Fialova vláda splnila stovky slibů, můžu je sypat z rukávu. Ale souboj s Babišem je víc, říká Pekarová Adamová

Antibabiš není vyčpělý, šéf ANO je podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové podobnou hrozbou jako Robert Fico. I proto do příštích sněmovních voleb koalice Spolu opět půjde s hlavním tématem, kterým je souboj o charakter státu.

23. 7. 2024

Působí zřetelně uvolněně. Možná i proto, že před sebou měla právě odjezd na pár dní dovolené do Slovinska. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová tak v rozhovoru pro HN vedle politických témat mluvila i o tom, proč si po deseti letech nechala narůst delší vlasy.

Má koalice Spolu jiné téma než Antibabiš? Není to už vyčpělé?

Máme stovky konkrétních úspěchů a témat, která jsme prosadili a komunikujeme je. Mohla bych sypat z rukávu jeden splněný slib za druhým. Od reformních kroků až po strategické plány přes mnohé možná drobnosti, které ale mění život k lepšímu. Nad tím vším ale stojí souboj o charakter státu – a ten tady vedeme. Podívejme se na Slovensko, jak krátká doba stačí, aby si někdo upevnil moc a mohl bořit desítky let budovanou demokracii.

Myslíte, že to u nás v příštích sněmovních volbách hrozí?

Ano, Andrej Babiš je pro mě stejným rizikem jako Robert Fico. Ten se svými spojenci otočil kormidlem slovenské politiky tak, že ji táhne na východ směrem k Rusku. Něco podobného bychom zažívali i v České republice. Souboj o charakter státu vedeme právě proto, abychom mohli dělat všechny další reformní kroky.

Opravdu máte pocit, že reforem udělal vláda dostatek?

Ano. Posunuli jsme digitalizaci, na ministerstvu zdravotnictví i práce a sociálních věcí. Zjednodušili jsme daňový systém DPH – z tří sazeb na dvě, inflaci jsme zkrotili na dvě procenta, reálné mzdy rostou, nezaměstnanost je neobyčejně nízká, snažíme se rozpohybovat pracovní trh. Podařilo se nám získat historickou investici, jaká dosud v naší zemi nebyla, do polovodičů . Máme vypracované strategie pro polovodičový průmysl a stáváme se součástí rozsáhlého ekosystému v rámci celé Evropské unie. Takto bych mohla pokračovat.

Celý rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou si můžete přečíst zde