Tvůrci a tvůrkyně, zapojte se do evropského města kultury Chemnitz 2025

Pořadatelé Makers United festivalu, jehož hlavní část se koná 1. a 2. července v Saské Kamenici, stále hledají české tvůrce a tvůrkyně z různých oborů, ať už jde o digitální umění, výtvarné aktivity nebo umělecká řemesla. Na organizaci akce se podílí tým hlavního evropského města kultury Chemnitz 2025, který zároveň vyzval české a polské umělce a kreativní podnikatele k předkládání návrhů přeshraničních projektů.

11. 6. 2023

Účast na Makers United festivalu je zdarma a pořadatelé navíc účastníkům uhradí cestovní náklady a výdaje na materiál. Více informací je na webu https://www.makers-united.de.

Festival je jednou z aktivit v rámci pořadatelství hlavního evropského města kultury, kterým Chemnitz bude v roce 2025. Až 5000 € na rozvinutí projektové idey teď nabízí saská strana svým českým a polským sousedům. Stačí svůj projektový záměr přeshraniční spolupráce v rámci Chemnitz 2025 přihlásit do konce srpna a splnit přitom parametry výzvy. Více podrobností i s vysvětlením lze najít na webu Kreativni.uk.

"Hlavním heslem aktivit pod hlavičkou Chemnitz 2025 je "C the Unseen" neboli vidět skryté. Sasko čelí podobným sociálním a ekonomickým problémům jako Ústecký kraj. Kulturu a kreativitu tam správně chápou jako nástroj pro úspěšnou proměnu regionu, vědí, že tvůrčí talenti umí dobře pracovat se skrytým potenciálem míst, dát jim nový život, přívětivější tvář i přilákat investice. I proto se společně s týmem sítě Kreativni.uk snažíme o intenzivní přeshraničí spolupráci a vyzývám tvůrce a tvůrkyně, běžte do toho," vysvětlil Jiří Řehák, krajský náměstek pro kulturu, památky a cestovní ruch.

makers-united-factsheet-en

Hlavní evropské město kultury je projekt Evropské unie, který vybírá města z různých zemí EU, aby oslavila a podpořila jejich kulturní bohatství. Během roku se koná bohatý program kulturních událostí, který přitahuje návštěvníky a podporuje rozvoj města. Cílem iniciativy je také podporovat spolupráci a kulturní výměnu mezi městy v Evropě.

Eliška Veselá
krajská manažerka TOP 09 Ústeckého kraje

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme