Adámek: Zemětřesení na radnici ode mne nečekejte

Rozhovor s primátorem Zlína Miroslavem Adámkem

24. 11. 2010

* Ještě před pár týdny jste byl, při vší úctě k vám a velkému počtu vašich pacientů, víceméně neznámým lékařem. Teď už jste vlivnou osobou. To zní skoro jako sen, nemyslíte?

Nad tím jsem uvažoval až do nedělního večera. Je to velká změna, přiznávám. Ale od pondělního rána jsem neměl ani minutu volnou, abych měl tyhle myšlenky. Ode dneška je to práce.

* Může podle vás člověk, který je v politice úplným nováčkem, dobře řídit krajské město?

Budu se o to poctivě snažit.

* Jakým způsobem jste se na funkci chystal?

Díky tomu, že se nástupnové koalice na radnici o nějakou dobu posunul (kvůli podanému návrhu na neplatnost voleb - pozn. red.), měl jsem možnost nastudovat jednací řád, mechanismy a měl několik sezení s bývalou paní primátorkou nebo s lidmi z krizového štábu. Jsem zvyklý studovat, takže tohle nebyl problém.

* Prý jste absolvoval nějaký rychlokurz nebo seminář „Jak být primátorem“.

Takhle se tomu dá říct jen z legrace. Poprosil jsem odborníky z univerzity, aby mi poskytli základní informace, takovou příručku „Jak být primátorem snadno a rychle“. Ale řečeno opravdu s velkou nadsázkou. Pomohli mi objasnit různé záležitosti týkající se daní, městských společností a podobně. Být ve vedení města ale znamená znát tak obsáhlou agendu, že mi samozřejmě informace na několika stránkách nestačí. Je zde naštěstí spousta pracovníků, kteří mi pomohou. Tím chci také zdůraznit, že nedochází k žádnému personálnímu zemětřesení. Projekty, které jsou nastartované, běží dál.

* Nakousl jste personální změny na radnici. Neplánují se už tedy žádné?

To, že se změní politická situace, neznamená, že bude personální zemětřesení na radnici. Všichni, kteří dobře odváděli svou práci, se nemají čeho bát. Na druhou stranu bych byl hrozně nerad, aby to vyznělo, že k žádnému personálnímu opatření nedojde.

* Jakým způsobem zjistíte, kdo odváděl práci kvalitně?

Jsme tady první den, nechte nás párdnůči týdnů pracovat.

* Vraťme se ještě k vaší osobě. Kde na vás TOP 09/STAN přišly? Kdy jste se začal politicky angažovat?

Debatoval jsem o politické situaci s kolegy, kteří jsou už nyní také na radnici. Několikrát jsme se potkali a nelíbila se nám jistá nekulturnost politiky na celostátní úrovni. Začali jsme uvažovat, co bychom mohli sami změnit. A tak to začalo. Iniciativa se postupně nabalovala přes vydávání nezávislého magazínu o Zlíně a podpis Zlínské výzvy (dohoda o odmítnutí koalice ČSSDaODS- pozn. red.).

* Předpokládám, že představy o vedení města, které jste měl před volbami a nyní, se liší.

Představy o fungování radnice, které jsem měl před volbami, byly teoretické. To uznávám. Praxi zatím nemohu srovnat. Jsem na radnici prvních sedm hodin (řečeno v pondělí - pozn. red.). Zatím po mně tedy nechtějte srovnání, ale práce je dost.

* Zmiňte nějakou dřívější naivní představu. Co je jiné?

Mé představy nebyly naivní. Všechny body, které jsem si nachystal na dnešní den, jsme si nakonec rozdělili a jsou termínované.

* To mě zajímá. Co jste dnes rozděloval za úkoly?

Bavili jsme se třeba o radničním časopise. Chceme zlepšit informovanost občanů a dát možnost opozičním názorům. Magazín nebude jenom jakousi reklamou města. Zůstane v něm servis, ale také informace, kde si najdou lidé výsledky ze zasedání zastupitelstev.

* Znamená to také, že když napíše na radnici nějaký stěžovatel, že mu příspěvek otisknete i s reakcí? I tahle forma bude běžná?

Koncepce se teprve tvoří, ale v žádném případě nebudeme otiskovat veškeré negativní reakce. To není možné. Je to časopis do každé schránky a reakcí je spousta. Chceme hlavně, aby se z tiskoviny stal čtivý časopis, nejen magazín úředních zpráv, jak je tomu doposud. Ve středu bude známánová redakční rada.

* V čele s poslancem Petrem Gazdíkem používala TOP 09/STAN často termín „dobrý hospodář“. Co vy si pod ním konkrétně představujete?

To jste mi teď nahrála. Hospodaření radnice byl pro nás velký problém. Právě dnes jsme debatovali o výběrových řízeních. Byli bychom rádi, kdyby společnosti, které patří pod statutární město Zlín, s námi každé výběrové řízení konzultovaly. Alespoň v této přechodné fázi. Jiná města v České republice mají zkušenosti, že pokud se dělají výběrová řízení průhledně, cena zakázek jde dolů o dvacet až třicet procent.

* Dosud to tak nebylo? Zakázky byly předražené o dvacet až třicet procent?

Nevím, jestli byly předražené, ale když se zadávají zakázky způsobem jako třeba v Semilech, ceny opravdu padají dolů. Je to ověřená záležitost a není tak těžké ji zavést.

* Někteří radní podnikají. Doporučíte jim třeba, aby se společnosti, v nichž figurují, do městských výběrových řízení nezapojovaly, aby nevznikaly domněnky spřátelených firem s radnicí?

Vymezení střetu zájmů je jasné. Budeme se chovat podle zákona. Mohu uvést i konkrétní příklad náměstka Ondřeje Bětáka, který se vzdal statutární funkce ve své společnosti a pracuje čistě na radnici. Samozřejmě si budeme zakázky hodně hlídat, protože je to věc, kterou jsme kritizovali. Všechny zakázky i výdaje nad sto tisíc budeme zveřejňovat. Lidé si budou moci pohlídat, že nemluvíme jen do větru. Formu sdělíme.

* Máte už představu o tom, s jakou částkou budete hospodařit a které odbory budou muset například vyjít s menšími financemi? Respektive na čem bude nová koalice šetřit?

Ode dneška se s rozpočtem města Zlína seznamujeme, takže tuto otázku vám zodpovím během týdne. Tlačí nás totiž termín schválení rozpočtu.

* Rozpočet schvalují obce do Vánoc. Očekávám, že víceméně přijmete návrh někdejší koalice. Nebo chcete jít do provizoria?

Pokud to bude aspoň trochu možné, provizoriu bychom se chtěli vyhnout nebo jej časově zkrátit na minimální dobu. Naši ekonomové na rozpočtu pracují. A sdělí nám výsledek své analýzy.

* Poukazovali jste na špatnou komunikaci magistrátu s občany. V čem se změní? Zmínil jste zatím magazín.

Zápisy ze zasedání zastupitelstev budou veřejně přístupné na internetu, stejně jako obrazový a zvukový záznam.

* A co osobní kontakty zastupitelů s občany?

Probíhají. Mnoho kontaktů už mám naplánovaných dopředu, převzal jsem je po své předchůdkyni. Jsou to koncerty, charitativní akce, setkání s občany. Myslím, že tohle fungovalo dobře.

* Co chování úředníků? Jsou podle vás k lidem vstřícní?

Budu apelovat na systém, jaký jsme měli i v nemocnici. Aby se všichni snažili chovat k lidem profesionálně a s lidským přístupem. Vím, že občan, ať už přijde na úřad, nebo do nemocnice, je citlivější. Každý potřebuje individuální přístup.

* Teď se mu jej nedostává?

Nemám osobní zkušenost.

* Už jste se poznal s úředníky?

Ráno jsem se představil vedoucím odborů a potom jsem prošel všechny dveře na radnici.

* Jaké byly reakce?

(Smích.) Představili jsme se. Bylo podle mě slušné poznat se...

* Prioritou je pro vás doprava, jak jste zmínil na ustavujícím zastupitelstvu. Co konkrétně hodláte udělat pro to, aby se ve Zlíně a okolí zlepšila?

Klíčové je dokončení rozšíření malenovické čtyřproudovky. To je jeden z bodů, který jsem dnes zadal své náměstkyni Štauderové. Chtěl bych mít co nejdříve na stole materiál o aktuálním výkupu pozemků. Měnila se totiž trochu legislativa v této věci. Ale rozhodně to nebyl předvolební slib. Lidé čekají na konkrétní výstupy.

* Na co si vždycky najdete čas, i když vám bude v následujícím období poměrně vzácný?

Funkce primátora mi v tomto trochu pomůže. Deset let jsem hrával v Olomouci divadlo. Teď se dostanu blíže ke kultuře. Je totiž dalším oborem, který mě hodně zajímá. Budu moci někdy z povinnosti, ale mnohdy i kvůli sobě navštívit kulturní akce. Třeba ve středu mám jít na vernisáž, kde se potkám s kamarádem, fotografem Jindrou Štreitem.

* Odkud se znáte?

Operoval jsem jeho dceru i manželku. Mám spoustu takových známých. Na chirurgii mi prošlo hodně lidí pod rukama.

* Tak prozraďte, koho zajímavého jste ještě operoval?

Každý z pacientů je pro mě stejně důležitý.

Marie Šidlová

Valašský deník, 24. 11. 2010, Rubrika: Zlínský kraj, Strana: 12

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme