Churavá ODS versus vitální TOP 09

11. 7. 2011

Sympatie občanů k trojbarevné koaliční vládě Petra Nečase oscilují kdesi mezi deseti a dvaceti procenty. O to víc je o tyto poslední věrné zájem: proto se roztáčí další z bitev mezi pravicovými ODS a TOP 09.

Politici ODS a analytici se čerstvě rozhodli stáhnout faktického vůdce TOP 09 Miroslava Kalouska do bažin zvaných ProMoPro. Zatímco před časem topka – zcela logicky – volala po skalpu Alexandra Vondry, který osobně potvrdil, že za nezvládnuté a předražené předsednictví ČR v EU nese politickou odpovědnost, nyní modrá družina – zcela nelogicky – předhazuje Kalouskovi, že v Topolánkově kabinetu uvolňoval na Vondrovu agendu bez mrknutí oka finanční prostředky.

Je to česky malé a hloupé, ovšem co jiného si má ODS na TOP 09 vymyslet? Jistě, brzy se bude moci přidat k levicové opozici a Kalouskovi otloukat o hlavu nedostatečný výběr daní a hroutící se rozpočet na letošní rok. To je ale asi tak všechno. S TOP 09 můžeme nesouhlasit, může nám být klidně i z duše protivná, leč nelze pominout, že si stále drží svoji úroveň – bez skandálů a veletočů.

Ze Schwarzenbergova nejapného humoru, Kalouskových mystifikací a jejich společného cynismu může být dokonce lecjaký pravicový volič v rauši. Topka si buduje image tvrďáků, kteří se s ničím moc nepářou a mluví, jak jim zobák narost. Aby si pojistila přízeň potenciálních voličů, dokázala se rozkročit i v evropské politice. Na jeden typ sympatizantů míří „Evropan“ Schwarzenberg, na druhý – izolacionalističtější, k evropské integraci skeptičtější – „tuzemák“ Kalousek. Co se občas může jevit jako čirá improvizace, je ve skutečnosti velmi dobře promyšlená a důsledně realizovaná politická strategie TOP 09.

Pozice ODS je nesrovnatelně horší. Petr Nečas se musí věčně handrkovat s pytlem blech, jenž si říká Věci veřejné. Vládní reformy přizpůsobuje vnitrokoaliční atmosféře. Schody mu navíc vydatně mydlí jak hradní pán, tak expředseda Topolánek.

Ke vší smůle se nejužšímu Nečasovu týmu aféry lepí přímo na paty. Místopředsedu Vondru straší Promopro, místopředsedu Drobila korupcí zavánějící poměry na Státním fondu životního prostředí, místopředsedu Blažka Nečas sám – prý kvůli nedůvěře – vyšachoval z dozorčí rady Lesů ČR, místopředseda Pospíšil se plácá v otázce (ne)odvolání vrchního státního zástupce Rampuly, jejž provází přezdívka „vrchní státní zametač“. Šéfa sněmovního klubu Tluchoře byl Nečas nucen obětovat, aby předešel poslanecké vzpouře.

Z útrob ODS se ozývá, že by to chtělo ráznějšího a charismatičtějšího bosse. Jenže žádný takový není na skladu. A tak se dál bude utkávat neduživý Nečas s houževnatým Kalouskem, kterému – v roli polepšeného pytláka z panství Schwarzenbergů – nedělá nejmenší potíž pojmenovávat „nadstandardní zlodějny“ pravicových konkurentů. S ohledem na stav země a veřejného mínění má TOP 09 nejlépe našlápnuto k tomu, aby se po příštích volbách stala lídrem opozičního tábora.

Lukáš Jelínek

Právo, 11. 7. 2011, Rubrika: Publicistika, str. 6

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme