Dobrák Kalousek adoptoval rodinku Kalousů ušatých

18. 1. 2011

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) má dobré srdce, říkají si teď zřejmě Jihočeši. Před časem se zastal kavárny, kde pracují postižení, a přispěl jí finančním darem, teď si zase pod svá křídla vzal celou ptačí rodinu, kterou adoptoval.

Ne snad, že by si jihočeský patriot z Bechyně nastěhoval do své vilky několikačlennou rodinku, ale v ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou přispívá na Kalouse ušaté.

„Dávám tam pravidelně nějaký příspěvek na tuto rodinku kalousů. Je mi to blízký tvor," podotkl s úsměvem pro ParlamentníListy.cz ministr financí.

Ročně tak věnuje zoologické zahradě několik až desítek tisíc korun na soví rodinku, která je mu za to jistě vděčná.

„Je skvělé, když běžní lidé, ale i známé osobnosti a politici „adoptují" zvířata, protože jim můžeme přilepšit a zároveň rozšiřovat expozice zvířat," uvedl zástupce ředitele ZOO Ohrada Roman Kössl.

Dary od slavných inspirují ostatní

Právě známé osobnosti i politici díky tomu, že přispívají na zvířata, inspirují další dobrodince, kteří tak s chodem zahrady pomáhají. I díky této pomoci pak mohou v zoo dělat nové voliéry, výběhy. Nově do dvou let vznikne další expozice za 40 milionů korun. Už v předchozích letech se sem investovaly stovky milionů a kdysi nejmenší zoo v Evropě, se nyní řadí k těm větším a hojně navštěvovaným.

Částky, kterými mohou jak slavní, tak i „běžní" smrtelníci na stravu a případně ošetření zahradě přispět, se pohybují od 500 Kč do 30 000 korun.

Kalousek neřekl, kolik přesně dává, ale jsou to tisíce až desetitisíce ročně. Kalous ušatý je totiž středně velký druh sovy z čeledi puštíkvitých hnědého a černého zbarvení s charakteristickým prodlouženým opeřením kolem ušních otvorů, díky kterému získal svůj název v mnoha světových jazycích. A slavnému ministrovi prý velmi učaroval.

Parlamentnilisty.cz, 17. 1. 2011, Rubrika: Zprávy

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme