Kytlík: Květnové slovo starosty

1. 5. 2024

Vážení občané našeho města,

opět po měsíci bych vás rád seznámil s aktuálními informacemi o dění v našem městě a o práci na radnici. V posledních týdnech jsme dokončovali přípravy na novou stavební sezonu. Máme kompletně vybrané dodavatele největších staveb, rekonstrukcí a oprav naplánovaných pro tento rok. Máme vybraného dodavatele na opravu ulice Erbenova (2. etapa) a Procházkova (1. etapa). Zhotovitelem díla je společnost PSK Choceň, které budeme předávat staveniště nejpozději v červnu.

Dále byl vybrán dodavatel na opravu chodníků v ulici Nerudova. Vysoutěžená cena nám dovolila rozšířit předmět veřejné zakázky, a to o opravu chodníku nejen před bytovými domy v Seifertově ulici, ale rovněž i v ulici Purkyňova/Havlíčkova. Chodníky mají být hotové nejpozději v květnu.

Rada města rovněž schválila výběr dodavatele pro stěžejní investiční akci letošního a příštího roku, a to přestavbu domova mládeže („gajlárny“) v Pelclově ulici na bytový dům. Výše uvedené investiční akce znamenají tyto finanční náklady: projektová cena za rekonstrukci ulice Erbenova a Procházkova byla stanovena ve výši 30 mil. Kč, u bytového domu v Pelclově ulici na 125 mil. Kč. Nabídková cena vítěze vzešlého z veřejné soutěže u rekonstrukce ulice Erbenova a Procházkova činí 17 mil. Kč a u bytového domu 95 mil. Kč. Finanční úspora u obou akcí tak činí velmi příznivých 43 mil. Kč. Rada města tak na základě této skutečnosti operativně rozhodla zařadit oproti plánu realizovat další opravu ulice, a to ulici Drtinovu na Skále. Projektová cena u této akce byla stanovena ve výši 44 mil. Kč. Nabídková cena vítězného dodavatele činí 24 mil. Kč. Úspora oproti projektové ceně dalších 20 mil. Kč.

Dále ještě vybíráme dodavatele na opravu místní komunikace v Kozodrech (na kterou jsme získali dotaci od KHK ve výši 1 mil. Kč) a také dodavatele rekonstrukce veřejného osvětlení v ulici Erbenova a Růžičkova u ZŠ Gutha Jarkovského. A když zmiňuji základní školu, tak na bývalé zahradě u budovy v Komenského ulici vyroste venkovní učebna. Na tuto akci se podařilo opět získat dotaci, a to ve výši 1,9 mil. Kč z IROP prostřednictvím MAS NAD ORLICÍ.

Možná jste zaregistrovali, že v ulicích našeho města i přilehlého okolí jezdí od počátku měsíce dubna nové vozidlo Pečovatelské služby. Jedná se o ŠKODA OCTAVIA COMBI STYLE, které jsme získali v rámci projektu #SKODAAUTOpomaha a bude posilou pro Pečovatelskou službu po dobu 1 roku. Vozidlo přispěje ke zvýšení standardu poskytované péče a zároveň zlepší i její dostupnost. Jménem našeho města za poskytnutí vozidla děkuji společnosti Škoda Auto a.s. .

Dále bych rád upozornil na změnu v systému v odpadového hospodářství. S vítězným dodavatelem nádob na tříděný odpad byla podepsána smlouva v březnu. Dodávka nádob na bio odpad bude zajištěna začátkem května. Následně od června si budete moci, na základě jednoduché registrace prostřednictvím www. kostelecno.cz/odpady nebo vyplněné přihlášky v tomto čísle zpravodaje, vyzvednout nádobu v Technických službách dle schváleného rozpisu. Více se dočtete na dalších stránkách tohoto zpravodaje.

Rád bych vás touto cestou pozval na 2. ročník memoriálu kpt. Pavla Šaška, který se uskuteční v sobotu 25. 05. od 09:00 na Palackého náměstí. Přijďte fandit a podpořit naše družstvo hasičů v soutěži jednotek sborů dobrovolných hasičů ve vyprošťování u dopravních nehod. Na vaši účast se také budeme těšit v pátek 31. 05., kdy v Komunitním centru proběhnou Dny pro rodinu pod záštitou Královéhradeckého kraje. Po celý den na vás čeká pestrý program i stánky různých organizací. Více na stránkách https:// www.dnyprorodinu.cz/. Doufám, že i vás těší nová květinová výzdoba našeho města, tak jako mě. Vynaložené peníze i práce jsou vidět! Ostrůvky i křižovatka postupně přecházejí z modré (modřence), přes červenou (trpasličí tulipány) do růžově-fialové (okrasný česnek). A další barvy budou v průběhu léta a podzimu následovat. Kostelec se tak zařadil mezi města a obce, kde se o veřejný prostor nejen pečuje, ale také se zvelebuje.

V závěru bych rád poděkoval kosteleckým hasičům za reprezentaci a účast na soutěži ve vyprošťování v Komárově ve Středočeském kraji. Stříbrný pohár je dokladem výborné přípravy našeho družstva.

Začíná jarní sezona, přeji vám hodně zdaru ve vašem snažení ať na zahrádce, stavbě, nebo fotbalovém či tenisovém hřišti. Přeji hezké a slunečné jarní dny a ať se vám vyhne jarní únava.

S úctou 

Tomáš Kytlík

Starosta města Kostelec nad Orlicí

Zdroj: Město Kostelec nad Orlicí

Štítky
Osobnosti: Tomáš Kytlík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme