ČR prodala pětileté dluhopisy s výnosem okolo 3,5 procenta

1. 12. 2011

Česká republika včera prodala v prvním kole aukce pětiletých dluhopisů cenné papíry za 7,6 miliardy korun. Poptávka dvojnásobně překročila nabídku. Průměrný výnos činil zhruba 3,5 procenta. V předchozí srovnatelné aukci letos v srpnu činil výnos 2,88 procenta.

Ministr financí Miroslav Kalousek vzhledem k napjaté situaci na trzích aukci označil za velký úspěch. „Jsem velmi rád, že mohu oznámit velmi úspěšnou aukci pětiletých dluhopisů České republiky na domácím (korunovém) trhu, kdy poptávka více než dvojnásobně převýšila naši nabídku,“ řekl Kalousek, který se v Bruselu účastnil zasedání s kolegy z EU.

Aukce se podle něj zúčastnila vedle českých subjektů i řada zahraničních investorů. „Prodali jsme je s průměrným výnosem 3,52 procenta, což je vzhledem k situaci na kapitálových trzích velmi dobrá cena,“ řekl ministr.

Očekává, že se ještě něco prodá v „konkurenčním kole“, takže by se celkem prodaly dluhopisy za zhruba osm miliard.

Kalousek přiznal značné obavy, které kvůli dluhové krizi měl. „Tuhle aukci jsme ohlásili před čtvrt rokem a vzhledem k posledním dnům na kapitálových trzích musím říct, že jsem byl značně nervózní,“ řekl. Řada evropských států je nucena při prodeji dluhopisů nabízet investorům výrazně vyšší výnosy. A třeba Slovensko v obdobných aukcích opakovaně neuspělo.

Další aukci, tentokrát dvanáctiletých dluhopisů, MF chystá na 7. prosince. Výpůjční potřeba ČR se pohybuje podle Kalouska kolem 200 miliard korun ročně. Na příští rok je to zhruba 226 miliard korun. Výnosy z prodeje neslouží jen na pokrytí deficitu, ale také na splácení jistin.

ČTK, zr

Právo, 1. 12. 2011, Rubrika: Trhy a ekonomika, str. 15

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme