Adamová: Karenční doba zabraňovala ve zneužívání nemocenské

Nemocných po zrušení karenční doby přibylo. Ukazují to po půl roce obnovení proplácení prvních tří dnů nemoci zaměstnavatelem statistiky ministerstva práce a sociálních věcí. Zneužívání neschopenek ale resort a někteří politici odmítají. Podle kritiků nemocných přibylo zhruba tolik, o kolik jejich počet po zavedení karenční doby před více než deseti lety klesl. Náhrada mzdy, kterou od začátku července lidé první tři dny nemoci opět dostávají je navíc podle kritiků příliš štědrá.

8. 1. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka

Paní předsedkyně, čekala jste takový ohlas na tweet nebo vás překvapilo, jakou debatu rozpoutal?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně TOP 09

Ta debata je zajímavá a je důležité říci, že ukazuje, že velká část uživatelů Twitteru, kteří na to reagovali, poukazovala na to, že znají případy zneužívání nemocenské. Znají ho ve svých firmách, i svém okolí jako zaměstnanci u svých kolegů. Není to bohužel něco, co by bylo ojedinělé, ale setkává se s tím řada lidí. A chápu, že se mnohým nelíbí, že se na tuto věc poukazuje.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka

Máte nějaká data, která by v dané době vylučovala vlnu zvýšeného počtu viróz nebo epidemii, kterou jste na účtu TOP 09 popřeli? Je to podle Vás jasný důkaz, že se neschopenky zneužívají.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně TOP 09

Vy jste sama v úvodním slovu říkala, že se bezmála o 30 % navýšil počet neschopností za sledované období v minulém roce. Je potřeba říct, že se to vrátilo do doby před zavedením karenční doby, což znamená neproplácení prvních tří dnů nemoci, a to do stavu, kdy jsme, tehdy v mezinárodním srovnání, které je podle mě nejlepším ukazatelem a kde byly i nám blízké státy jako například Slovensko Maďarsko a Polsko, které v té době měly nižší úroveň zdravotní péče než u nás, byli premianty v počtu neschopností. To znamená, že již tehdy jsme v mezinárodním srovnání vycházeli zcela jasně jako národ těch, kteří toto opatření celkem zneužívají. Musím říct, že nemám momentálně aktuální čísla k dispozici, ale bylo by zajímavé si toto srovnání udělat i po těch několika letech, zda bychom byli schopni z toho vyjít s lepší vizitkou.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka

Co je špatného na tom, že lidé dbají o své zdraví, že nechtějí nemoc nechat rozvinout a že nechodí do práce nemocní a nešíří bacily?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně TOP 09

Na tom není samozřejmě špatného vůbec nic a ten, kdo přechází nemoci nebo je rozšiřuje se chová nezodpovědně jak vůči sobě, tak vůči svému okolí. Ale tady je potřeba říci, že karenční doba je celkem běžný nástroj, který je používán v mnoha zemích Evropy a my jsme byli jednou z nich. Já si pamatuji, že když ta debata začala, tak sociální demokracie a hnutí ANO byli zásadně proti a teď se stávají velkým obhájcem. Jedna z těch zásadních věcí, která byla tehdy diskutována byla možnost i souběžného zavedení funkční e-neschopenky jako nástroje, který je nejenom o tom, že nahradí papír za elektronickou formu, ale zároveň je díky ní zaměstnavatel velice rychle informován o tom, že je zaměstnanec nemocný a může použít kontrolní nástroj, zda se zaměstnanec skutečně léčí a je nemocný, anebo pouze zneužil systém. Toto promptní zjištění tam stále ještě není a e-neschopenka v této věci není dostatečně funkční. To byl požadavek ne jenom TOP 09, ale i hnutí ANO, které teď na tyto své požadavky zapomíná. Nerada bych, aby z tweetu vyznělo, že lékaři jsou nezodpovědní nebo neumí poznat pacienta, který simuluje. Ale samotní lékaři i pan předseda asociace praktických lékařů říkají, že v některých případech je nasimulování nemoci velmi snadné.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka

Paní poslankyně Pekarová Adamová, budete navrhovat nějakou novelu? Není to krátká doba na seriózní zhodnocení?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně TOP 09

My jsme se snažili zabránit zrušení karenční doby. Jedna z věcí, kterou je důležité zmínit je, že jsme se nevrátili do stavu před jejím zavedením, kdy se proplácely první tři dny jen z 30 %, ale jsme ještě štědřejší a v tuto chvíli proplácíme 60 %, což je dvojnásobek toho, co se proplácelo před více než deseti lety. Toto považuji za jednu ze zásadních věcí, kterou bychom měli diskutovat. Zatím nemám na stole připravenou žádnou novelu, ale je to jedna z věcí, která je na místě.

Zdroj: Český rozhlas Plus, 8.1.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme