tahle silná slova mi vzkazujete přes anonymní chat?

Marek K.: Dobry den, p. gazdiku, fandim STANu i TOP09 pred populistickymi stranami. Co prosim udelate proti sireni ideologie moralniho kyce, ktere sem zathuje Milos Zeman a SPOZ? Dekuji za odpoved.¨

Těžká otázka. Morálku nezlepšíte zákonem, jen vlastním příkladem, a ani tak není úspěch zaručený. Co se týče SPOZ, já doufám, že tyto volby ukáží, že několikaměsíční vláda Zemanovců lidem stačila. A co se týče prezidenta Zemana, rádi bychom upravili prezidentské pravomoci tak, aby byl jejich výklad jednoznačnější a nepřál tolik individuální kreativitě.

Adam: Dobrý den, pane předsedo. Co byste dělali, kdyby se ČSSD spřáhla s KSČM? Zůstali byste hrdou pravicovou stranou s nulovou tolerancí vůči "bolševikům" nebo byste se snažili nacpat do koalice bez ohledu na proklamace posledních tří let?

Do koalice s ČSSD a KSČM? To jistě ne. V jakékoliv koalici můžeme být buď my, nebo komunisté, naše ideová východiska a programy jsou opravdu neslučitelné. To do značné míry platí i o programových rozdílech mezi námi a ČSSD, ovšem sociální demokracii považuji na rozdíl od KSČM za stranu demokratickou.

Jiří Mach: Pane Gazdíku, jiste víte, že jste jedním z nejvíce opovrhovaných lidí tohoto státu. To opravdu Vám těch 100 tis. Kč stojí za to, aby Vás lidé řadili do stejné kategorie jako ministra Emanuela Moravce ? Nestydíte se ? A kam až můžete dojít ve své zradě ? Říkám FUJ !!!

O tom rozhodnou voliči, ne Váš dojem (nebo Vaše přání). Nestydím se především před těmi, kteří mě znají. A už vůbec netuším, o jaké zradě mluvíte...

Petr: Dobrý den, podle současných výsledků to vypadá, že ČSSD + KSČM + KDU-ČSL nedají 50%, stejně tak ani TOP09 + ODS + KDU-ČSL. Půjdete raději do koalice s ČSSD a KSČM nebo s hnutím ANO? Díky za odpověď.

Do jakékoliv koalice nepůjdeme. S KSČM zcela jistě, do koalice s ANO by se mně osobně také nechtělo, vzpomínky na VV jsou ještě příliš živé a vystupování pana Babiše považuji za hodně problematické. Obávám se, že ať „počty“ dopadnou jakkoliv, sestavit stabilní vládu bude po těchto volbách problém. Což ale jen otevře cestu k různým prezidentským iniciativám…

Jirka Smrž: Při průzkumech volebních preferencích není na tom TOP09 nikterak dobře. Uvažujete o kolalici a nebo úplným sloučením TOP09 s nějakou jinou stranou ? Díky za odpověď.

Nejsem sice přímo z TOP09, ale pokud vím, strana o žádném slučování s kýmkoliv neuvažuje. V minulých parlamentních volbách měla TOP09 16,7 procent, kdyby to bylo letos o něco méně, nepovažuji to (po vládním angažmá) za žádnou tragédii a důvod k nějakým drastickým krokům.

Lada: Co chcete všichni změnit, když opravdová vláda sedí v Bruselu?

Myslím, že role Bruselu se přehnaně démonizuje. Opravdová vláda nesedí v Bruselu. A někdy zapomínáme, že nestojíme mimo, ale jsme součástí Evropské unie.

Hajaja: Myslíte že čestný muž, nebo uskupení čestných lidí může spolupracovat lidmi kteří kradou ve prospěch své partaje?

Myslím, že máte-li jakékoliv důkazy o tom, že někdo krade, je Vaší povinností s tím jít na policii či státní zastupitelství. Tak jedná čestný člověk.
Zodpověděl jsem všechny vámi zaslané dotazy. Přeji vám všem pěkný den a někdy zase třeba online na viděnou.

aktualne.cz, 21. 10. 2013, rubrika: Volby 2013

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme