Adámek: Předvolební sliby chceme postupně měnit na povolební skutky

Rozhovor s primátorem Zlína Miroslavem Adámkem

23. 11. 2010

* Máte za sebou první pracovní den ve funkci primátora. Byl pro vás poklidný?

- Vypadá to, jako kdyby mě někdo hodil do divoké vody a řekl: Tak plav! Od rána se setkávám s vedoucími odborů, prošel jsem si budovu, abych poznal své spolupracovníky, a seznamoval se s úkoly běžného chodu radnice. Ale mám i jeden humorný zážitek. Šel jsem do práce už na sedmou a nemohl se dostat do budovy. Dveře magistrátu byly zamčené. Netušil jsem, že se radnice otevírá až o půl osmé.

* Už jste přemýšlel, jestli si sem vezmete pár věcí, které vám budou připomínat rodinu nebo bývalou práci chirurga?

- Zatím jsem nad tím neuvažoval. Holé zdi tu však dlouho nezůstanou. Kdyby tady byla klimatizace, je ten prostor dost veliký, že bychom kancelář mohli předělat na operační sál (úsměv).

* V pátek jste po prvním jednání zastupitelstva měli zároveň první zasedání rady. Projednávali jste už něco vážnějšího?

- Jednalo se teprve o ustavující zasedání. Důležitější body chystáme na středeční mimořádnou radu.

* Můžete být konkrétnější?

- Za městskou radu chceme uložit městským společnostem, aby vyhlašovaná výběrová řízení vždy konzultovaly se svým zřizovatelem, a zadáme vypracování dílčích auditů vybraných městských společností. Dále budeme chtít zadat audity výstavby a vybavení Kongresového centra Zlín s důrazem na efektivní vynaložení finančních prostředků. Také si necháme zpracovat analýzu všech rozhodnutí předchozích radních, a to od doby komunálních voleb v polovině října do ustavujícího zasedání zastupitelstva. Také se ve středu zaměříme na veřejné zakázky a jejich zveřejňování.

* To je docela ostrý začátek. Budete potřebovat určitou dobu hájení?

- Tyto úkoly se dají splnit v krátkém časovém intervalu a nejsou finančně nákladné. Ale je pravda, že nějakou dobu hájení bychom si rádi ponechali, přece jen většina radních je v politice krátce. Je zde zaběhnutý systém, který za každou cenu neměníme. Voliči očekávají, jak se postavíme k našim slibům. Předvolební sliby chceme postupně měnit na povolební skutky.

Aleš Fuksa

Právo, 23. 11. 2010, Rubrika: Východní Čechy, Strana: 10