Adamová: Tvoříme jedinou středopravicovou koalici. Za premiéra chci Petra Fialu.

„Nejsem levičačka,“ říká o sobě v rozhovoru pro CNN Prima NEWS předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Mluví o spojování s ODS a KDU-ČSL i o tom, proč by chtěla za premiéra Petra Fialu.

21. 12. 2020

Společná předvolební koalice je jednorázový projekt, jak do Sněmovny dostat Markétu Pekarovou Adamovou, která by se tam už nedostala. To prohlásila šéfka ODS v Praze 8 Vladimíra Ludková. Co na její slova říkáte?

Musím se tomu smát. S paní Ludkovou se známe z dob, kdy jsem v Praze 8 začínala v komunální politice. Vůbec nepochopila, v jaké situaci se nachází naše země. Krachují tisíce živnostníků a podnikatelů, lidé přicházejí o práci, zadlužujeme se až po uši a máme na Hradě prezidenta, který už vůbec nevychází. Máme mnohem větší cíle než osobní zájmy. Možná, že se paní Ludková chce zviditelnit a dostat se na volitelné místo na kandidátku. Ve volbách v roce 2017 kandidovala a do Sněmovny se nedostala, tak z toho možná pramení její reakce. Nemá smysl věnovat jí větší pozornost. (Ludková o Pekarové Adamové hovořila v rozhovoru pro iDnes.cz, pozn. red.)

Na druhou stranu, kdyby TOP 09 kandidovala samostatně, reálně by mohlo hrozit, že se do Sněmovny nedostane. Je to vaše hlavní motivace, aby koalice s ODS a KDU-ČSL vydržela a nerozpadla se?

Hlavní motivací všech tří stran je dát naši zemi do pořádku. A to je možné pouze z vládních lavic. V opozici toho sice spoustu navrhujeme, ale vláda vše zamítá a my nemáme možnost určovat směřování země. Náš volební systém diskriminuje menší strany a nahrává naopak vítězi voleb. Častokrát mu stačí na jeden mandát polovina hlasů než menším stranám. Chceme spolu vládnout a věřím tomu, že budeme. Co se týče TOP 09, jsem přesvědčená, že by se dostala do Sněmovny i sama. Ale k čemu by nám bylo, že bychom měli sedm až deset poslanců?

Když mluvíte o tom vládnutí, dokážete si představit, že byste seděli ve Strakově akademii s Piráty?

Dokážu. Pokud chceme velkou změnu v této zemi, tak to zřejmě ani nebude možné jinak.

Do Sněmovny sice kandidujete v koalici, ale hned po volbách se rozdělíte. Znamená to, že by třeba ODS mohla vyjednávat samostatně o vládě s ANO?

Není pravda, že se po volbách rozdělíme. Právě pracujeme na koaliční smlouvě, která bude obsahovat i to, že společný postup bude nejen do voleb, ale i po volbách. Spolu budeme jednat o vládě. Chtěla bych utnout spekulace, že jsme se účelově spojili do voleb a pak se rozpadneme. To, že budeme mít své vlastní poslanecké kluby, považuji za logické. Nechceme potlačit své identity.

Takže po volbách budete s ODS a lidovci buď společně ve vládě, nebo budete spolu v opozici?

Přesně tak.

Neobáváte se toho, že to po volbách může být jinak? Sice si to slíbíte v koaliční smlouvě, ale obě víme, že je to něco nevymahatelného. Často se ale mluví o sbližování ANO a ODS, společně takzvaně prohlasovali zrušení superhrubé mzdy.

To jsou opět spekulace, které jsou ničím nepodložené. Petr Fiala jasně na tuto otázku odpovídá, že s ANO ne. Svým partnerům věřím. Ještě nikdo neporušil slovo, které dal. A věřím, že neporuší.

Může se vám stát, že se zaleknete předvolebních průzkumů jako lidovci se STAN v roce 2017? Přece jen 15 procent není úplně málo.

Nebojím. Nebudeme mít kolem 15 procent. Už teď nám průzkumy přisuzují kolem 20 procent. A to beru jako startovací čáru, budeme mít víc.

ODS jako prvním nabídla spolupráci Starostům, ti dali přednost Pirátům. Necítíte se jako druhá nechtěná nevěsta, která na ODS zbyla?

ODS nabídla spolupráci všem třem stranám. Byla ve hře možnost udělat čtyřkoalici ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Hnutí STAN se rozhodlo jít jinou cestou a je třeba to plně respektovat. Vnímám to tak, že se spojují středopravé strany a středolevé strany. Je to přehlednější pro voliče. Jsme jediná liberálně konzervativní a středopravicová koalice, která bude kandidovat. Přináší to samá pozitiva.

Jak se vám jedná s Marianem Jurečkou a Petrem Fialou? A nevadí vám, že Jurečka seděl ve vládě spolu s Andrejem Babišem?

Jednání jsou velmi příjemná a konstruktivní. Nečekala jsem, že spolupráce půjde tak hladce. Máme za sebou podpis memoranda a oznámení našich hlavních ideových východisek a programových priorit. Scházejí se naše týmy, program chceme mít do konce února. Do konce ledna chceme mít koaliční smlouvu. Dali jsme dohromady společný Anticovid tým, který spolupracuje i s experty zvenčí. Přichází pravidelně s vlastními návrhy, jak řešit zdravotní i ekonomickou část krize. Za ten zhruba půl rok za sebou máme obrovský kus práce. U KDU-ČSL vnímám, že došlo k posunu od té doby, co byli ve vládě.

Tykáte si s Petrem Fialou?

Tykáme. Účastnili jsme se několika akcí při kampani do krajských voleb. V devíti krajích jsme kandidovali v různých variacích společně. Vzpomínám si, že na jedné společné debatě v malém městečku v Plzeňském kraji jsme si potykali. Během těch jednání jsem oba kolegy poznala mnohem blíž a za mě si lidsky sedíme.

Petru Fialovi lidé vyčítají, že neukazuje emoce. Jak ho vnímáte vy?

Jako zábavného a elegantního muže, který je neprávem vnímán jako někdo, kdo nemá tak velký smysl pro humor. To vůbec není pravda. Je velmi příjemný společník. Takového premiéra chci. Když si dovolím to srovnání se současným premiérem, Petr Fiala je pro mě představitel klidné síly, jak vždy používala KDU-ČSL. Geniálně to heslo naplňuje. Po té chaotické, až neurvalé osobě, kterou máme dnes, si naše země zaslouží důstojného premiéra, za kterého se nebudeme muset stydět. Za současnou reprezentaci se stydím.

Ivan Bartoš by byl důstojný premiér?

Mám-li si vybírat, tak za mě to chce zkušenějšího lídra. Petr Fiala má zkušenosti, řídil univerzitu. Ivana Bartoše vnímám jako člověka, který je sice velmi pracovitý a analytický, ale na mě je někdy příliš nečitelný.

Nesetkala jste se někdy s názorem, že byste se hodila k Pirátům?

Nehodila, nejsem levičák. Ale s tím názorem jsem se setkala. Ale nemyslím si, že když se někdo věnuje ochraně přírody, skloubení rodinného a pracovního života, štíhlému efektivnímu státu, tak patří k levici. Já mám pravicové smýšlení. Piráti jsou zkrátka levicoví, i když to o sobě neříkají. Ale to není kritika. Myslím, že pravo-levé dělení má své místo v politice a naopak mi vadí, když jej někdo odmítá jako přežité.

Máte vést kandidátku v Praze. TOP 09 je přitom v hlavním městě ve vedení magistrátu, zatímco ODS je v opozici. Řada členů ODS si neumí představit, že při předvolební kampani bude se svým rivalem v jednom stánku a objímat se za ramena. Co s tím budete dělat?

Jsme schopni to překonat. Ale ani já to nepovažuji za ideální.

Co to znamená? Budete chtít měnit rozložení sil na magistrátu?

To nechci vůbec předjímat. Ale s ODS spolu už několik měsíců nacházíme společnou řeč z hlediska programových priorit. Na magistrátní úrovni jsme měli vždy blíž k pravicové politice, kterou reprezentuje ODS, než k levicovo-aktivistické. Od samého začátku se naši reprezentanti netajili tím, že by byli raději, kdyby koalice šla sestavit jinak. To není nic nového. I na mnohých hlasováních je vidět, že TOP 09 na magistrátu často s postojem koalice není v souladu.

Jak byste to poskládali? Šli byste na magistrátu do koalice s ANO?

ANO je pro mě červená linie. Jak na státní úrovni, tak na magistrátu. Neříkám, že to má teď nějaké řešení. Jen říkám, jak se ty věci mají.

Co se týče postů ve vládě, Petr Fiala je kandidát trojkoalice na premiéra, vy byste byla adeptkou na ministryni práce a sociálních věcí?

Personálie jsou až druhou věcí, které budeme řešit. Teď intenzivně pracujeme na programu. Každá z našich stran má řadu kompetentních lidí, kteří by na ministerstvech obstáli. Já se dlouhodobě věnuji oblasti sociálních věcí, takže přirozeně k tomuto ministerstvu tíhnu. Ale je předčasné to řešit.

Jaké je odcházení Miroslava Kalouska ze Sněmovny? Pociťujete to nějak ve straně?

Ten jeho krok zpětně oceňuji ještě víc než v létě, když to oznámil. Uvědomuji si, že to pro něj není snadné. Ale projevil se velmi státnicky. Věřím, že se naplní i naše společná domluva, že budeme i nadále spolupracovat. Má toho hodně co říci z odborného hlediska nejen k financím. Určitě to neznamená jeho úplný odchod. Samozřejmě, že nás to mrzí. Na druhou stranu je v jednom z programových týmů.

Zdroj: CNN Prima News, Barbora Zpěváčková, 19.12.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme