Adamová: A nejlepší premiér by byl...

S předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou o případu Dominika Feriho, jasné mysli a různé délce parníků v závodě o budoucnost.

7. 6. 2021

V několika průzkumech jste se nyní jako koalice Spolu dostali v preferencích na roveň ANO. Stále se vám však nedaří dotáhnout se na Piráty a STAN. Čím si to vysvětlujete?

Máme interní výzkumy a v nich se na Piráty a STAN dotahujeme. Ten trend je zcela zřejmý, v průzkumech stabilně posilujeme. Začali jsme velmi intenzivně kampaň v rámci krajů, s voliči se setkáváme a ta zpětná vazba je pozitivní.

Byl by lepším premiérem Petr Fiala, nebo Ivan Bartoš?

To je taková otázka… Jsem opravdu přesvědčená o tom, že teď nás čeká nejtěžší období v moderní historii České republiky, státní kasa je prázdná, jsme zadlužení, premiér Andrej Babiš, politik s mohutným střetem zájmů, tady udělal pěknou paseku. Je nutné obnovit důvěru lidí ve stát, neztratit krok s ostatními zeměmi, obnovit ekonomiku, udržet standard služeb a péče. Na to je potřeba někoho, kdo se v tom premiérském postu nebude rozkoukávat a bude schopen okamžitě vést vládu, která toto všechno zajistí. Zkušenosti s vedením nějaké větší instituce má Petr Fiala, nikoli Ivan Bartoš. Petr Fiala má na kontě dvě rektorská období na Masarykově univerzitě, také řídil ministerstvo školství. Naše koalice v něm má jednoznačnou devízu. Nabízíme kompetentního premiéra.

Když ke konci května Piráti a STAN zahajovali předvolební kampaň, vyslali na Vltavu před Úřad vlády parník s heslem „O parník lepší budoucnost“. Byl by Petr Fiala o parník lepší premiér než Ivan Bartoš?

Zkušeností je určitě o hodně napřed, ale tuto paralelu s parníkem bych nedávala, protože parníky jsou různé, myslím tím různě velké.

O vás se mluví jako o možné ministryni kultury. Chtěla byste jí být?

Ministryní kultury, ano? To slyším poprvé. Ministryně práce a sociálních věcí, když už.

To je váš vládní sen?

To je rezort, kterému se v politice dlouhodobě věnuji, nejdřív jako komunální politička, pak i v Poslanecké sněmovně. V téhle oblasti se, troufám si říci, vyznám. A vidím tam i celou řadu výzev, jako je důchodová reforma, zmenšení prostoru pro obchodníky s chudobou a tak podobně.

Miloš Zeman řekl, že po volbách pověří premiérem předsedu nejsilnější politické strany, nikoli koalice. ANO může skončit druhé nebo třetí v pořadí, ale Andrej Babiš může opět sestavovat vládu. Jakou máte pro tento případ strategii?

V žádném případě nepodlehneme žádnému takovému tlaku. Jsme připraveni volby vyhrát a už dříve jsme jasně řekli, že vláda s Andrejem Babišem nepřipadá v úvahu. Chceme převzít politickou iniciativu a jednat i s prezidentem tak, aby se nestalo to, na co se ptáte.

Přečtěte si celý rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. 

Zdroj: Respekt, Ondřej Kundra, 6.6.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme