Banky předpovídají recesi, Kalousek připravuje krizový plán

29. 11. 2011

Česká ekonomika doplácí na svoji závislost na dění v eurozóně. Ještě v září většina tuzemských bank předpokládala v roce 2012 růst českého HDP kolem dvou procent. V listopadových odhadech však už některé pracují s tím, že se země propadne do recese.

Největší tuzemská banka pro klienty – Česká spořitelna – očekává propad ekonomiky o 0,4 procenta. Raiffeisenbank dokonce o 1,2 procenta. Špatnou zprávu dávají oba ústavy do souvislosti hlavně s recesí eurozóny, na které je česká ekonomika závislá.

„Česká ekonomika nezůstane ušetřena. Pro příští rok čekáme pokles ekonomik eurozóny o jedno procento,“ říká David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny, která tradičně patří mezi optimističtější instituce. Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík dokonce tvrdí, že Česko je už nyní v recesi. ČSOB a KB zatím věští alespoň půlprocentní růst.

Předpovědi většiny bankovních analytiků jsou výrazně pesimističtější než prognóza ministerstva financí z počátku listopadu, která počítala s jednoprocentním růstem. Už tehdy ale ministr financí Miroslav Kalousek varoval, že situace může být horší. „Růst v řádu desetin procenta je ten optimistický scénář, k recesi může dojít,“ řekl včera HN Kalousek. Podle něj ministerstvo financí pracuje na třech scénářích. Do konce roku vybere jeden. „Může se stát, že v lednu půjdeme s novelou zákona o státním rozpočtu do Poslanecké sněmovny,“ řekl Kalousek. Státní rozpočet na příští rok počítá s růstem HDP o 2,5 procenta a se schodkem 105 miliard korun. Už při jednoprocentním růstu by v něm chybělo asi 17 až 20 miliard korun.

V říjnu Kalousek tvrdil, že v případě nepříznivých prognóz „budou úpravy na příjmové i výdajové stránce“. To by znamenalo další škrty ve státních výdajích a zvyšování daní.

Špatná zpráva je to i pro firmy a lidi, kteří si budou chtít vzít úvěr. „Podhoubím pro růst úroků v bankách je jak stoupající cena státních dluhopisů, tak i větší obavy ze splácení firem a domácností. V nejbližších dnech či týdnech může dojít ke zdražení půjček,“ tvrdí Navrátil.

Názor, že Česko bude příští rok v recesi, má podporu i v ČNB. „Bankovní rada se shodla, že oproti základnímu scénáři prognózy růstu o 1,2 procenta je alternativní scénář poklesu ekonomiky o 0,4 procenta realističtější ilustrací budoucnosti,“ řekl HN Tomáš Zimmermann z tiskového oddělení ČNB.

Olga Skalková

Hospodářské noviny, 29. 11. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme