Chalánková: Reformy bychom měli lidem vysvětlit lépe

Rozhovor s poslankyní Jitkou Chalánkovou

24. 10. 2011

Karla Schwarzenberga jako kandidáta na prezidenta oficiálně potvrdili účastníci víkendového sněmu TOP 09 v Hradci Králové. Zároveň ministra zahraničí opět zvolili do čela strany. Na svém postu prvního místopředsedy zůstává i Miroslav Kalousek.

 

Vaše strana podpořila prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga. Co by mohl Česku přinést?

Karel Schwarzenberg je vysoce respektovanou osobností v zahraničí. To je zcela unikátní možnost, jak může být prospěšný České republice. Karel Schwarzenberg hodně hovořil o možném vytvoření centra setkávání a tříbení názorů při vzájemném respektu, jak bývalo v minulosti zvykem. A takovým centrem by se Hrad mohl stát.

V projevu Karla Schwarzenberga zazněla výzva, aby delegáti více komunikovali s občany. Zároveň zdůraznil, že nejpodstatnější je vzájemná důvěra.

Komunikovat s občany – to je pro politika nutnost a zároveň příležitost získávat podněty. Za sebe mohu říci, že se s občany setkávám velmi ráda. Kus práce pro zlepšení komunikace s občany zde v regionu by mohla ovšem přinést i média. Zde děkuji momentálně Deníku za náš rozhovor. V Poslanecké sněmovně je spousta a spousta práce, jejíž výsledky mohu občanům předkládat. Asi téma pro další rozhovor. Pokud jde o vzájemnou důvěru, tak ta je samozřejmě nezbytná jak v politice, tak mezi lidmi všeobecně. A pokud se ztratí, obtížně se navrací. Delegáti z Olomouckého kraje ovšem vytvořili na sněmu unikátní tým a uspěli jsme ve volbě: senátor Adolf Jílek byl zvolen členem předsednictva, Kateřina Šišková členkou Výkonného výboru.

Vaši ministři Jaromír Drábek a Leoš Heger jsou v čele resortů, ze kterých přicházejí nejzásadnější reformy, které budí u veřejnosti velkou vlnu odporu. Myslíte si, že je veřejnost dobře informovaná o tom, co reformy přinesou?

Reformy v oblasti zdravotnictví a sociálních věcí jsou nesmírně obtížné. Jde o největší změny v daných resortech za posledních dvacet let. Informovanost veřejnosti by mohla být výrazně lepší, to na sněmu i kriticky a sebekriticky zaznělo. Vysvětlování by mělo být snáze k pochopení. Jednodušším způsobem a modelovými příklady. Na druhou stranu po dvaceti letech se mění systémy, současně probíhá hospodářská krize se všemi dopady. Při návštěvách např. Jesenicka minulý týden je jasně patrné, že spousta lidí zaměstnání marně hledá. A sociální stát bude mít na své výdaje stále menší objem prostředků. Spotřeba nemůže bez primární výroby v naší zemi vše vyřešit. Nebude kde brát.

Veronika Kolesářová

Orlický deník, 24. 10. 2011, Rubrika: Olomoucko, str. 2

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme