Adamová: Reformy jsou nezbytné pro naší budoucnost

13. 6. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Paní poslankyně, co vy říkáte? Bavily jsme se s paní poslankyní Valachovou o tom, že se několik měsíců debatovalo jak vlastně ty peníze rozdělit, rodičovský příspěvek, a teď se říká, že by se to možná ani nemuselo stihnout schválit.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

To je samozřejmě vizitka této vlády, že není schopná se dohodnout na jasných parametrech toho, jakým způsobem zvyšovat rodičovský příspěvek ve chvíli, kdy navíc ještě má podporu opozice. My jsme už tu podporu deklarovali dávno předtím, než přišly vládní strany s jasným konkrétním řešením a některé z nás, jako třeba já konkrétně, jsem i pozměňovacím návrhem chtěla umožnit zvýšení už od tohoto roku, to znamená, že už od července 2019 k tomu zvýšení mohlo dojít, pokud by ten pozměňovací návrh k rozpočtu na tento rok byl nakonec schválen, což vládními hlasy nebyl. Je patrné, že ten problém rozhodně nelze svalovat na opozici, nelze svalovat na to, že bychom nějakým způsobem obstruovali. Je to o tom, že koalice se nebyla schopna dohodnout. Ono je to o prioritách a i když tady zaznělo, že máme výtky k tomu, že se nezvyšuje dostatečně razantně a zároveň chceme rozpočtovou zodpovědnost, tak musíme také jedním dechem říci, že je tady celá řada priorit, které kritizujeme a u kterých říkáme, že peníze se daly ušetřit a nemusely se nakládat takovým evergreenem. Už jsou slevy na jízdné, které se dávají i lidem, kteří by to vůbec nepotřebovali a pak tady chybí peníze na mnohem potřebnější právě třeba rodiny s malými dětmi.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

A opozice bude vstřícná při tom zrychleném projednávání tohoto návrhu nebo si bude klást podmínky?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

Co se týče zkrácení lhůt, tak tam si myslím, že ten problémem nebude, ale na druhou stranu si myslím, že je fér, abychom řekli, kdo za tuhle situaci může, že to tedy opravdu jsou vládní strany, které na jedné straně hodně slibují, ale na druhé straně to nemají podloženo čísly, protože pokud vím, že to je moje priorita, tak si to už dám do rozpočtu, to je základ a pokud neumím takto rozpočet připravit, tak jsem nekompetentní politik.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Paní poslankyně Pekarová, Vy jste se usmívala, jakoby Vás tam něco velmi pobavilo, ale chtěla bych slyšet Váš recept. Jednak tedy co Vás pobavilo, pokud něco a pak, co si myslíte Vy, že by měla být ta rychlá reakce vlády, o které mluví Národní rozpočtová rada, co by měla vláda dělat?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

Tak pobavilo mě to, že se tady vracíme o více než 100 let zpátky. Myslím si, že v tomto směru je příměr opravdu neférový, protože si neumím představit, že bychom po těch šesti letech, co vlastně je vláda v podobném složení, máme hnutí ANO a ČSSD součástí vlády už šestým rokem, teprve budeme zahajovat nějakou diskuzi. Tady už dávno měla být řešení na stole.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Takže zpoždění Vám vadí?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

Určitě, my se soustředíme v dobách ekonomické prosperity na rozdávání, utrácení, ale ne už na to, co bude za další léta a ono se to teďka může zdát, že to je opravdu daleko a že ještě bůhví jak to všechno bude, ale já to beru jako varování, které bychom měli brát velmi vážně a které Národní rozpočtová rada neříká poprvé. Z toho důvodu to beru i jako určitou výzvu pro nás politiky, abychom se snažili právě na základě negativní predikce, která je opravdu hrozivá a musí děsit úplně každého a politiky obzvlášť, abychom se snažili nacházet řešení, a tím jsou reformy. K tomuto slovu se staví současná koalice jako ke slovu, které je závadné a nechce jej vypouštět ani z úst, natož jí ani připravovat.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Na druhou stranu ani pravicové vlády neudělaly nebo se neodhodlaly třeba k reformě penzí.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

To není pravda, pravicové vlády přišly s reformou penzí. Vláda, která s ní přišla, vládla bohužel pouze tři roky, takže polovinu toho času, co vládne teď současná koalice. V jednu chvíli ještě samozřejmě s KDU a tudíž je to neférové říci, že ty vlády, které vládly pravicově, neměly své řešení. Měly své recepty, tato vláda navazuje na tu předchozí, která to zrušila bez náhrady, bez toho, aby řekla, jakým způsobem tu situaci chce řešit a je to určitě o tom, jak říkala paní kolegyně a to se shodneme, o změně struktury našeho průmyslu, o vyšších investicích do vzdělání, ale neukazuje se to v dobách krize se HDP. Poměr HDP, který šel do vzdělávání, byl vyšší, než je teď a momentálně jsme v dobách prosperity a já nevím, kdy jindy chceme do těchto věcí investovat. Teď máme prostředky na to, to udělat.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 12.6.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme