ANO nahrazuje odborníky politickými trafikanty

Interpelace prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska

6. 2. 2014

Vážený pane ministře,

na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny při projednávání služebního zákona se poslanci Vašeho hnutí snažili přesvědčit veřejnost, že jediným účelem této schůze není pouze otevřít „estébákům“ cestu k vládním funkcím, ale také péče o kvalitu státní správy. Nešetřili proto výroky jako: „odpolitizování a profesionalizace státní správy“… „Každý musí být kvalifikován a musí projít náročným výběrovým řízením“ … „profesionální úředník se nesmí bát o místo po každých volbách“ atd. S těmito principy souhlasím a pokládám za důležité, aby byly ve služebním zákoně dostatečně akcentovány.

Nechápu však, proč se v praxi chováte zcela opačně. Personální změny, které jste Vy a Vaši kolegové rozpoutali po nástupu do funkcí, jsou v přímém rozporu s veřejně deklarovanými zásadami.

Pro nedostatek času uvedu pouze jeden křiklavý případ z Vašeho ministerstva. Funkci ředitele legislativního odboru tam zastával od roku 1993 Dr. Michael Švorc, zkušený legislativec s téměř třicetiletou praxí. Odváděl na této funkci perfektní práci během mandátu deseti ministrů z pěti politických stran a dvou úřednických vlád. Tento týden jste ho odvolal a bezprostředně nahradil právníkem s relativně krátkou praxí z advokacie. Jistě, advokát se může přeškolit na dobrého legislativce, ale až po několika letech zkušeností na příslušném pracovišti. Váš krok je stejně absurdní, jako kdyby ředitel nemocnice nahradil primáře chirurgického oddělení mladým rentgenologem. Jedná se o zcela odlišené disciplíny. Uvědomujete si, pane ministře, devastující psychologický dopad Vaší personální politiky do celé státní správy?

Vysíláte signál, že nerozhoduje odbornost, zkušenost a loajalita k pracovišti, ale pouze dobré vztahy s Vámi a Vaše protekce. Dovoluji si proto položit tři jednoduché otázky:

1)      Proč je Vaše personální politika v přímém rozporu se zásadami, které veřejně deklarujete Vy a Vaše politické hnutí?

2)      Jakého zásadního profesního pochybení se dopustil Dr. Švorc, že jste ho musel odvolat třetí den po svém nástupu do funkce?

3)      Jakým náročným výběrovým řízením prošel nástupce Dr. Švorce a jakým transparentním procesem jste dospěl k závěru, že je to ten nejlepší možný kandidát?

Děkuji za nevyhýbavé odpovědi. 

Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09

6. 2. 2014

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme