Důchodová reforma je nezbytná, řešení vlády není dlouhodobé

28. 2. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Vláda v demisi dnes schválila zákon, který by všem důchodcům příští rok zvýšil penze asi o 320 korun měsíčně. Spolu se standardním zvýšením důchodů tak má penze vzrůst v průměru o 918 korun. Všichni penzisti, kterým je více než 85 let, potom mají dostat podle zákona ještě navíc tisícovku. Důležité a podstatné ale je to, co k tomu všemu ještě řekne parlament. Navrhuje vláda dostatečné zvýšení penzí, když se podíváme na tu částku zatím bez její struktury? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

To je určitě potřeba rozebrat, protože jedna část jsou valorizované důchody podle vzorce, který je v zákoně a který vláda ve své podstatě neovlivňuje. To je samozřejmě naprosto v pořádku a udělala by to každá vláda. Toto zvýšení je dáno zákonem. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Čili je to tak akorát, protože to říká schválený zákon?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Protože jsou jasné parametry, které to určují. To je samozřejmě v pořádku a my to podporujeme. Na druhé straně je tady ještě zvýšení, které je způsobeno změnou zákona a kterou budeme teprve projednávat. Tam se říká, že základní mechanismus výpočtu se změní v jednom možná na pohled drobném parametru, že se procento navýší u základní výměry, která se počítá z průměrné mzdy. Tím se ale poměrně zásadně ovlivní důchody i v budoucích letech pro většinu důchodců. My se tady teď bavíme o balíku, který dáváme dohromady. Částka je přes 900 korun. To je velké zvýšení a bude se týkat příštího roku. Musíme se ale dívat i na další dopady pro jednotlivé důchodce, ne pro státní rozpočet. Tam už je popírán princip zásluhovosti, a to se negativně projeví. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Když říkáte, že to je podle zákona a zvýšení je tak akorát, co ty stovky tisíc lidí, kteří jsou pod hranicí chudoby?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

My máme pátou nejnižší míru ohrožení chudobou u seniorů v Evropě. Takže bych tady nechtěla strašit tím, že naprostá většina z nich jsou v tíživé situaci. Není tomu tak. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Zeptejte se jich, paní poslankyně. Oni Vám to řeknou.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Samozřejmě, že jsem s nimi v kontaktu. Chápu, že tady je část důchodců, kteří jsou na tom opravdu bídně. Na druhou stranu, důchody se počítají z toho, kolik člověk odpracoval a vydělával. Je to také odraz toho, jestli měli v aktivním věku možnost si vydělávat více. Chápu, že ne každý má tu možnost, ale je to prostě zásluhovostí. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Přidává se procento v základní výměře. Proč je špatně, že se všem přidá stejně? Proč to naráží na princip zásluhovosti tak, že je to nepřijatelné?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Důchody zohledňují dva principy. Jeden je solidarita. Ta je u nás na opravdu dobré úrovni, možná i vyšší, než by bylo třeba. Druhý princip je zásluhovost. Ta se počítá podle toho, kolik jsem odpracoval, kolik jsem odvedl do systému. Pak mám také určitý nárok v rámci svého seniorního věku. Tento mechanismus bude mírně narušen. Neříkám, že to je něco, co se dá považovat za naprosté popření principu zásluhovosti. Už z roku 2010 tady ale máme výrok Ústavního soudu, který říká, že naše důchody jsou málo zásluhové. Pak se udělaly úpravy v zákonech, které zaručily větší zásluhovost a teď jdeme opět proti výroku Ústavního soudu.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A už to naruší hranici?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

To bude na posouzení, jestli to teď skutečně v takové míře naruší. Na druhou stranu je potřeba jednoznačně říci, že tady je 60 procent důchodců, kterým tento princip uškodí. Pro 60 procent důchodců to bude znamenat, že jejich penze porostou nižším tempem. A to už nám vláda neříká dostatečně nahlas.

Josef STŘEDULA, předseda, ČMKOS

To rozhodnutí Ústavního soudu sebralo asi 70 procentům jejich výši důchodu. O tom už se neříkalo. A to jste podali jako návrh, takže jste vlastně snížili důchody už tehdy po tom rozhodnutí v roce 2011, protože se muselo ubrat těm zbylým 60 procentům. Nešáhlo se pro ty nejnižší, to znamená pro ty, kteří mají první dva decily, ale musel se snížit náhradový poměr, aby se mohlo těm nejbohatším důchodcům přidat. Taková je situace.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Ne, tehdy se řešila úplně jiná část složky, která se vypočítává, ta procentní. To znamená ta zásluhová. Ta se opravdu tehdy měnila. Dnes se tady bavíme o druhé složce, která je v rámci výpočtu důchodu. A ta je pevná a pro všechny stejná. Nezáleží na tom, kolik jsem vydělával, kolik jsem odvedl, jak dlouho jsem pracoval. Ale jak důchodce stávající, tak ten, kdo bude novým důchodcem, má celou částku stejnou. Dnes je to 2 700 korun. To se má samozřejmě zvýšit, ale na úkor toho, že jsem něco vydělal, něco odvedl, tak se mi to zase sníží u určité skupiny. Z důchodců se tady vytváří dvě skupiny. Jedněm se přidává a přidává se jim více. Druhým, a to už se neříká dostatečně nahlas, se důchody tak zvyšovat nebudou. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

A není to dobře, že se více podpoří ti, kteří mají nižší důchody?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Nivelizace? Víte, to je přesně rovnostářský přístup. Nivelizace může být i určité ideologické východisko. Za komunismu to tak také fungovalo, že byly velmi nivelizované i platy. Dnes žijeme v době, kde jsou nůžky rozevřené právě i v příjmové skupině u pracujících. Toto se samozřejmě následně odráží i v rozdílech v důchodech, protože někdo vydělá méně, někdo vydělá více. Já bych samozřejmě všem přála, aby měli opravdu vysoké důchody. Na druhou stranu je nutné počítat s tím, co si můžeme jako společnost dovolit. My se v tuto chvíli bavíme o určité dílčí úpravě a nebavíme se o tom, jak ten systém udržet dlouhodobě funkční tak, aby se v budoucnu nezhroutil. Až se zhroutí, tak to dopadne úplně na všechny, včetně těch, kteří jsou nízkopříjmoví.

Josef STŘEDULA, předseda, ČMKOS

Já se už neumím ani usmívat nad Vašimi poznámkami. Jak si přejete vyšší důchody? Vždyť jste ve vašem volebním programu navrhovali snížení sociálního pojištění o osm procentních bodů. To je o 105 miliard. Vy tady s lidmi hrajete úplně neuvěřitelnou hru. Vy jste byli jedni z těch, který chtěli zdestruovat ten systém, kdybyste dostali vládní zodpovědnost. Chtěli jste zlikvidovat sociální pojištění a ještě se tady tváříte, že byste jim chtěli přidat. Vždyť není z čeho. Jenom si hrajete s veřejností a používáte hezká slova, realita je jiná. To je váš volební program, ještě jsem si ho studoval. Takže z tohoto pohledu je to všechno jinak. 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Musím se velmi smát, protože jsme samozřejmě chtěli snížení odvodů, ale zároveň v tom programu na jiné stránce najdete, že jsme chtěli také důchodovou reformu. Ta je nezbytná k tomu, aby mohlo dojít ke snížení. Reforma by řešila přesně problém toho výpadku. Musíte říkat nejenom A, ale i B. Za druhé, zlobíte se i na současnou vládu Andreje Babiše v demisi, která taktéž slibovala, že bude snižovat odvodovou zátěž a zároveň slibovala zvýšení důchodů. Zlobíte se i na ně? Mám pocit, že to není poprvé, co se střetáváme ohledně důchodů. Vy se vůči nám neustále vymezujete. TOP 09 ale skutečně chce, aby byl ten systém dlouhodobě udržitelný, takže reforma je nutná.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Zlobíte se také na vládu Andreje Babiše, že chce snížit sociální odvody?

Josef STŘEDULA, předseda, ČMKOS

Samozřejmě. My jsme to řekli i při kritice programového prohlášení. 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Samozřejmě všechno souvisí se vším. Je nutné také říci, že máme jedno z nejvyšších odvodových zatížení v Evropě vůbec. To také znamená, že lidé vydělávají v čisté mzdě mnohem méně, než by mohli, pokud by to zatížení nebylo tak vysoké.

Zdroj: Události, komentáře, ČT 24, 27. 2. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme