Cesta k přímé volbě je volná

15. 12. 2011

Václav Klaus je zřejmě posledním prezidentem, který může sám zastavit trestní řízení ještě v jeho průběhu. O jeho nástupci na začátku roku 2013 už s velkou pravděpodobností rozhodnou voliči – a mají volit o něco „slabšího“ prezidenta. Poslanci po měsících tahanic právě o prezidentské pravomoci souhlasili se změnou ústavy a učinili první krok k přímé volbě. Teď je její osud v rukou Senátu. ČSSD už naznačila, že její senátoři návrh nakonec podpoří, obdobně mluví i druhá největší strana v horní komoře – ODS.

Prezident zvolený přímo má mít imunitu jen po dobu mandátu a bude odvolatelný i z jiných důvodů, než je velezrada. Naopak udílení milostí zůstalo zcela v jeho rukou. Jediné, na čem se koalice s opozicí nedokázala shodnout, byla procedura jmenování členů bankovní rady ČNB. ČSSD požadovala souhlas Senátu.

Kandidáty na prezidenta by mohlo navrhovat alespoň 20 poslanců, 10 senátorů nebo petice s alespoň 50 tisíci podpisy. To otevírá cestu i nepolitickým kandidátům. Z politických stran zatím oficiálně zaznělo jediné jméno. TOP 09 bude na hlavu státu navrhovat svého předsedu Karla Schwarzenberga. A přímá volba jeho šance na úspěch zvyšuje.

Manažeři stran chtějí vsadit na úsporné kampaně a TV duely Vůbec poprvé by mohli uspět kandidáti bez stranické opory.

Nástupce Václava Klause by mohli napřesrok namísto poslanců a senátorů volit lidé. Sněmovnou totiž prošel návrh na přímou volbu prezidenta, který teď míří do Senátu. A sociální demokracie, která má v horní komoře většinu, naznačuje, že i tam by měl návrh na změnu ústavy šanci. „Doporučím našim senátorům, aby tento návrh v Senátu schválili tak, aby nedošlo k proceduře vracení zákona zpět do sněmovny,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Od sociálních demokratů by to čekal málokdo; ještě včera dopoledne to vypadalo, že přijetí přímé volby zkomplikuje fakt, že se ČSSD nepodařilo prosadit kontrasignaci Senátu v případě jmenování členů bankovní rady České národní banky. Tento spor byl však spíše záminkou, jak volbu nepřijmout vůbec.

Sociální demokraté totiž v případě nepřímé volby drží trumfy v rukou. Už teď mají většinu v Senátu, mohou počítat s podporou komunistů a pokud by zlákali například i Věci veřejné, mohli by hladce prosadit levicového kandidáta. Po dvou volebních obdobích Václava Klause, který už kandidovat nemůže, je to lákavá představa. Jenže přímou volbu prosazovala ČSSD už dřív a pokud by teď couvla, tento její kalkul by ji mohl poškodit.

To občanští demokraté se vždy k přímé volbě stavěli rezervovaně, jenže teď jim už nezbývá jiná možnost, jak prosadit svého kandidáta. „Volební aritmetika v případě nepřímé volby ODS nenahrává. Nepodařilo se najít ani shodu na společném kandidátovi koalice. Díky přímé volbě má kandidát ODS šanci,“ přiznává místopředseda ODS Pavel Drobil.

V přímé volbě by přitom vůbec poprvé mohli uspět kandidáti bez stranické opory. „Bude strašně záležet na tom, jaká bude nálada ve společnosti. Mohlo by to totiž nahrát falešným mesiášům,“ obává se Drobil. Neméně podstatné bude i finanční zázemí kandidátů: tady zas budou mít navrch ti, za kterými stojí velké strany. „I když prezidentská kampaň vůbec nemusí být nutně monstrózní, jak to například prokázal před třemi lety Jan Švejnar,“ odhaduje volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček. Švejnar sice kandidoval proti Klausovi v nepřímé volbě, přesto jezdil po republice a na mítincích prezentoval své názory. „Výrazným způsobem ovlivnil veřejnost přes média, která jeho kampaň sledovala,“ domnívá se Poláček. Konečný součet za Švejnarovo turné bylo tři čtvrtě milionu.

S úspornou kampaní počítá třeba i Strana práv občanů, která bude podporovat v cestě na Hrad Miloše Zemana. „Nevylučujeme, že se vrátíme k osvědčenému autobusu Zemák,“ naznačil předseda SPOZ Vratislav Mynář. TOP 09 pravděpodobně opět vsadí na kontaktní kampaň „Na pivo s Karlem“. „Důležitou součástí kampaně budou určitě i velké televizní debatní souboje,“ odhaduje Poláček.

Koho by lidé chtěli na Hradě

Jan Fischer                    27 %

Jan Švejnar                    25 %

Miroslava Němcová      17 %

Karel Schwarzenberg   14 %

Pavel Rychetský            12 %

Přemysl Sobotka          11 %

Jana Bobošíková          10 %

Karel Gott                         7 %

Jiří Paroubek                   4 %

Zdroj: Průzkum SC&C z 27. 9. 2011 pro Českou televizi

Nejpopulárnější politici

Jiří Dienstbier               53 %

Bohuslav Sobotka       49 %

Miroslava Němcová    48 %

Michal Hašek               46 %

Jiří Pospíšil                   44 %

Marie Benešová           42 %

Lubomír Zaorálek        40 %

Karel Schwarzenberg  39 %

Petr Nečas                    36 %

Zdeněk Škromach       35 %

Pozn. Václav Klaus do průzkumu popularity zařazován není.

Průzkum STEM z listopadu 2011

Kateřina Eliášová

Hospodářské noviny, 15. 12. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme