ANO nahrazuje zkušené úředníky trafikanty

Hned první ústní interpelace na novou vládu měly dramatický průběh. Sněmovnou včera létali lháři, pokrytci, korupčníci. Opoziční poslanci se do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ostře pustili kvůli jeho ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO).

7. 2. 2014

Hlavní slovo si vzal šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, kterému se nelíbí, že Babiš odvolal po třech dnech ve funkci šéfa legislativního odboru na ministerstvu financí Michaela Švorce a nahradil ho mladým advokátem Robertem Pelikánem. Připomněl, že Švorc pracoval na ministerstvu 20 let. „Vysíláte signál, že nerozhoduje odbornost, zkušenosti a loajalita, ale protekce, nepotismus a stranická příslušnost,“ hřímal Kalousek.

Sobotka prohlásil, že ho Babiš ujistil, že Švorc dále na resortu zůstává. A dodal, že kdyby se pravicové vlády nebránily služebnímu zákonu, tak by takovéto interpelace nebyly „Pochopil jsem, že do té doby, než zákon bude v účinnosti, budete trpět svým ministrům, aby odvolávali z funkcí zkušené loajální úředníky s dlouholetou praxí a přiváděli si politické trafikanty,“ reagoval Kalousek.

Sobotka si to nenechal líbit. „Věřím, že se nebude opakovat to, co se odehrávalo v době minulé vlády například na ministerstvu životního prostředí, ze kterého se stala pobočka oblastního sdružení ODS na Praze 6, nebo na ministerstvu práce, ze kterého se stalo eldorádo pro podnikatelské aktivity pana Šišky a jeho byznysových kamarádů,“ zvedl hlas Sobotka. Na důvody odvolání Švorce se Kalousek tázal i Babiše. Ani Babiš si neodpustil rýpnutí. Prohlásil, že politické trafiky jsou především problémem bývalé koalice. Potvrdil, že Švorc zůstává na legislativě.

„Lžete, pane ministře“

„Lžete, pane ministře. Doktor Švorc nebude ředitelem legislativy, z té pozice je odvolán. Že tam zůstane a bude za toho politického trafikanta pracovat, to asi ano. Někdo za politického trafikanta pracovat musí,“ uvedl Kalousek. „Neodpověděl jste mi na to, jak se ten trafikant stal tím nejlepším vhodným kandidátem, protože vaše rozhodnutí je stejně absurdní, jako kdyby ředitel nemocnice jmenoval primářem chirurgie mladého rentgenologa. Tohle je prostě jenom politická protekce politických trafikantů a vy jste lhář,“ dodal. Babiš kontroval: „Doktor Pelikán byl stejně vybrán jako váš trestně stíhaný Radek Šnábl, ten váš geniální arbitrážní výběrčí, který tam nechal fakturovat pro svoji manželku. A vy jste ho vzal na MF a už byl trestně stíhán za daňový podvod. Takže si nemáme co vyčítat.“ 

Do Babiše se opozice pustila i kvůli jeho lustracím a střetu zájmů. Petr Bendl (ODS) se obává, že Babiš bude mít prostřednictvím finančního analytického útvaru přístup k citlivým informacím konkurentů jeho Agrofertu. Marek Benda (ODS) se ptal, proč nebylo součástí jeho dopisu na Hrad lustrační osvědčení Babiše. Premiér řekl, že k dopisu přiložil všechny dodané podklady.

 

ada, nig

Právo, 7. 2. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme